Nesebar, letovanje, leto Bugarska, stari grad
Broj ponuda: 0

Bugarska – putovanje

Jugoistočna evropska republika Bugarska, nalazi se na istočnom delu Balkanskog poluostrva i izlazi na Crno more.
Broj stanovnika 7.517.000. Najveći gradovi su Sofija, Plovdiv i Varna. Nacionalna valuta je lev. Bugarska je značajna turistička zemlja u ovom delu Balkana. Značajni turistički centri su plaže Crnog mora ali i skijaški centri Borovec, Bansko i Pamporovo.

Evropske metropole – Bugarska

Bugarska se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na severoistočnom delu Balkanskog poluostrva. To je evropska, balkanska, crnomorska i dunavska zemlja. Ovaj geografski položaj postavlja ga na raskrsnicu između Evrope, Azije i Afrike. Bugarska je takođe saobraćajna raskrsnica, koja omogućava pristup zapadnoj Evropi, Bliskom istoku i Bliskom istoku i Mediteranu. Niz glavnih evropskih transportnih koridora prolazi kroz Bugarsku.

Vetrenjača noću
letovanje Nesebar, Letovanje Bugarska, hotelli Nesebar , Bugarska autobusom

Kultura i tradicija Bugarske

Načini života i kultura u današnjoj Bugarskoj razvijali su se hiljadama godina. Zemlja se nalazi na raskrsnici između Evrope i Azije, a zemlje Bugarske su naseljene od antike. Nije slučajno što je ovde odrastala najranija evropska civilizacija. Neka od najpoznatijih blaga na svetu otkrivena su na nekropoli u Varni, uključujući najstarije zlatne ukrase na svetu; Tračke grobnice i svetilišta postoje u Kazanlaku, Sveštariju, Staroselu, Aleksandrovu, Perperikonu i Tatulu. Pronađen je veliki broj drugih zlatnih predmeta u Panagiurishte-u, Valchitranu, Rogozenu i drugde.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Imperial Palace, panorama
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Imperial Palace, panorama

Sofija izlet

Bugarski običaji su ukorenjeni u antici i usko su povezani sa istorijom zemlje i određenim izrazom istočnog pravoslavnog hrišćanstva. Ples na živom uglju je drevni bugarski ritual koji se još uvek primenjuje u nekoliko sela na planini Balkan.

Ruža je simbol Bugarske. Berba ruža, jedan od najstarijih i tradicionalnih običaja Bugara, postala je prvenstveno turistička atrakcija. Tepisi iz doba bugarskog preporoda sada su visoko cenjena umetnička dela. Glavni centri tkanja tepiha su Kotel, Čiprovci i Samokov. Zajedno sa tradicionalnim rukotvorinama, bugarski narod je takođe sačuvao širok spektar tradicionalnih popularnih običaja i pesama.

Zimovanje Bugarska, Borovec, Hotel Zara, panorama hotela
Zimovanje Bugarska, Borovec, Hotel Zara, panorama hotela

Bugarska crnomorska rivijera

Bugarska crnomorska obala je idealno mesto za letnji odmor. Rt Emine je mesto spajanja planina Balkan sa morem, a ovo mesto uslovno deli obalu Crnog mora na severni i južni deo. Obala je dugačka 378 km, sa 209 plaža. Plaže i more nude izvrsne uslove za razne vodene sportove poput surfovanja, skijanja na vodi, ronjenja i ribolova. U 2011. godini plaže na Albeni, Bunite (Varna), Diuni, Elenite, Pomorie (istočna plaža), Harmanite (Sozopol), Sveti Vlas (centralna plaža i plaža Venid), Sunčani breg (severna i južna plaža) i Sunčani dan plaže su svi prepoznati po svojoj izvrsnosti.

Pored kombinacije sunca, peska i mora, odmarališta na Crnom moru nude planinarenje, biciklizam i jahanje, kao i ekoturizam, foto safari i izlete na prirodne, kulturne i arhitektonske znamenitosti. U severnom delu Crnog mora nalaze se tri golf terena svetske klase. Odmarališta koja se nalaze na Crnom moru pre svega su pogodna za porodični odmor, kao i za individualni odmor i zabavu. Albena, Rusalka, Sveti Konstantin i Sveta Jelena, Rivijera, Obzor, Elenite i Diuni su neki od najpoželjnijih za porodice sa decom. Mlađi turisti preferiraju Nesebar, Sunčev breg, Zlatni pesak, Primorsko, Kiten i Lozenets, zbog mnogih klubova i barova i drugih mogućnosti zabave. Sunčani breg je najveći odmarališni kompleks u zemlji i često je domaćin zabavama koje uključuju svetski poznate DJ-eve i izvođače.

Bugarska, Sofia, evropski gradovi, putovanja
Bugarska, Sofia, evropski gradovi, putovanja

Sozopol i Nesebar (mesto pod zaštitom UNESCO-a) poznati su po svojoj kombinaciji prelepe primorske prirode i istorijskih znamenitosti. Ova dva grada imaju hiljadu godina istorije i privlače stalan tok letnjih turista.

 

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas