Tasos letovanje

Tasos – istražite prirodu i najlepše plaže ovog ostrva

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 08.05.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Ivana

Iznova i iznova posećujem ovaj dragulj Severnog Egeja iz više razloga. Volim Tasos, pre svega, jer je destinacija za one koji vole da osete spokoj koji priroda ovog ostrva velikodušno nudi.

Ne putuje se dugo, ima reputaciju za porodični odmor, ali nema nedostatka sadržaja za one koji vole aktivan odmor. Šta god da očekujete od svog boravka na Tasosu, moći ćete da pronađete.

Kombinacija plavo – zelene boje mora, zlatnog ili belog peska i zelena priroda, miris bora i meda je samo jedan deo iz ponude i to je za one koji vole da uživaju u plivanju i suncu.

Ukoliko ste pak osoba avanturističkog duha, putevi Tasosa vode do tradicionalnih planinskih sela, vodopada, jezera i to običnom pešačkom ili biciklističkom stazom. Biciklizam je aktivan, ima prelepe biciklističke rute, kao i planinarenje sa bezbroj staza za ambiciozne šetače. Najhrabriji mogu pokušati da se popnu na Ipsario, najviši vrh ostrva na 1200 m. nadmorske visine. Pogled je zaista zapanjujući !

Ukoliko želite vožnju, u svakom mestu postoje radnje za iznajmnljivanje bicikala, rent a car za inajmljivanje automobilia ili motora , pa vi izvolite?

Za ljubitelje istorije ostrvo Tasos ima mnogo arheoloških nalazišta i kulturnih znamenitosti.

Posetite Arheloski muzej ukoliko želite da se upoznate sa istorijom ostrva a laganom šetnjom glavnim gradom i lukom Limenas možete posetiti drevnu pijacu kao i antički Akropolj. Antički Akroplj se nalazi na brdu iznad antičke pijace, izgradili si ga prvi doseljenici na ostrvu oko VII. Veka, pristup je donekle otežan i zahteva odgovarajuću obuću ali pogled koji oduzima dah, nagradiće vas za vaš trud !

Lista vodenih sportova na vodi kojima se možete baviti na Tasosu je zaista beskrajna! Kajak, veslanje , skijanje na vodi, jedrenje na dasci, jet ski, parasailing i još mnogo toga. Ronjenje i snorkeling je takođe u ponudi u pojedinim mestima.

Kako stići do Tasosa?

Tasos je povezan sa Severnom Grčkom redovnim trajektnim linijama i tajektne veze sa ostrvom su sledeće:

1. Keramoti – Limenas ovo su najčešći i najekonomičniji itinerari koji traju samo 40 minuta.


2. Kavala – Skala Prinos : Ređi su, vožnja trajektom je duža, oko 1 sat i 15 minuta i malo je skuplje.
Naravno, ako je vaše krajnje odredište oblasti južnog Tasosa, ova linija služi više.

Tasoso ima široku mrežu puteva sa asfaltiranim i zemljanim putevima.

Postoji i KTEL autobus, sa nekoliko dnevnih linija koje povezuju Limenas sa ostalim mestima i plažama. Postoje i trase između nekih manjih naselja.

Ukoliko žlite da istražite ostrvo u slobodno vreme, rentanje automobila i skutera, dostupne su i luci i drugim selima na ostrvu, takođe , ima i nekoliko taksija.

Kada je u pitanju smeštaj, Tasos ima širok izbor smeštaja, ultraluksuzni hoteli i vile, apartmani i kampovi. Najposećenija mesta su Potos, Limenarija, Limenas, Kinira, Agios Ioannis, Pefkari, Skala Potamia, Tripiti, Skala Rachoni.

Potos, Limenarija i glavni grad Limenas smatraju se centrima noćnog života ostrva.

Najlepše plaže

Ostrvo, skoro potpuno okruglo, ne može a da ne ponudi posetiocima bezbroj mogućnosti za uživanje u moru. Zaista, plaže Tasosa su neiscrpne, sve dok čovek ima vremena i sklonosti da ih u potpunosti istraži. Većina plaža na Tasosu su peščane, a njihove vode imaju karakterističnu smaragdnu nijansu jer odražavaju zelenu prirodu ostrva. Većina tih plaža nude prirodni hlad od drveća, uglavnom borova , koje sežu do peska gde je glavna prednost spokoj i mir pejzaža.

Od plaža na Tasosu koje treba posetiti ne samo da biste uživali u kupanju, već uglavnom da biste se divili prirodnom pejzažu, to je naravno plaža Giola, prirodni ” bazen”na jugu, Paradise beach i Saliara na istoku, plaža Metalija na zapadu i male plaže na severu Glyfoneri ili Papalimani gde bukavlno borovi dopiru do mora.

Ako neko želi kompetnu organizaciju da uživa u danu na moru, onda su Limenarija, Potos, Hrisi Amudia, Hrisi Akti kao i skala Marion blizu sela Maries, Skala Rachoni, Skala Prinos,

Skala Potamias su plaže Tasosa koje svakako treba posetiti.

Takođe, epitet najlepsih plaža nose sledeće plaže:

Makriamos, Golden beach, Aliki, Psili amos, La Scala, Tripiti, Notos…

Specijaliteti Tasosa i lokalni proizvodi

Hrana i piće dostupna na ostrvu, su od strane lokalnih proizvođača i obrađuje se na strogo tradicionalan način, njihov ukus i kvalitet su jedinstveni i veoma su dobri za zdravlje. Neki od najukusnijih lokalnih proizvoda mogu se naći u supermarketima i prodavnicama koje prodaju tradicionalne grčke proizvode skoro u celom svetu.

Ali drugi, napravljeni po najboljim specifikacijamai na najčistiji način, namenjeni su samo lokalnoj potrošnji i mogu se naći samo na pijacama ostrva.

Masline i maslinovo ulje, med, razna slatka od smokve, dunje, pomorandže, ruže, glavni sastojak je orah koji se u proleće bere dosta rano pre nego što dobije tvrdu ljusku i posebnom obradom se pretvaraja u poseban, veoma ukusan i hranjiv dessert.

Postoje male industrije koje prerađuju mlečne proizvode . Nazvana i sa zaštićenom oznakom porekla je Tasovska feta napravljena od od kozjeg i ovčijeg mleka kao i tradicionalni Tasovski kaseri ( kačkavalj) . Takođe, od domaćih proizvođača možete probati mizitru i anthogalo, koji zadržavaju svežinu i ukus jer se proizvode od mleka i ovaca i koza koje bezbrižno pasu na bujnoj ostrvskoj vegetaciji.

Probajte domaću kuhinju, specijalitet Tasosa je kozje meso i jela od kozjeg mesa i ukoliko želite da probate, to možete učiniti u tavernama i restoranima planinskih naselja.

Takođe, ćufte od hobotnice, pečena riba, punjeni suvlaki su svakako predlog za probati.

Vina

Zlatno doba Tasovskog vina uglavnom je definisano u helenističkom i klasičnom dobu. Imao je veliku ulogu u razvoju privrede ostrva. Nakon zamene vinove loze maslinama proizvodnja vina je značajno opala. Danas nema masovne proizvodnje ali iz privatnih produkcija možete probati odlično domaće vino. Planinsko selo Kazaviti je poznato po svom vinu.

Tasos by night

Tasos nije jedno od ostrva koje sedi u tišini. U Limenariji se organizuju događaji uživo, dok skoro na celom ostrvu posebno u Limenasu i Potosu , možete pronaći barove i klubove za svačiji ukus i raspoloženje za zabavu do jutra!

Izleti na Tasosu

Na Tasosu nekoliko izleta u organizaciji lokalnih agencija :

1. Krstarenja Egejskim morem su veoma popularna , brodići kreću iz Potosa, Limenarije i Limenasa obilaze se lokalne plaže.

2. Obilazak ostrva – prilika da se obiđu najlepša i najznamenitija mesta na osrtvu.

3. Kavala – Filip – Lydia

4. Jeep safari

5. Ronjenje

Prevoz autobusom, taxi i rent-a-car

Prevoz na Tasosu je fino organizovan, lokalni autobusi za prevoz putnika su u odličnom stanju. Na pr. Iz Potosa do Limenasa ima par polazaka dnevno, prvi polazak je u 06:20 h , cena karte je oko 3,5e. Red vožnje je podložan promeni u toku letnje sezone, svakako na svakom autobuskom stajalištu istaknut je red vožnje.

Autobusom možete obići i neke od najlepših plaža , postoje takođe i kružne linije za obilzak ostrva.

Kontakt telefon KTELA (glavna autobuska stanica) na Tasosu +30 25930 22162

Taxi se preporučuje za kraće relacije jer je dosta skuplji od autobuskog prevoza.

Rent-a-car na primer, u Potosu možete iznajmiti skuter, bicikl, auto i cene su različite u zavisnosti od perioda u toku sezone. Okvirna cena iznajmljivanja automobila na dnevnom nivou je oko 35e , skuter oko 15e – 20e a bickla oko 5e, 7e , 10e .

Svakako pogađajte se oko cene.

Mnogo je razloga zašto treba pružiti priliku za jedinstven i nezaboravan odmor !

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas