Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, plaža

Zaliv Strimonikos-omiljena destinacija za porodično letovanje

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 30.11.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Milica

Strimoniko zaliv se nalazi u severnoj Grčkoj, deo Egejskog mora, tačnije njegovog severnog dela. Zaliv se pruža između istočne obale Halkidikija I zapadne obale Tasosa. Zaliv Strimonikos je poznat kao regija Svetog Đorđa. Poznata letovališta u ovoj regiji su Stavros, Nea Vrasna i Asprovalta. Lepe plaže upotpunjuje blizina Soluna (75km istočno) i Kavale ( 75km zapadno), razvijena saobraćajna mreža i novi auto put. Do mesta se dolazi brzo i lako, što je zapravo velika prednost za porodice sa malom decom. Oblast Strimonikos je poznata po bogatom zelenilu i očuvanoj prirodi.

 

Na obali Egejskog mora u zalivu Strimonikos leži živopisan gradić i jedan od najpopuluranijih letovališta u ovom delu Grčke. Stavros je smešten u podnožju planine Holomontas, okružen brdima i gustim šumama, Stavros ima savršenu klimu, zbog čega nosi epitet vazdušne banje. Iako boravak u Stavrosu pogoduje svima, on se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa bronhijama.

Poznat je po pristupačnim cenama smeštaja i usluga u odnosu na druge delove Grčke, svakodnevne potrebštine ćete moći da kupite u nekoliko lokalnih marketa. Najpoznatiji su „Dia“ i „Zoe“. Za one koji su došli sopstvenim prevozom, svoju kupovinu mogu da obave I u Lidlu koji se nalazi na putu za Asprovaltu.

Svakog četvrtka u prepodnevnim satima se kod luke u Stavrosu se organizuje Laiki agora ili tradicionalna grčka pijaca, gde možete da kupite voće i povrće kao i proizvode lokalnog stanovništva.

Uz glavno gradsko šetalište su smeštene brojne radnje, supermarketi, razne prodavnice, taverne, kafići, a tu su i posebno opremljeni parkovi za najmlađe. U samom mestu postoje lekarke ordinacije kao i apoteke.

Pristanište koje se nalazi u središnjem delu, deli plažu na dva dela. Obe plaže su nosioci plave zastavice EU zbog kristalno čiste vode.

Glavna plaža je duga oko 2km i poznata je po sitnom pesku i maloj dubini vode, što je idealno za porodice sa malom decom, prava dubina počinje tek posle 30ak metara.

Plaža Platani je takođe peščana plaža okružena platanima, po čemu je i dobila naziv. Prednost plaže je hladovina visokih platana sa bogatom krošnjom u kojoj posetioci uživaju tokom celog dana. Plaža je bogata barovima, tavernama i prodavnicama. U potpunosti je uređena, tuševi, kabine za presvlačenje kao i toaleti su dostupni posetiocima. Na smoj plaži možete da iznajmite suncobrane i ležaljke po pristupačnim cenama ili uz kupovinu pića ili hrane u samom baru.

U samom centru, u blizini luna parka, nalazi se početna stanica vozića za obilazak Stavrosa. U samom obilasku možete posetiti i stari deo Stavrosa i selo Ano Stavros odakle možete da uživate u prelepo pogledu na more i grad.

Nea Vrasna se smatra pravim izborom za porodice sa malom decom. Malo grčko letovalište, mirnije, porodično mesto sa sadržajem koji će vam obezbediti fin i ugodan odmor sa povoljnim cenama i do kog možete stići brzo i lako. Iako samo mesto nije veliko, dužina obale iznosi oko 2km.

Uz samu obalu prostire se šetalite. Šetalište je lepo I popločano, uređeno cvećem, palmama I lepim baštama kafića I restorana kojim možete stići do Asprovalte. Do Asprovalte vam je potrebno 15ak minuta lagane šetnje. Turisti se obično opredeljuju za obilazak Asprovalte u verčernjim satima kako bi upotpunili dan. Na samom potezu između ova dva mesta poneljkom je pijaca na kojoj možete kupiti sveže voće I povrće.

U Nea Vrasni postoji ambulanta I apoteka kao I sadržaj za decu I brojni marketi. Najpoznatiji market je Masutas, postoji I Lidl koji je malo udaljeniji, oko 3km.

Glavna prednost je prostrana plaža koja je uređena i čista. More je kristalno čisto. Zbog velike prostranosti na plaži nemate osećaj prevelike gužve čak i u jeku sezone. Plićak nije dug, možda stotinak metara od obale nakon čega kreće dubina. Možete iznajmljiti suncobrane I ležaljke kupovinom pića u baru kojem pripadaju ili možete u slobodnom delu da postavite svoju opremu. Na samoj plaži možete naći kabine za presvalčenje i tuševe.

Asprovalta je šetalištem povezana sa Nea Vrasnom, nakon koje sledi Stavros. Udaljena je 8km od Stavrosa, dok je od Nea Vrasne svega 500m. Kada su u pitanju ova tri mesta, Asprovalta je najveća po veličini i sadržaju, ali vrlo često se ova tri mesta posmatraju kao jedno, naročito Nea Vrasna i Asprovalta.

Prepoznatljiva je po lepoj peščanoj plaži, čistom moru, uređenom parku i širokom prelepo uređenom šetalištu sa drvoredom, bogatim zelenilom,cvećem i fontanama.

Samo mesto je odlično snabdeveno marketima, buticima, tavernama, restoranima, plažnim barovima I kafićima.U samom centru se nalazi Crkva Svetog Đorđa u kojoj se nalazi ikona ovog sveca koja je tu doneta u 16-17.veku.

Izleti u okolini

Imate mogućnost da posetite Solun i Kavalu, dva najveća grada u ovoj regiji.

Ukoliko se odlučite da malo istražujete okolinu, bilo da ste pošli sopstvenim prevozom ili autobusom moćićete da uživate u lepotama ovog kraja. U slučaju da ste na letovanje krenuli organizovanim prevozom, na raspolaganju vam stoje lokalne turističke agencije koje organizuju mnogobrojne izlete. U bogatoj ponudi izleta lokalnih agencija pomenućemo izlet do Tasosa, gde možete iskorititi priliku da posetite ovo predivno zeleno ostrvo, koje zbog kristalne čiste vode, plažama od kojih zastaje dah i guste vegetacije naziva i “smagradnim ostrvom” ili “šumom koja pliva”.

Možete posetiti Amfipolis, grčki grad, ili Stagiru, rodno mesto Aristotela,zatim Olimpijadu, prelepo selo koje se nalazi u Strimonikos zalivu, od Nea Vrasne je udaljeno 25km, dok je od Stavrosa udaljena 10km. Iznad Olimpijade je tvrđava sa koje se pruža prelep pogled na more. Okolina je pogodna za biciklizam i planinarenje. Plaža u Olimpijadi je duga i peščana na kjoj nema gužve. U samom centru se nalazi crkva. Početkom jula se svake godine u ovom mestu održava festival školjki. U blizini Olimpijade nalazi se ostrvo Kafkanas, koje vam svakako preporučujemo da obiđete. Poznato je po legendi da je na njemu u pećini bila zatočena Olimpijada, majka Aleksandra Velikog.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas