Putovanje Solun, evropski gradovi, city break, Solun, Bela kula

Top 10 mesta koje obavezno treba posetiti u Solunu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 26.10.2023.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Aleksandar

SOLUN – TOP 10

Ukoliko još uvek niste izabrali destinaciju za Vaše sledeće putovanje, ovo je pravi blog za Vas. Bilo proleće ili jesen, leto ili zima , ova destinacija u svakom periodu godine za turiste ima široku lepezu ponuda, kako za mlade i stare, tako i za one najmlađe i decu.

Solun, smešten na severu Republike Grčke, ujedno i glavni grad regije Solun i periferije Središnja Makedonija je destinacija koja je pravi izbor! Ujedno, Solun je i jedna od značajnih luka Balkana. U samom gradskom jezgru živi oko 370.000 stanovnika, dok je sa okrugom, koji čini 16 opština, ukupno oko 1.100.000 stanovnika.

Solun je kao destinacija kompletna i prilagođena svima: za letovanje, putovanje, city break, shopping ture Kao destinacija je vrlo pristupačna svim vidovima prevoza: autobuski, sopstveni, avio prevoz. S obzirom da nije daleko od naše zemlje, možete provesti i vikend u Solunu.

Kroz ovaj blog preporučujem neka mesta, koja kada ste u Solunu, nikako ne smete propustit.

1) Crkva Svetog Dimitrija – nalazi se u neposrednoj blizini hotela Park , na ukrštanju ulica Ag. Dimitriou i Ag. Nikolaou. Zbog svoje izuzetne lokacije , i blizine poznatim hotelima u kojima dosta turista odseda, crkva je dosta posećena tokom cele godine. Posvećena je Sv. Dimitriju , zaštitniku grada Soluna. Datira još iz vremena Vizantijskog carstva, a od 1989. godine se nalazi i na listi Svetske kulturne baštine od izuzetnog značaja. Crkva danas predstavlja jedan od najlepših primera paleohrišćanskih i vizantijskih spomenika kulture u Solunu.

2) Arheološki muzej u Solunu – smatra se jednim od najboljih u Evropi, smešten u blizini čuvenog Belog Tornja, na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej se može pohvaliti velikim kolekcijama, uklkjučujući i dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velikog – Filipa Makedonskog, koja je otkrivena 1977.

Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana, pa sve do Rimskog perioda, uključujući neverovatne mozaike, kao i čaše iz Helenističkog doba. U muzeju možete pronaći i artefakte iz praistorijskog, arhajskog, klasičnog, helenističkog i rimskog perioda. Ne samo iz Soluna, već i iz celog regiona Makedonija.

3) Ladadika – ime je najpoznatijeg kvarta u samom jezgru grada Soluna. Nalazi se nedaleko od Solunske luke i vekovima je bila poznata pijaca na otvorenom. Ime je poteklo od mngobrojnih prodavnica koje su prodavale maslinovo ulje baš ovde. U počecima, dosta Jevreja je živelo u ovom kvartu. Nekoliko godina pred početak I Svetskog rata ovaj kvart biva poznatiji kao Kvart crvenih fenjera, jer se u njemu nalazilo dosta bordela. 1985. godine, Ministarstvo kulture i sporta Grčke , imenuje ovo naselje kulturnom baštinom. Arhitektonski stil Ladadike iz 19. veka obnovljen je i zaštićen.

U novije doba, tokom 1980-ih godina, Ladadika postaje kvart zabave, sa dosta barova, noćnih klubova, restorana i kafana, upravo na mestima gde su nekada bile prodavnice maslinovog ulja.

4) Galerijev luk i rotonda – Galerijev luk i Rotonda su susedni spomenici iz ranog IV veka nove ere u Solunu. Rimski car Galerije naručio je izgradnju ove dve građevine kao elemente četvti koja je povezana sa njegovom palatom. Ove tri građevine bile su povezane putem koji je prolazio kroz luk. Danas je sačuvano oko 2/3 luka. Dok Rotonda predstavlja masivnu kružnu građevinu sa zidanim jezgrom koja je imala kružni otvor poput Panteona u Rimu. Prošla je kroz više perioda upotrebe i modifikacija, da bi se na kraju vratila u upotrebu hrišćanske crkve (ujedno i arheološkog nalazišta). Minaret je očuvan, a drevni ostaci su izloženi na njegovoj južnoj strani. Galerijev luk stoji na današnjoj raskrnici ulica Egnatia i Dimitriou Gounari, dok je Rotonda na 125m severoistočno od luka.

5) Aristotelov Trg – predstavlja glavni gradski trg Soluna, nalazi se na Aveniji Nikis. Dizajnirao ga je francuski arhitekta Ernest Ebrard , još 1918. godine, ali je trg izgrađen oko 1950-ih. 12 zgrada koje čine sam trg su od 1950. godine upisane kao građevine Republike Grčke. Istorija Aristotelov Trga počinje Velikim požarom, još davne 1917. koji je nažalost tada uništio 2/3 grada Soluna. Pre Velikog požara u gradu je nedostajalo trgova i urbanističkih rešenja koja bi bila obeležja samog gradskog jezgra, tako je i francuski arhitekta došao na ideju da isplanira i osmisli Trg Aleksandra Velikog – danas Aristotelov trg. On je implementirao i nešto što do tada nije postojalo u gradu , a to su impozantne fasade, koje su i dan danas prepoznatljive. Ebrard je osmislio monumentalnu osu tako da se, gledajući uzbrdo sa Trga, vide Vizantijske zidine grada i Gornji grad. Danas Aristotelov trg predstavlja jedno od najpoznatijih mesta u Solunu, pa i u celoj Grčkoj.

6) Crkva Svete Sofije – jedna od najstarijih crkva u Solunu. U 8. veku sadašnja struktura je podignuta po inspiraciji Aja Sofije u Istanbulu. Nakon IV Krstaškog rata, crkva postaje Latinska katedrala sve do 1246. godine kada se grad vraća u ruke Vizantijskog carstva. 1430. godine nakon osvajanja Sultana Murata II – crkva je pretvorena u džamiju, nakon toga dugo ostaje džamija – skoro 500 godina, pa tek Balkanskim ratovima, u periodu između 1912 – 1913. godine, na crkvu biva vraćen krst. Nakon Velikog požara, i ova crkva biva jako oštećena, pa se potpuno obnavlja 1980. godine. Crkva je upisana u Svetsku kulturnu baštinu 1988. godine.

7) Manastir Vlatadon – pravoslavni manastir Carigradske patrijaršije, nalazi se u blizini starih Solunskih zidina , od 1988. na listi UNESCO-a. Osnivači manastira bili su braća Dorotej i Marko Vlatadi – manastir je posvećen velikom prazniku Preobraženju. Manastirski hram je bio građen u periodu od 1351-1354 godine, a značajnu podršku izgradnji manastira pružila je Ana Savojska (Vizantijska carica i Savojska grofica). Unutrašnjost crkve ukrašena je brojnim freskama koje su oslikavane u periodu od 1360-1380. godine. Kada su Turci zauzeli Solun, kao i u većini slučajeva, biva pretvorena u džamiju, ipak, 1430. godine – nastavlja da funkcioniše kao pravoslavni manastirski objekat za sve vreme turske vladavine.

8) Plaža Agia Triada – jedna od najlepših plaža u okolini Soluna. Na samo nekih 20ak kilomeatara od centra grada pozicionirana je Agia Triada – plaža do koje možete doći i autobusom koji polazi iz centra na svakih 30 minuta. Plaža je i u neposrednoj blizini aerodroma, pa ukoliko Solun nije krajnja destinacija Vašeg putovanja , može dobro poslužiti za prvi predah dok ste u ovoj regiji. Dugačka je plaža, a od skoro ima i Plavu zastavicu za kvalitet i čistoću vode. Dobro je organizovana, ima kafića i restorana u svojoj blizini. Ukoliko ste u Solunu, prava je šteta ne doći na ovu plažu.

9) Plaža Epanomi – predstavlja istoimeno predgrađe Soluna, jednu od omiljenih plaža i samih Solunjana. Udaljena je na 25 kilometara od Soluna, i takođe ima dobru konekciju i gradskim autobusima. Smatra se i da je baš ovo mesto „granica“ između Soluna i Halkidikija , jer se Halkidiki nalazi na samo nekoliko kilometara od ovog predgrađa. I ovde ima dosta kafića i restorana, tako da možete da uživate u najboljim kafama Grčke ili u nekim specijalitetima lokalne kuhinje. Ukoliko Vam se Epanomi dopadne za neki duži period, imate mogućnost i iznajmljivanja smeštaja baš ovde.

10) Plaža Neoi Epivates – ukoliko ste u potrazi za dobrom plažom, ali i prirodom oko nje – onda je ova plaža pravi izbor za Vas. Nalazi se u prelepom prirodnom okruženju, okružena je visokim i raznolikim drvećem, a ovde Vam i Plava zastavica garantuje čistoću i kvalitet same plaže i vode. Obzirom da su ove plaže pune mogućnosti , osim odmora i opuštanja na plaži – nude još mnogo toga što je vredno doživeti. Ukoliko na ovoj plaži ostanete do kasno, obavezno posetite i otvoreni bioskop za pravi letnji užitak na otvorenom uz kvalitetno provedene minute uz sedmu umetnost.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas