Čanakkale letovanje

Upoznajte Čanakale – idealno mesto za predah na putu do Turskog primorja

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.04.2023.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Zoran

Upoznajte Čanakkale – idealno mesto za predah u Turskoj

Vožnja kroz Bugarsku je završena, granična procedura između Bugarske i Turske lakša nego što smo očekivali. Odmah iza granice pravimo pauzu. Turska kafa ili Nes? Ili možda čaj. Odlučujemo se za čaj jer je to nacionalno piće Turaka. Kažu najbolji je čaj iz Rizea sa Crnog mora. Jedna šolja pola eura, ali je užitak pravi. Pauza gotova i razrađujemo plan putovanja. Najbolje je napraviti pauzu sa noćenjem negde usput. Kao logičnao mesto za predah javlja se Čanakkale.Put nas vodi pored gradova Uzunkopru i Kešan. Zanimljiva informacija je neko sledeće putovanje je da je grčko-turska granica udaljena svega 11 km od Kešana.Idealno za kombinaciju te dve meditaranske zemlje.

Gorivo sipamo uz put, litar dizela košta 1,1 do 1,2 litra zavisno od kursa. Nes Kafa u Shell Select na novom mostu, gde smo stali radi fotografisanja iznosi oko 2 €. Inače Most Čanakale iz 1915. na turskom: 1915 Canakkale Кoprus. Most je zvanično otvorio predsednik Redžep Tajip Erdogan 18. marta 2022. nakon otprilike pet godina izgradnje. Godina „1915“ u zvaničnom turskom nazivu obeležava važnu osmansku pomorsku pobedu nad mornaricama Ujedinjenog Кraljevstva i Francuske tokom Prvog svetskog rata. Most je najduži viseći most na svetu—sa glavnim rasponom od 2.023 m. Most je prvi stalni prelaz preko Dardanela i šesti preko Turskog moreuza, posle tri mosta preko Bosfora i dva tunela ispod njega.Pogled na sam most je svakako bolji sa strane pa odlučujemo da palnirano kraće zadržavanje „ proširimo„ na još par dana. Opcija smeštaja su Anzac hoteli u centru ili Toja Tusan u mestu Güzelyalı 15 kilometara od centra na samoj plaži. Izbor pada na centar grada i hotel Anzac.Odličan smeštaj, sobe čiste i prostrane. Hotel se nalazi u centru tako da je šetnja do svih gradskih znamenitosti. Za večeru biramo riblji restoran Šajka, kvalitetna riba-brancin, predjela , obavezna jeni rakija i kvaliteno vino – cena 35 evra po osobi.Uslužno osoblje hotela Anzac predlaže da sutra posetimo Ainali Čarši (u prevodu bazar ogledala), koja je urađena po uzoru na Egipatsku pijacu u Istanbulu,pomorski i arheološki muzej, statuu Trojanskog konja koja je korišćenja prilikom snimanja filma 2004.

Ainalı Čarsı ili „ bazar ogledala“ je pokrivena pijaca ispunjena s kraja na kraj radnjama. Naziv „ bazarogledala“ potiče od ogledala postavljenih na ulazu i duž zidova radi distribucije svetlosti koja ulazi iz krovnih prozora. Dvojezični natpis na ladinom (varijnta jevrejskog dijalekta poreklom iz Španjije) i turskom na fasadi u znak sećanja na trgovca Elijaha Halija koji je poticao iz ugledne jevrejske porodice u Čanakaleu. U vreme stalnog rasta jevrejske populacije u gradu, bazar je izgrađen 1889. Posle obilaska bazar i fotografisanja Trojanskog konja, pažnju nam je privukla tvrđava preko puta Čannnalea- Kilitbahir. Od meštana saznajemo da feribot za Kilitbahir ide ba svakih trideset minuta i da cena u jednom pravcu oko pola eura. Samu tvrđavu( kao i „bliznakinju „ Čimenlik“ je izgradio Mehmet Osvajač 1452. godine.Sulejman Veličanstveni je dodao čvrstu unutrašnju kulu u 16. veku. Penjanje do vrha bedema je odlična zabava i pruža fantastičan pogled na Dardanele i grad Čanakalea.

Sledeća preporuka ja izlet je ostrvo Bodžaada. Trajekt koji vozi do samog ostrva košta oko 17 eura i polazi sa mesta Gejikli, udaljenog oko 50 kilometra od samog Čannaklea.Bodžaada, takođe poznat kao Tenedos je ostrvo u severoistočnom delu Egejskog mora.Ostrvo je posle tursko -grčkog rata ostalo u turskom vlasništvu. Nekada je gotovo čitava populacija bila grčka, međutim razmenom stanovništva, Grci su bili prinuđeni da se isele, ostala je grčka arhitektura i duh.

Mesto ima tipičnu mediteransku klimu sa jakim severozapadnim vetrovima.Akvarium Кoiu je prelepa plaža oko ostrva Bodžaada. To je popularna turistička atrakcija i prima mnogo posetilaca tokom godine. To je čista i dobro održavana plaža i služi kao lepo mesto za piknik. Bistra voda mora koja odražava plavetnilo neba je mesto gde se možete dobro kupati. Takođe je idealno mesto za ronjenje. Bodžaada je poznata po vinarijama, dobrim vinima i kvalitenom grožđu.Flaša crnog vina -ekstra kvaliteta košta oko 30 eura. Puni utisaka vraćamo se u hotel da prenoćimo.

Sutradan nas čeka putovanje Marmarisa, ali smo puni energije.

Na 25 kilometru od Čanakkalea čeka nas tabla Troja, gde je Odisej nekada ostavio drvenog konja u jednoj od najlukavijih ratnih prevara u istoriji. Ovo mesto svetske baštine bilo je centar drevnih civilizacija od ranog bronzanog doba do

rimskog doba. Vođen opsesijom iz detinjstva Homerovim epom, nemački biznismen Hajnrih Šliman iskopao je ostatke devet istorijskih civilizacija 1870-ih. Uz pomoć vodiča saznajemo da čuveni grad iz Ilijade u u stvari Troja VII. . .

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas