Solun, evropska putovanja

SOLUN – GRAD KOME SE PONOVO VRAĆAM

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.11.2023.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Joka

SOLUN – GRAD KOME SE PONOVO VRAĆAM

Sa preko milion stanovnika koji svakodnevno uživaju u čarima grada koji je jedan od najstarijih u Evropi, Solun (Thessaloniki) nudi širok dijapazan mogućnosti za odmor i zabavu, kako lokalcima, tako i turistima.

Pored toga što je jedan od najstarijih gradova Evrope, Solun je i drugi grad po veličini u Grčkoj, u kojem Vas očekuje fascinantna istorija koju treba istražiti. Da bi Vase putovanje u ovaj čaroban grad bilo zabavno, iz snova posetite sa najboljima ,,Euroturs,, je tu za Vas.

Ovaj živi grad važi za destinaciju koja nudi kompletnu ponudu i samouvereno nosi mnoge epitete kao prepoznata metropola sporta, umetnosti, istorije, multikulturalnosti, ekonomije, ali i kao grad zabave. Solun je postao sinonim dobrog provoda i to posebno leti, i taj kvalitet su prepoznali stranci koji iz godine u godinu u sve većem broju posećuju ovaj grad.

Pored toga što grad ima veliki broj muzeja, Solun je i sam po sebi muzej zbog različitih arheoloških iskopina, spomenika iza kojih stoji bogata istorija, bedema i izdanja koja su od vrednog kulturno-istorijskog značaja. Drugo ime koje ponosno nosi je univerzitetski grad i na njegovim ulicama se može videti puno mladog sveta koji daju posebnu čar gradu. A ukoliko ste gurman i ljubitelj kvalitetne kuhinje, uputili ste se ka pravoj destinaciji, budući da je dobra hrana zagarantovana.

Znamenitosti

Jedno od glavnih obeležja grada Soluna, svakako je Bela kula, koja se nalazi na samoj obali mora. Visina ove građevine iznosi 27 metara i za njeno postojanje, zaslužni su Turci. Nedaleko od nje, nalazi se veliki park sa spomenikom Aleksandra Velikog, jednog od najvećih vojnih zapovednika u istoriji i individualaca koji su oblikovali svet kakvim ga danas poznajemo.

 

Glavni gradski trg Soluna je Aristotelov trg, stecište mladih i mesto gde se održavaju razna kulturno-politička dešavanja. U njegovom okruženju nalaze se i otmeni hoteli, kao i niz popularnih kafića i barova u kojima je dobar provod zagarantovan.

Mesto na kome se tradicionalno okuplja omladina pre izlaska je Kamara u ulici Egnatia. Lokalcima je ovo najčešće mesto sastajanja, kao što je beograđanima sat na trgu Republike. Inače, Kamara predstavlja trijumfalnu kapiju koju je izgradio rimski car Galerijus 305. godine, kako bi proslavio svoju pobedu nad Persijancima.

Nightlife

Noćni život u Solunu je vrlo dinamičan i zabavan. Brojni kafići i barovi, koji tokom dana služe kao idealno mesto za vašu prvu jutarnju kafu, uz novine ili opušteno ćaskanje s prijateljima, uveče se transformišu u pravu ludnicu i žurke, za čije se mesto čeka u redovima.

Koliko je noćni život popularan i zastupljen u ovim gradu, govori i podatak da ukoliko se odlučite za provod radnim danima, imaćete utisak da je subota.

I za kraj…Shopping!

Ono što će se svakako svideti lepšoj polovini, a možda i jačoj, jeste neizostavan shopping, jer se u Solunu prosto bez njega ne može. Ovaj grad i dalje nosi simbol jedne od najpopularnijih šoping destinacija Srba još od šezdesetih godina prošlog veka i to sa razlogom. Po vrlo pristupčnim cenama, možete doći do vrhunskih komada odeće i obući se od glave do pete.

Najbolji shopping, a da ne odmaknete iz srca Soluna, svakako je u ulici Tsimiski u kojoj se nalazi najveći broj prodavnica i butika sa raznovrsnom ponudom. Oni koji pak ovde ne pronađu sve što su želeli, mogu prošetati do šoping centra Mediterranean Cosmos koji se nalazi u istočnom delu Soluna i koji važi za jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu. Posle ove ture, u koferu ćete tražiti mesto više, za svoje nove kombinacije, dok ćete novčanik ozbiljno olakšati.

 

  • Zanimljivosti Soluna
  • Solun je osnovan 315. godine pre nove ere od strane Kasandra, kralja Makedonije, koji ga je nazvao po svojoj supruzi Tesaloniki, polusestri Aleksandra Velikog.
  • Solun ima 15 spomenika pod zaštitom UNESCO-a, među kojima su crkve, mozaici i druga arhitektonska remek-dela iz ranohrišćanskog i vizantijskog perioda.
  • Solun je bio jedan od prvih gradova u kojima je propovedao apostol Pavle, koji je napisao dva pisma Tesalonicanima, koja su deo Novog zaveta.
  • Solun je bio dom velike jevrejske zajednice, koja je činila skoro polovinu stanovništva grada pre Drugog svetskog rata. Nažalost, većina Jevreja je deportovana i ubijena od strane nacista, a danas se sećanje na njih čuva u Jevrejskom muzeju i na groblju Zejtinlik.
  • Solun je bio poprište velike eksplozije 1943. godine, kada je saveznička bomba pogodila nemački kamion pun municije na trgu Navarinou. Eksplozija je uništila nekoliko zgrada i ubila oko 70 ljudi. Danas se na tom mestu nalazi i umetnička instalacija Kišobrani u Solunu, koja simbolizuje nadu i otpor.
  • Solun ima najdužu obalu od svih evropskih gradova, koja se proteže na oko 20 kilometara duž zaliva Termaikos. Na obali se nalaze brojni kafići, restorani, parkovi i spomenici, kao i Bela kula, najprepoznatljiviji simbol grada.
  • Solun je poznat po svojoj gastronomiji, koja kombinuje uticaje Mediterana, Balkana i Male Azije. Neki od specijaliteta koje morate probati su koulouri (prstenasti hleb posut susamom), bougatsa (pita sa slatkim ili slanim nadevom), giros (meso sa salatom i sosom umotano u pita hleb) i trigona Panoramatos (trouglasti kolači sa kremom).
  • Solun je grad studenata, koji čine oko četvrtine stanovništva. Grad ima nekoliko prestižnih univerziteta i instituta, kao i bogat kulturni i umetnički život. U Solunu se održavaju brojni festivali, koncerti, izložbe i predstave tokom cele godine.

    Eh !!!

    Malo li je razloga da se ponovo i ponovo radujem svakom odlasku u ovaj predivan grad.Svaka poseta ostavi neki novi trag, neke jače uspomene koje ponovo i ponovo zovu.Radujem se putovanju, istražujem termine ,,Euroturs-a,, da obradujem sebe po ko zna koji put.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas