Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina
Broj ponuda: 3
Hotel:

PARALIJA 3 NOĆI

OLYMPIAS
Od 30.04.
3 noći
Od centra: 500 m
Usluge:
PP
od 126 € po osobi

Grčka – omiljena destinacija evropskih turista

Grčka (Hellenska republika) je država Evropske unije,koja se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva. Izlazi na Egejsko, Jonsko i Sredozemno more. Grčka je podeljena na 13 regija koje se zovu periferije. Periferije su podijeljenje na 51 manje administrativne jednice prefekture. U Grčkoj živi oko 11 miliona stanovnika. Glavni grad je Atina. Ostali veći gradovi su: Pirej, Solun, Larisa i Kavala. Ostrva su biseri Grčkog turizma. Rodos, Krit, Krf i preko 400 drugih ostrva prestavljaju turističko blago Grčke.

http://www.visitgreece.gr/

Grčka

Poseta Grčkoj nudi putnicima priliku da pogledaju zapanjujuće pejzaže, odšetaju do istorijskih ruševina, opuste se na toplim plažama i probaju izvrsno grčko vino.

Grčka ima jednu od najbogatijih zbirku kulturno-istorijskog nasleđa na svetu i nijedna poseta Grčkoj nije potpuna bez istraživanja nekih od poznatijih lokacija poput Akropolja; koji se nalazi u Atini. Prvobitno izgrađena za čuvanje džinovske statue Atine, sada je ovo jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Još jedno mesto koje morate videti su ruševine u Delfima. Delfi datiraju još od 1400. godine pre nove ere, a najpoznatiji su kao svetilište u kome se nalazilo Delfsko proročište, sveštenica za koju je rečeno da je prenela Apolonovu reč.

Grčka, evropska putovanja, Solun, Atina
Grčka, evropska putovanja, Solun, Atina

Dok ste u Grčkoj, budite sigurni i doživite draž jedne od mnogobrojnih uličnih pijaca. Jedno od najpopularnijih je centralno tržište u Atini. Posle popodneva u kupovini, opustite se posetom jednom od mnogih muzeja.

Ako ste zainteresovani da se uronite u lokalnu aromu, razmislite o isprobavanju grčkog vina. Iako je ricina vino koje većina ljudi povezuje sa Grčkom, zemlja takođe proizvodi mnogo različitih sorti. Mediteranska klima omogućava dugu vegetaciju i postoji mnogo vrsti grožđa poreklom iz ovog područja.

Uz vrhunsko vino, zabavnu kupovinu i istorijska mesta, vaše putovanje u Grčku ostaće za pamćenje.

Tragovi istorije

Tragovi vekovne i važne istorije urezani su u svaki kutak grčke zemlje: nalazi iz praistorijskog i arhaičnog perioda, jedinstvena dela iz klasičnih, helenističkih, srednjovekovnih i vizantijskih spomenika, kreacije iz narodnih umetničkih kultura, tragovi drugih civilizacija i različite religije, koje koegzistiraju sa aktuelnim kreacijama, konstrukcijama i savremenim umetničkim delima.

FUN FACT: Grčki je najstariji pisani jezik koji još postoji. Ima najdužu dokumentovanu istoriju koja obuhvata najmanje 3.400 godina pisanih zapisa. Grčki jezik je takođe uticao na mnoge druge jezike sa hiljadama reči.

Grčka je pravi raj za kulturni turizam, veliko putovanje u istoriju i umetnost. Edukativne ekskurzije, pozorišne predstave, festivali, hodočašća, posete arheološkim nalazištima, spomenicima i muzejima, izleti radi proučavanja prirodnog okruženja, narodne umetnosti i kulture – samo su neke od mnogih stvari koje Grčka može ponuditi u sektoru kulturnog turizma .

Ko zaista želi da razume Grčku, njenu istoriju i njen narod, pronaći će kulturno iskustvo bez premca putujući u to područje i hronološki period grčke kulture.

Grčka, evropska putovanja, Solun, Atina
Grčka, evropska putovanja, Solun, Atina

Posetite grčku regiju Makedonija koja obiluje prelepim plažama i bogatim kulturnim nasleđem

Posetite grčku regiju Makedoniju gde ćete naići na jedinstvene prizore. Istražite ovo veličanstveno mesto u Grčkoj gde se istok sastaje sa zapadom. Impozantni, gotovo višegodišnji snežni masivi jedinstvene lepote mogu se pohvaliti planinom Olimp, najpoznatijom i najvišom planinom u zemlji, koju slede jednako lepe planine Pangaio, Kaimaktsalan (Voras) i Falakro, gde možete uživati u planinarenju, skijanju ili snoubordingu tokom zime.

Kupališni element je značajno prisutan u nekim od najvažnijih kupališnih destinacija u Grčkoj koje se pružaju kroz Makedoniju. Posetite severnu metropolu Solun sa intrigantnom multietničkom istorijom i umetničkom kontra kulturom. To je živo moderno mesto, prepuno energije. Izgrađen amfiteatralno oko mora, okrenut prema planini Olimp na dalekom horizontu, oduvek je bio centar različitih civilizacija, kultura, nacija i religija. Otkrijte Halkidiki koji oduzima dah sa svojim čistim morem i plažama sa zlatnim peskom, uvalama, malim ostrvima i zelenim pejzažima koji će vam ostvariti odmor iz snova! Ne propustite jedinstvenu lepotu prirode Serres, živopisne gradove Dramu, Kavalu na istoku i Kastoriju i Naousu na zapadu.

Solun

Solun je drugi po veličini grad Grčke i najvažniji centar oblasti. Izgrađen na moru, zaliv Thermaikos, to je moderna metropola koja nosi oznake svoje burne istorije i svog kosmopolitskog karaktera, što mu daje posebnu lepotu i šarm.

Još od IV veka. pne., kada je osnovan, Solun je zadržao svoj urbani karakter i ostao je građansko središte i središte tog regiona. Vekovna multikulturalna istorija grada povezana je sa velikim carstvima, kao što je poznavala rimsko, vizantijsko i osmansko pravilo . Grad je takođe bio pod velikim uticajem mnogih etničkih i verskih grupa (Jevreji, Latini, Jermeni i drugi), kao i Grka iz Carigrada, Ponta (današnja severoistočna Turska) i Male Azije.

Brojni spomenici kulture, koji datiraju iz mnogih istorijskih perioda, koegzistiraju na jedinstven i šarmantan način i manifestuju istorijsku multikulturalnu i kosmopolitsku prirodu Soluna.

Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina
Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina

Atina – Glavni grad Grčke

Atina je istorijska prestonica Evrope. Dobrodošli u rodno mesto demokratije, umetnosti, nauke i filozofije zapadne civilizacije. Dom Platona, Sokrata, Periklea, Euripida, Sofoklea. Atina je jedan od najstarijih gradova na svetu. Zabeležena je istorija duga oko 3.400 godina, a naseljena je od 11. milenijuma pre nove ere. Danas, pod senkom Partenona, savremeni urbani pejzaž prostranog grada odražava njegovu uzbudljivu istoriju, njegovu multikulturalnu modernu ličnost, kao i infrastrukturu i sadržaje.

Savršena mediteranska klima sa legendarnom grčkom sunčevom svetlošću, jedinstvena kombinacija slavne istorije sa modernim, urbanim inovacijama, koegzistencija velike kulture sa zadivljujućim prirodnim lepotama, hotelski smeštaj visokog standarda, moderna prevozna sredstva, poput najnovijeg modernog metroa, živahan ritam života, veliki izbor mogućnosti za kupovinu, ručavanje i noćni život i naravno toplina Atinjana čine Atinu idealnom destinacijom za odmor tokom cele godine. Grad Partenon je muzej na otvorenom. Veliki deo istorijskog centra grada pretvoren je u pešačku zonu od 3 kilometra, jednu od najvećih u Evropi. Vodi do glavnih arheoloških nalazišta („arheološki park“), rekonstruišući – u velikoj meri – drevni pejzaž. Bilo pešice ili biciklom, „Grande Promenade“ oko Akropolja nezaboravno je putovanje kroz istoriju.

Ukusi Grčke

Ako volite grčku hranu ili želite da saznate više o ukusima i kulinarskim tradicijama posetite neki od grčkih restorana i taverna razbacanih po celoj zemlji.

U Grčkoj možete zaviriti u neki od lokalnih lonaca (brza hrana, morski plodovi, čitav spektar grčkih tradicionalnih  restorana ili nekih modernih).. Na Kritu, na Peloponezu i u Sirosu isprobajte lokalne proizvode i najpoznatija jela, uživajte u degustaciji vina ili maslina…

Možda ste (a možda i ne) već uspeli da se snađete u grčkim klasicima poput musake, pastitsioa, tzatzikija, taramosalate, kalamara, spanakopite i suvlakija … i svaka čast ako znate da je grčka salata horiatiki. Ali koliko vas zna da traži gourounopoula (pečeno svinjsko meso) na Peloponezu, apaki na Kritu, loutza u Tinosu i tsitsibira na Krfu? U redu, možda ćete pogoditi poslednje kada to izgovorite naglas – pivo od đumbira. Ali to će vas samo pitati kako je pivo od đumbira postalo lokalni proizvod Krfa.

Novi svet će se otvoriti ako za vas putovanje znači posećivanje vinograda i kontakt sa lokalnim stanovništvom. Grčka vina jedna su od najbolje čuvanih tajni zemlje, sa vinarijama širom zemlje. Teren (planine i zemlja od gline, peska ili krečnjaka) i klima imaju mnogo veze sa tim, ali tajni sastojak su često meraki (merak ili ljubav) koje su lokalni proizvođači uložili u svoj rad – i činjenica da su stvarali vino u Grčkoj pre više hiljada godina. Santorini, Halkidiki, Heraklion (na Kritu), Nemea (na Peloponezu), Limnos i toliko drugih destinacija širom Grčke imaju uspešne vinograde.

Obiđite neke od najpoznatijih vinograda i upoznaje se sa lokalnim sortama grožđa, kao što su Assirtiko, Malagouzia, Moschofilero, Roditis i-Rolls-Roice od grčkih crvenih-Agiorgitiko, uparujući ih sa lokalnom hranom za potpuno iskustvo .

Otputujte na polja mastike na Iosu (gde se bere glavni sastojak likera od mastihe) i u rakokazanu na Kritu (gde se destilira tsikoudia/raki – ili tsipouro kako je poznato u drugim delovima Grčke) i naučite kako da pije uzo poput Grka.

Ako vam sve ovo zvuči primamljivo, na pravom ste mestu. Kali oreki (ili prijatan apetit) … vreme je da se opustite.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas