Evropski gradovi, putovanje Skoplje, City break, Severna Makedonija

ŠTA SVE OBIĆI ZA 1 DAN U SKOPLJU?

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 17.11.2023.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Jovana

Izlet do Skoplja – šta sve obići za 1 dan u Skoplju?

Jesen, kao najlepše doba za organizovanje obilaska i izleta. Idealno vreme za uživanje i otkrivanje novih predela.

Naš izbor je ovog puta bilo Skoplje i naravno naš izbor je bio Euroturs. U Skoplju sam bila još kao srednjoškolka i jedan je od gradova koji sam želela da posetim ponovo. Dosta vremena je prošlo od tada, a i sada je obilazak sa potpuno drugim interesovanjima i prioritetima. Kao i svakog puta, sa društvom sam napravila spisak šta treba videti i obići, ali i koja su prava mesta za uživanje.

Grad naizgled mali, ali ima dosta toga za videti i obići.

Skoplje je glavni grad Makedinije i može se opisati kao mešavina prošlosti i savremenosti, gde se susreću različita kultura, arhitektura i tradicija. Nalazi se na raskršću istoka i zapada i nudi posetiocima da istraže njeno bogato kulturno nasleđe.

Mi smo pratili program Eurotursa koji je i obuhvatao sve ono o čemu smo pričali i što bi smo voleli da vidimo: spomen kuća Majke Tereze, Kanjon Matka, Daut Pašin-amam, Most umetnosti, Stara Skopska čaršija, Dušanov most, Skopsko kale. I što je dobra stvar je da je sve blizu, u blizini i uz laganu šetnju sve se stiže.

Arheološki muzej u Skoplju

Mesto sa bogatim kulturnim nasleđem u Makedoniji i celog područja. Ovde možete naći predmete koji svedoče o civilizacijama koje su kroz vekove oblikovale ovu regiju. Muzej je osnovan 1924.godine i on je jedan od najstarijih muzeja u Makedoniji gde možete videti bogatu kolekciju predmeta (skulpture, oružje, nakit, keramiku…) iz raznih perioda makedonske istorije.

Poseta Pravoslavnom hramu Sv.Klimenta Ohridskog

Hram je poznat kao crkva Svetog Klimenta i to kao najveća pravoslavna crkva na teritoriji severne Makedonije i glavna pravoslavna crkva u Skoplju. Podignuta je 70-ih i 80-ih godina 20.veka. Hram je osveštala Srpska pravoslavna crkva i postao je važno mesto za srpsku pravoslavnu zajednicu u Skoplju. Impresivna kupola i zlatni krst dominiraju gradskim pejzažem, unutrašnjost crkve je oslikana prelepim freskama koje prikazuju biblijske i istorijske dogadjaje.

Muzej grada Skoplja

Muzej je poznat i kao Gradski muzej. Predstavlja dragocenu ustanovu koja čuva i promoviše kulturnu i istorijsku baštinu ovog mesta. Nalazi se u centru grada i nudi posetiocima uvid u razvoj grada kroz vekove. Muzej je osnovan 1949. godine i od tada je glavno mesto za izložbu kulturnih i istorijskih predmeta vezanih za okolinu i sam grad Skoplje. U muzeju se često organizuju izložbe koje istražuju specifične aspekte grada, umetnosti i kulture.

Arheološki muzej

Neko sam ko voli istoriju i odlučili smo se i za posetu arheološkog muzeja. Arheološki muzej je dragulj Makedonije i mesto gde možeš zakoračiti unazad u vreme i istražiti bogatu istoriju i kulturno nasleđe ovog područja. Razni arheološki predmeti svedoče o civilizacijama koje su kroz vekove oblikovale ovu regiju. On je osnovan 1924.godine i jedan je od najstarijih muzeja u Makedoniji. U muzeju možete videti impresivnu kolekciju artefekata iz različitih perioda, uključujući i praistoriju antičku Makedoniju, Rimsko doba i srednji vek. Ovde se mogu videti i antički mozaici i rimske skulpture.

Memorijalna kuća Majke Tereze

Memorijalna kuća je smeštena u kući u kojoj je Majka Tereza rođena i provela svoje detinjstvo pre nego što je krenula na put humanitarne službe. Kuća je obnovljena i pretvorena u muzejski kompleks i memorijalnu ustanovu koja čuva sećanje na Majku Terezu i njena humanitarna dela.Ona je u tadašnjem Osmanskom Carstvu postala svetski poznata kao neumorna humanitarka. Pomagala je najsiromašnijima i najugroženijima na svetu i to je postalo sastavni deo njenog života, njen cilj i postalo njena misija. Osnovala je misionirski red ,,Misionarke ljubavi“ i provela više od pola veka brineći se o bolesnima, siromašnima i o napuštenoj deci u svetu.

Daut Pašin Hamam

Poznat i kao Ćifte Hamam, izgrađen je 1984.godine tokom vladavine osmanskog sultana Bjazita II. Hamam je služio kao mesto za društvene aktivnosti građane Skoplja. Vremenom su hamami gubili svoju svrhu i preuređeni su za druge namene. Ovaj hamam je restauriran 2012.godine i od tada je ponovo u svom punom sjaju, gde se može videti spoj istorijske arhitekture i savremene umetnosti. U Galeriji se redovno organizuju izložbe umetničkih dela.

Trg Makedonija i spomenik Aleksandru Makednskom

Svakako je neizbežan bio trg, nešto što se treba obići i nešto što je sastavni deo posete Skoplju.

Smešten je u samom centru grada i predstavlja srce Skoplja i mesto oko kojeg se odvija mnogo kulturnih i društvenih događaja. Takođe je i dom spomeniku Aleksandru Makedonskom koji se smatra jednim od najupečatljivijih spomenika u Makedoniji.

Trg je mesto sa bogatom istorijom i značajem. Njegova savremena trasformacija se dogodila tokom projekta ,,Skoplje 2014“ i celo područje je doživelo urbanističke i arhitektonske promene.

Stara Skopska čaršija

Stara Skopska čaršija predstavlja istorijski deo grada Skoplja. Uske ulice, stare male zanatske radnje, kamene kućice i autentična atmosfera, odiše duhom prošlih vremena. Čaršija se takođe nalazi u centru grada. U vreme otomanskog carstva čaršija je bila trgovačko i zanatdsko sedište. Gde god da sam bila, najviše volim da odem do starog dela grada i tome posvetim najviše vremena.

Oseća se posebna energija, posebna čar postoji u tim starim gradovima. I ovaj je jedan od njih. Sve je malo, slatko ima svoju namenu i autentičnost. Bogata je brojnim restoranima, kafićima i poslastičarnicama, i tu možete uživati u tradicionalnoj makedonskoj kuhinji i specijalitetima. Ima pregršt suvenirnica i različitih prodavnica, pa ćete ne sumnjam naći originalan poklon i uspomenu.

Dušanov most

Dušanov most, poznat i kao kameni most predstavlja spomenik u centru grada. Ovaj most se vezuje za vladavinu srpskog Cara Dušana i predstavlja jedan od najpoznatijih simbola grada. Za izgradnju ovog mosta se vezuju različite teorije i priče. Jenda od njih je da je prvobitna verzija mosta izgrađena u VI veku za vreme vladavine Vizantijskog cara Justinijana I, dok je njegova rekonstrukcija usledila neposredno pre krunisanja srpskog cara Dušana. Druga verzija je da je most podignut za vreme vladavine sultana Mehmeda II osvajača u 15 . veku. I da je sam most predstavljao važan deo puta koji je povezivao Srbiju i Carigrad. Most je povezivao ostatak rimskog cartsva sa Carigradom. Izgrađen je od kamena i dugačak oko 214 m. Bio je deo mnogih trgovionskih ruta i sastajalište različitih kultura i civilizacija. Most je tokom vekova pretrpeo oštećenja usked prirodnih katastrofa i ratova. On je danas obnovljen i predstavlja turističku atrakciju koja privlači posetioce iz celog sveta. I sa njega se pruža prelepi pogled na reku Vardar i okolne delove grada. Dušanov most je postao simbol grada Skoplja i važan deo njegovog kulturnog nasleđa.

Skopska tvrđava (Skopsko kale)

Tvrđava ima bogatu istoriju koja datira unazad vekovima i privlači brojne posetioce svojom arhitekturom i spektakularnim pogledom na grad. Skopsko kale se smatra jednom od najvećih i najvažnijih tvrđava na Balkanu. Nekada vojni utvrđeni kompleks, danas Skopsko Kale služi kao popularna turistička atrakcija i omiljeno mesto za šetnju i opuštanje.

Kanjon Matka

Kada je reč o prirodnim lepotama, svakako je na prvom mestu kanjon Matka. Nalazi se nekoliko kilometara od samog Skoplja i svakako predstavlja nezaobilazan izbor za ljubitelje prirode i za avanturiste. Smešten je na reci Treska i proteže se na području od 5.000 ha. Kanjon karakterišu visoke litice, duboke šume i tirkizne vode reke koje stvarno ostavljaju bez teksta.

Područje kanjona je dom raznom biljnom i životinjskom svetu.

Kanjon Matka ima bogatu istorijsku prošlost i na ovom području se nalaze brojne pećine. Kanjon je često povezivan sa pričama iz Otomanskog Carstva, što ostaci mostova i ruševina svedoče o tome.

Ono što ovaj deo pruža su: Vožnja čamcem niz reku Treska i tu je pravi užitak posmatrati prelepe pejzaže i tirkiznu vodu kanjona. Planinarenje pešačenje je svakako nešto što morate iskusiti, jer kanjon Matka pruža brojne staze koje vode do vidikovca, od koga se pruža prelep pogled.

Možete istražiti brojne pećine u okolini kanjona, od kojih je najpoznatija Vrelo pećina.

Očigledno da su dobra organizacija i iskustvo učinili svoje,bilo je moguće sve ovo videti za jedan dan, a pored toga i uživati u svim tim obilascima i stvarno biti prisutan. Ima još dosta toga za videti, ali ono što je na mene ostavilo najviše utiska je svakako Kanjon Matka i definitivno, ukoliko ste u Skoplju ne propustite staru skopsku čaršiju, sigurna sam da ćete uživati.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas