Crna Gora evropski gradovi

Crna Gora

Broj ponuda: 0

Crna Gora evropski gradovi

Crna Gora poznata i pod imenom Montenegro, je najmanja republika bivše Jugoslavije, koja se nalazi na jugozapadu Balkana. Zvanična valuta je Evro. Broj stanovnika 750.000. Glavna privredna grana je turizam. Najpoznatiji turistički centri su Budva, Kotor, Sv. Stefan kao i drugi primorski gradovi u kojima je u poslednje vreme izgrađeno mnogo novih modernih hotela.

Budva putovanje

Crna Gora se nalazi na liniji istoka i zapada. Različite civilizacije koje su se sudarale na ovom prostoru, ostavile su najlepše tragove između naboranog planinskog zaleđa i primorja ove fascinantne zemlje. Rimski podni mozaici, ilirski sivi dvorci, venecijanski kameni zidovi, živopisno obojeni pravoslavni manastiri, ukrasne katoličke crkve, skromni i minimalistički džamijski minareti i visoke zgrade u socijalističkom stilu reći će vam o bogatoj crnogorskoj kulturnoj istoriji.

Crna Gora evropski gradovi, Sveti Stefan
Crna Gora evropski gradovi, Sveti Stefan

Gradovi Crne Gore

Gradovi na crnogorskom primorju definitivno će vas zavesti svojim šarmom, raznolikošću i mediteranskim vazduhom. Od Ulcinja (koji je nekada bio gusarski grad, a danas predstavlja turističko utočište), Bara (grada bogatog istorijskim spomenicima, sa novim, modernim centrom grada, lukom, marinom i hotelima), Budve (koja predstavlja turističku metropolu Crna Gora, koja pokriva područje od Buljarice, preko Petrovca i Svetog Stefana, pa sve do plaže Jaz), preko Tivta (prelepog, mirnog grada sa marinom za superjahte svetske klase), Kotora (zaštićen od strane UNESCO-a kulturno nasleđe), sve do Herceg Novog (neodoljivog turističkog grada, bogatog zelenilom, cvećem, stepenicama i prelepim istorijskim građevinama), svaki grad priča svoju priču.

Crna Gora evropski gradovi, Bokotorski zaliv
Crna Gora evropski gradovi, Bokokotorski zaliv

U svakom od njih možete pronaći restorane sa domaćom hranom i ribljim specijalitetima, kafiće sa prelepim terasama i izvrsnim koktelima, hotele sa prijatnim osobljem i nezaboravnim pogledom na more. Najljepši zalazak sunca, eksploziju boja i emocija, kontraste između planina i obale možete pronaći samo na crnogorskom primorju.

Budva evropski gradovi

Nekada mali i tihi primorski grad, danas je Budva metropola crnogorskog turizma i tokom leta jedan od najglasnijih i najprometnijih gradova na crnogorskom primorju. Njegov život započeo je na rtu pre dva i po milenijuma i izlio se iz bedema prema luksuznim jahtama, novim zgradama, restoranima, barovima i noćnim klubovima u kojima vas čeka neverovatna zabava. Budva ima svoje Havaje – ostrvo nasuprot grada sa prelepim plažama, hladnim osveženjima i morskim specijalitetima.

Uveče će vas na šetalištu uz plažu preplaviti glasna muzika koja dolazi iz kafića, smeh i vriska dece iz obližnjih zabavnih parkova, miris mora pomešan sa aromom ukusnog roštilja i grede svetlosti iz diskoteke koja se šeta nebom. Budva je velika svetlosna emisija.

Budva – stari grad

Stari grad je zaštitni znak Budve. Podignut je na ostrvu koje je nekada bilo povezano sa kopnom peskovitim pokrivačem i tako je preraslo u poluostrvo. Stari grad Budve jedinstvena je arhitektonska i urbana celina koja se pominje kao konak čak i u antičkom periodu. Prema tim izvorima, Budva je jedno od najstarijih urbanih središta na Jadranu – staro je više od 2.500 godina. Zidine Starog grada bile su, a i danas su, atrakcija kako turistima iz zemlje, tako i onima iz najudaljenijih delova sveta. Oni potiču iz srednjeg veka, kada su na ovim prostorima vladali Mlečani. Kada prvi put posetite stari grad Budve, možda ćete pomisliti da ste u lavirintu, zbog upletenih ulica, trgova, bedema i kula s kraja srednjeg veka. U Starom gradu se nalazi gradska tvrđava Citadela (Citadela) koja datira iz V – VI veka p.n.e., koja je danas pozornica čuvenog Gradskog pozorišta.

Budva – Sveti Stefan

Ostrvo Sveti Stefan danas je najpoznatije kao mondeno letovalište. Peskovitim pokrivačem povezan je sa kopnom, a takva ostrva, koja su danas vrlo retka, nazivaju se „tombolo“. Poznato pleme Paštrovići koristilo je ovo mesto u prošlosti, tačnije kroz 15. vek za odbranu od neprijatelja, a danas nas to mesto na to podseća kroz topovske otvore i topove koji se čuvaju kao uspomena i podsetnik na prošlost puta. Unutrašnjost grada sačinjena je od uskih uskih ulica.

Sveti Stefan je elitno letovalište za turiste željne glamura. Kada je krajem 1940-ih doneta odluka po kojoj ovo mesto treba pretvoriti u turistički objekat, za Sveti Stefan je počelo stvaranje nove istorije. Njegovu slavu od tada do danas svetu predstavljaju glumci poput Sofije Loren i Karla Brunija, kao i predsednici većine zemalja sveta, pevačica, naučnici i mnogi drugi. Odseli su engleska princeza Margaret, kao i italijanski kralj Umberto II Savojski, poznati svetski glumci poput: Kirka Douglasa, Doris Dai, Geraldine Chaplin, Sidnei Poatie, Richarda Vidmarka, Silvestera Stalonea, Jeremija Ironsa, sovjetski astronaut Jurij Gagarin, poznati majstor šaha Robert Fisher. Većina pomenutih „krunisanih glava“ boravila je u vili 118, koja je deo hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“. Za tu ekskluzivnu vilu cena boravka pregovara se sa zakupcem. Početna cena je 1.500 evra dnevno.

Sveti Stefan je 1972. godine dobio nagradu „Zlatna jabuka“, kao najekskluzivnije letovalište na svetu. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se bivša kraljeva letnja rezidencija, koja je danas hotel Miločer.

Kotor

Kotor je bacio sidro između sivih planina i mora i zavio svoj život iza visokih i širokih bedema. Čini se da su njegovi bedemi bili večno rastući vitice uz brdo, do stare tvrđave koja gleda na grad.

Dramatičan je grad u kojem sadašnjost živi u lavirintu srednjovekovnih crkava, katedrala, venecijanskih palata i stubova. Kotor čine kontrasti – stari trgovi sa modernim kafićima, zvuci serenade i živa muzika, odjek koraka uskim kaldrmisanim uličicama i lenje vikanje mačaka koje leže ispod balkona sa ogradama od kovanog gvožđa, ukrašene petunijama.

Crna Gora evropski gradovi
Crna Gora evropski gradovi

Perast

Perast je sigurno jedno od najčudnijih, a po svojoj istoriji jedno od najljepših mesta u Kotorskom zalivu. Danas se često naziva najtišim gradom u Boki. Njegove uske ulice i brojne, uglavnom napuštene renesansne i barokne palate, svedoče o nekadašnjem bogatstvu kotorskog zaliva i o danima kada se nekada živelo luksuznim životom njegovih stanovnika.

Perast je nekada bio grad pomoraca, a po tome se znalo i van prostora Crne Gore. I danas možemo videti da se ističu čuveni kameni dom i kapetanske palate. U Perastu postoji 16 sačuvanih palata, među kojima je i barokna palata Bujović na samom ulazu u Perast. Ostale palate su: Bronza, Šestokrilović, Mazarović, Balović, Visković, Pavlovičini, Martinović, Zmajević i druge.

Podgorica

Ime potiče iz 1326. godine, a izgrađeno je između pet reka, Zete, Morače, Ribnice, Cijevne i Sitnice. Veći deo grada uništen je tokom Drugog svetskog rata, pa je Podgorica relativno nova, sa modernim zgradama na svakom koraku i zelenim površinama, kao i parkovima. Podgorica je domaćin brojnih kulturnih događaja, a postoji i mnogo pozorišta, kao što su Crnogorsko narodno i Gradsko.

Kulturno-istorijski spomenici u Podgorici i okolini su Sahat-kula Adzi-pasa Osmanagica, ruševine grada Nemanjica, ostaci grada Doclea, Stara Varoš i Vezirov. Podgorica ima odlične tranzitne veze sa drugim centrima.

Crna Gora evropski gradovi, Budva
Crna Gora evropski gradovi, Budva

Cetinje

Smešteno na poljima Cetinja, u podnožju planine Lovćen, Cetinje je bogatstvo crnogorske kulturno-istorijske baštine. Miriše na arhitekturu iz 18. i 19. veka koja potiče iz bogatog zelenila ovog malog grada. Tokom vladavine kralja Nikole izgrađene su mnoge ambasade koje joj daju današnji specifičan izgled. Dve najreprezentativnije građevine su manastir Cetinje i Biljarda.

Cetinjski manastir je sagrađen 1701. godine i iako su ga Turci nekoliko puta rušili, narod ga je ponovo podizao. Postoje mošti Svetog Petra Cetinjskog, jednog od slavnih zaštitnika crnogorske istorije. Manastir Cetinje predstavlja duhovno i političko sjedište crnogorskog naroda.

 

 

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas