Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina

Atina

Broj ponuda: 1

ATINA – ISTORIJSKA PRESTONICA EVROPE

Atina predstavlja istorijsku prestonicu Evrope. To je rodno mesto demokratije, umetnosti, nauke i filozofije zapadne civilizacije. Dom Platona, Sokrata, Perikla, Euripida, Sofokla, Eshila. Atina je jedan od najstarijih gradova na svetu. Zabeležena je istorija duga oko 3.400 godina i naseljena je od 11. milenijuma pre nove ere. Danas, pod senkom Partenona, savremeni urbani pejzaž ovog velikog grada odražava njegovu uzbudljivu istoriju, njegovu multikulturalnu modernu ličnost, kao i infrastrukturu i objekte.

Savršena mediteranska klima sa legendarnim grčkim sunčevim zracima, jedinstvena kombinacija slavne istorije sa modernim zdanjima, urbanim inovacijama, koegzistencija velike kulture sa zadivljujućim prirodnim lepotama, hotelski smeštaj visokog standarda, moderna prevozna sredstva kao što je najmoderniji metro, živahan ritam života, širok izbor mogućnosti za kupovinu, noćni život i naravno toplina Atinjana predstavljaju Atinu kao idealnu destinaciju za gradski odmor tokom cele godine. Partenon je muzej na otvorenom. Veliki deo istorijskog centra grada pretvoren je u pešačku zonu od 3 km, jednu od najvećih u Evropi. Vodi do glavnih arheoloških lokaliteta („arheološki park“). Bilo peške ili biciklom, „Velika promenada“ oko Akropolja je nezaboravno putovanje kroz istoriju.

ZNAČAJNO KULTURNO NASLEDJE EVROPE

Tragovi viševekovne i značajne istorije urezani su u svaki kutak grčke zemlje: nalazi iz praistorijskog i arhajskog perioda, unikatni radovi iz klasičnih, helenističkih, srednjovekovnih i vizantijskih spomenika, stvaralaštvo iz narodnih umetničkih kultura, tragovi iz minulih perioda druge civilizacije i različite religije, koje koegzistiraju sa aktuelnim kreacijama, konstrukcijama i savremenim umetničkim delima.

Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina
Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina

Verovali ili neGrčki je najstariji pisani jezik koji još uvek postoji. Ima najdužu dokumentovanu istoriju koja obuhvata najmanje 3.400 godina pisanih zapisa. Grčki jezik je takođe uticao na mnoge druge jezike sa hiljadama reči.

Grčka je pravi raj za kulturni turizam, veliko putovanje u istoriju i umetnost. Edukativne ekskurzije, pozorišne predstave, festivali, hodočašća, posete arheološkim nalazištima, spomenicima i muzejima, ekskurzije radi proučavanja prirodnog okruženja, narodne umetnosti i kulture – samo su neke od mnogih stvari koje Grčka može da ponudi u sektoru kulturnog turizma.

Ko zaista želi da razume Grčku, njenu istoriju i njene ljude, naći će kulturno iskustvo bez premca kroz putovanje u područje i hronološki period grčke kulture.

Osim antičkih, vizantijskih i postvizantijskih spomenika i arheoloških nalazišta, drugi nodovi privlačnosti za posetioce su raznovrsne građevine različitih namena i oblika, koje su u prethodnim epohama zadovoljavale praktične, funkcionalne i društvene potrebe stanovnika: mostovi , vetrenjače, vodenice, česme, ratni spomenici i statue, istorijski i javni objekti, čak i stari industrijski objekti koji se danas koriste u druge svrhe; svi izazivaju interesovanje i divljenje posetilaca.

Atina, evropski gradovi, putovanja, muzej
Atina, evropski gradovi, putovanja, muzej

MUZEJI

Najbolji način da se upoznate sa grčkom umetnošću i vidite kako je evoluirala od postvizantijskih vremena do danas jeste da posetite Nacionalnu galeriju – Muzej Aleksandrosa Sutsosa u centru Atine. Pozvani ste da pogledate umetnička dela grčkih i stranih umetnika u ovom novorenoviranom muzeju moderne umetnosti, koji ističe mnoge aspekte grčke umetnosti i kulture, i ima za cilj da privuče domaće i strane posetioce.

Savremena grčka umetnost je rasla i evoluirala zajedno sa modernom grčkom državom i uspela je da dostigne zrelost za nekoliko decenija. Mnogi grčki umetnici su nadmašili svoje evropske majstore i njihove kreacije su zaslužile mesto koje im pripada u globalnoj istoriji umetnosti.

Atina istorijski leži u samom srcu Grčke kako je poznata rodno mesto demokratije i dom za neke od najviše značajni filozofi.

Atina, putovanja, evropski gradovi, covek u pokretu
Atina, putovanja, evropski gradovi, covek u pokretu

POGLED NA AKROPOLJ

Veličanstveni Akropolj, vidljiv iz gotovo svakog dela grada, je središte oko kojeg se Atina još uvek okreće. Ovaj grad hram, izgrađen u 5. veku pre nove ere, služi kao svakodnevni podsetnik Grcima na njihovo nasleđe i mnoge transformacije grada. Po celom urbanom basenu, krovovi i balkoni su ugnuti prema obeležju, bloku mlečnog mermera na vrhu strmog brda.

Kulturni i društveni život Atine odvija se usred, oko i u znamenitostima starim vekovima, ako ne i milenijumima. Najviše pažnje, naravno, dobijaju ostaci antičke Grčke zahvaljujući maloj stvari koja se zove demokratija… ali i mitologija, drama i filozofija. Ali nemojte zanemariti ‘kasnije’ godine: hiljadugodišnje vizantijske crkve, na primer, koje čuče, nepomično usred ulica i pričvršćene za obronke. Osmanski tragovi se mogu videti u arhitekturi i u hrani. A neoklasični stil 19. veka dodaje eleganciju celom centru.

Atina, evropski gradovi, putovanja, nacionalni muzej
Atina, evropski gradovi, putovanja, nacionalni muzej

Nedaleko od Atine, na poluostrvu Atika, nalaze se spektakularni antikviteti, kao što su Posejdonov hram u Sunionu i mesto drevnog Eleusina, kao i veoma dobre plaže, poput onih u blizini istorijskog Maratona. Naravno, mogli biste da pređete, sa zapada na istok, za manje od sat vremena, ali je mnogo zabavnije krenuti na ležerno putovanje do termalno zagrejanog jezera, recimo, ili manastira sa zaslepljujućim vizantijskim mozaicima. Ako ne želite da vozite, do većine ovih iznenađenja (uključujući sjajne plaže) možete doći javnim prevozom.

Atina je poznata po svom posebno intenzivnom i višestrukom noćnom životu, koji nije ograničen samo na vikende, za razliku od ostalih evropskih zemalja; zabava traje do ranih jutarnjih sati.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas