Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Vrnjačke Terme, bašta

Vrnjačka Banja

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 08.12.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Katarina

VRNJAČKA BANJA

Na 200 km od Beograda u Raškom okrugu, između Kruševca i Kraljeva, nalazi se najveća banja u Srbiji – Vrnjačka banja koja broji nešo više od 10.000 stanovnika. Nalazi se između planine Goč i Zapadne Morave, a poznata je zbog mnogobrojnih lekovitih izvora. Karakteriše je umereno kontinentalna klima sa uticajem planinske klime zbog blizine planine Goč. Leta su sveža a zime snegovite. Zbog prirodnog okruženja, klimatskih uslova i mnogobrojnih mineralnih izvora pogodna je za odmor kao i za lečenje mnogih bolesti.

Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Tonanti, objekat
Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Tonanti, objekat

MINERALNE VODE I NJIHOVO LEKOVITO DEJSTVO

Postoji sedam izvora mineralne vode na ovom području: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Za lečenje se koriste Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok je sama Topla voda jedinstvena po svojoj temperaturi koja je ista kao i temperatura ljudskog tela 36,50 C. Poznato je i da mineralne vode Vrnjačke banje leče brojne bolesti poput šećerne bolesti, bolesti žučne kese i pankreasa, bolesti organa za varenje, reumatske bolesti, ginekološka oboljenja…

Koliko je voda lekovita bilo je poznato još u doba Rimljana koji su na ovom mestu izgradili lečilište Aquae Orcinae i izvor tople vode Fons Romanus. Veruje se da je i staro pleme Skordisca znalo za lekovita svojstva vode pa su je koristili za piće i kupanje.

U Tursko doba su mnogi Turski begovi dolazili ovde kako bi se odmorili, a tadašnje stanovništvo ih je moralo služiti. Prema legendi, stanovnici ovih prostora su iz revolta zatrpavali izvore.

Za današnju popularnost banje možemo zahvaliti uglednim meštanima iz Kruševca, Kraljeva i Trstenika koji su 1868. osnovali društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima i započeli izgradnju banjskog jezgra.

SMEŠTAJ

Odlučila sam se za porodični odmor u Vrnjačkoj banji kako bih se sklonila od gradske svakodnevne gužve.

Moram priznati da je bilo teško odabrati smeštaj od mnogobrojnih koje Vrnjačka banja nudi velikom broju posetilaca.

U ponudi su bili hoteli Tonanti, Solaris, Merkur, Vrnjačke terme, Prestige

Odlučili smo se za hotel Vrnjačke terme koji, kao i većina hotela, omogućava korišćenje wellnes i spa centra, saunu, zatvoren i otvoren bazen, a pošto je udaljen od centra 200 metara značilo nam je što gostima pruža i mogućnost parkiranja. Sam hotel poseduje 8 bazena i 4 tobogana i preporučuje se ljubiteljima vodenih aktivnost.

Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Vrnjačke Terme, tobogan
Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Vrnjačke Terme, tobogan

Koristi se izvor Tople vode u bazenima koja je bakteriološki čista i pogodna za iziritiranu kožu i kožu izgorelu na suncu.

Pored bazena probali smo i relax masažu koja je pre svega opuštajuća i relaksira celo telo nakon svakodnevnih aktivnosti.

Što se samih soba tiče, može se reći da se za svakoga može naći ponešto. Postoje standardne dvokrevetne sobe, uglavnom za parove, de lux apartmani koji su prostrani i pogodni za porodice kao i trokrevetni apartmani.

Ono što me je oduševilo jeste pogled sa terase na brdsko – planinski predeo. Vazduh je ovde čist i svakog jutra smo se budili puni energije i uz kafu se pre doručka opuštali na terasi.

Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Slatina, park
Banje,Vrnjačka Banja, smeštaj, Hotel Slatina, park

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Pored čistog vazduha, mineralnih i lekovitih izvora, Vrnjačka banja se može pohvaliti i drugim turističkim atrakcijama.

Jedna od njih je Rimski bunar Fons Romanus kao i staklena piramida iznad Rimskog bunara. U neposrednoj blizini nalazi se jedna od najstarijih građevina u Vrnjačkoj banjiZavičajni muzej, poznat i kao zamak Belimarković.

U ovom muzeju možete videti stalnu postavku oruđa iz vremena praistorije.

Još jedna zanimljiva atrakcija je Most ljubavi sa dirljivom ljubavnom pričom. Prema legendi još tokom Prvog svetskog rata, zaljubili su se oficir Relja i Nada. Često su se sastajli baš na ovom mostu sve dok Relja nije otišao u Grčku. Tamo se zaljubio u Grkinju i ostavio Nadu u suzama i bolu. Nada je od silne tuge umrla, a Relja se nikada nije vratio u Vrnjačku banju. Most ljubavi ćete sigurno zapaziti po mnogobrojnim katancima na kojima su ispisana imena. Većinom devojke ovde dolaze kako bi zapečatile svoju ljubav katancem i kako ih ništa ne bi rastavilo od njihovih jačih polovina.

Vrnjačka Banja
Banje Srbije, Vrnjačka Banja, Odmor, zimovanje letovanje, hoteli Vrnjačka Banja, smeštaj Vrnjačka Banja, rehabilitacija

Pored Mosta ljubavi ovde postoji još jedanaest mostova. Najmlađi među njima je Spomenar na kome su ispisani mnogi citati i stihovi poput onih koje smo nekada pisali u spomenarima i leksikonima.

Duž reke prostire se i Banjski park koji je preuređivan više put, a duž šetališta dugačkog 2 kilometara nalazi se Japanski vrt i skulpture domaćih i stranih autora.

Neizostavne su domaće knedle koje su jako popularne u ovom kraju.

Duž šetališta postoji veći broj kioska sa knedlama raznih ukusa: malina, krem, vanila, cokolada, jagoda… Pri samom pogledu pošla nam je voda na usta. Meni se posebno svidela kombinacija krem i vanile. Uz knedle preporučujem gazirani sok crveni klaker ili mineralnu vodu.

GOČ ZA LJUBITELJE PRIRODE I ZIMSKIH SPORTOVA

Planina Goč se nalazi na oko 15 kilometara od Vrnjačke banje pa smo jedan dan iskoristili za obilazak prirode.

Planina je bogata izvorima i rekama, a na planini se nalazi i veštačko jezero Selište. Nakon obilaska prirode stigli smo i do sportskog centra gde je bilo još turista. Muški deo se oprobao u fudbalu i košarci, dok je ženski deo iskoristio pešačku stazu za još malo šetnje na svežem vazduhu. Nakon svih aktivnosti jedva smo dočekali da se smestimo u jedan od mnogobrojnih etno-restorana čija je hrana preukusna.

Ukoliko planirate da posetite planinu Goč tokom zime i ljubitelj ste zimskih aktivnost, onda je ski staza nešto što obavezno morate obići. Horizontalna dužina je 520, a pogonsko zatezna stanica je na nadmorskoj visini od 990 metara.

Pre povratka u Beograd svratili smo do obližnjeg mesta Gračac gde se nalazi crkva Svetog Save za koju mnogi veruju da je izgradio sam Sveti Sava.

Takođe se veruje da su mošti Svetog Save ovde prenoćile prilikom prenošenja iz Bugarske.

Ne zna se tačna godina izgradnje ali se veruje da je izgrađena pre više od 800 godina.

Mnogo puta je tokom istorije stradala, ali je i obnavljana.

Danas je Crkva Svetog Save zbrinuta od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Nakon sedmodnevnog boravka u Vrnjačkoj banji i posete Goču i crkvi Svetog Save, vratili smo se u Beograd puni energije spremni za nove avanture.

Ukoliko izaberete Vrnjačku banju za jedan miran odmor, garantujem vam da se nećete pokajati.

Uživajte u nekom spa vikendu koje Vam nudi turistička agencija Euroturs.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas