Velika Turska tura

Kapadokija

Broj ponuda: 0

Kapadokija Turska

Šta vas prvo asocira na Kapadokiju? Da li je to lepota prirode, kulturno nasledje ili čuvena vožnja balonima iznad ove rigeje?

Rezervišite svoje mesto na vreme i uživajte u čarima ove regije u organizaciji turističke agencije Euroturs.

Kapadokija, drevni okrug u istočnoj i centralnoj Anadoliji, smešten na krševitoj visoravni severno od planine Taurus, u centru današnje Turske. Granice regiona su se tokom istorije razlikovale. Pejzaž Kapadokije uključuje dramatična prostranstva mekih vulkanskih stena, oblikovanih erozijom u kule, doline i pećine. Crkve isklesane u stenama i kompleksi podzemnih tunela iz vizantijskog i islamskog doba razbacani su po celom selu. Jedna od svakako najzanimljivijih atrakcija jeste vožnja balonima iznad ove svetki poznate regije.

Muzej na otvorenom – Kapadokija

Kapadokija se nalazi u središtu Turske, u centralnoj Antoliji. Region je uglavnom poznat po tri popularna grada Goreme, Urgup i Uchisar, ali zapravo je to ime veoma velikog regiona koji se prostire kroz gradove Nevsehir, Kirsehir, Nigde, Aksarai i Kaiseri.

Kapadokija se nalazi na oko 3 sata vožnje od glavnog grada Turske, Ankare. U gradu Gulsehir postoji aerodrom, aerodrom Kapadokija, a letovi za aerodrom Kapadokija postoje iz Istanbula i Antalije.

Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja
Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja

Tajna Kapadokije krije se u geografskim formacijama koje datiraju od pre 60 miliona godina. Glatki slojevi formirani lavom i pepelom izbačenim sa planine Erciies, planine Hasan i planine Gulludag prvo su postali stenovite formacije, a zatim su korodirali kišom i vetrom milionima godina i konačno su se pojavili današnje geografske formacije. Kapadokija je takođe bila dom mnogih civilizacija od kamenog doba tokom istorije. Koristeći prednost ovakve strukture regiona, izgrađena su mnoga stenovita naselja, kuće, manastiri, crkve, kapele i podzemni gradovi.

Današnje formacije u regionu koje se lako mogu isklesati, tzv. kamenim stubovima od strane lokalnog stanovništva, omogućavaju stanovnicima da prave pećinske kuće i podzemne gradove, a predstavljali su pravo sklonište tokom represivnih razdoblja. Sve je to izgrađeno na nevidljiv način da sakrije ljude koji su ovde živeli u tom periodu, posebno od pritiska, progona i invazije Rimskog carstva i postalo je životni prostor stotina hiljada ljudi.

Pogled na kratku istoriju

Ako nakratko pogledamo istoriju Kapadokije, videćemo da je region bio aktivan tokom Hetita. Budući da se nalazio na istorijskoj ruti Puta svile, region je u to vreme bio neka vrsta trgovačkog centra. Nastavlja se sve do pada Hetita u 12. veku pre nove ere. Nakon toga, Persijanci su u vladili ovim prostorima u 6. veku pre nove ere, takozvano Kraljevstvo Kapadokija, a Rimsko carstvo vladalo u tom regionu. Nakon naseljavanja hrišćana u 3. veku nove ere, region je postao centar obrazovanja, religije i mišljenja. Međutim, između 303. i 308. godine, pritisak Rimskog carstva se povećava i ljudi prave skloništa i naselja isklesana na stenama u dubokim dolinama, koja su spolja nevidljiva. Ponovo su tokom 11. i 12. veka arapski napadi dominirali u regionu, a zatim i Seldžuci. Mir je bio dominantan u regionu tokom Osmanskog carstva, a nakon Lozanskog ugovora, hrišćani su migrirali i napustili Kapadokiju između 1924-1926.

Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja
Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja

Danas Kapadokija predstavlja veoma poznatu turističku regiju sa brojnim atrakcijama.

Crvena tura po Kapadokiji je jako zanimljiva turistima zbog obilazaka koji obuhvataju popularne atrakcije i znamenitosti severnog dela Kapadokije, poput dolina, vilinskih dimnjaka, vidikovaca, sela, dvoraca, radionica keramike Avanos i Muzeja na otvorenom Goreme. Avanos se nalazi pored Crvene reke i svojim izgledom evropskog grada privlači veliki broj posetilaca. U Avanosu ćete videti razne tradicionalne grnčarske radionice, a možete i da zavirite u svet keramike dok šetate ulicama Avanosa.

Dolina Pasabag, poznata i kao „Monaška dolina“ jedno je od najpopularnijih atrakcija sa bajkovitim dimnjacima u Kapadokiji, smešteno između Avanosa i Goremea. Dolina Devrent, takođe nazvana „Dolina mašte“, jedna je od fantastičnih regija Kapadokije.  Ovde se nalazi čuveni ostenjaci koji po izgledu podsećaju na životinjske ili ljudske figure.

Muzej na otvorenom Goreme je stenovito naselje koje je ugostilo ekstremni manastirski život između 4. i 13. veka pre nove ere. Budući da je od 1985. godine na listi svetske baštine UNESCO -a, Goreme muzej na otvorenom je takođe jedno od najpopularnijih mesta u Kapadokiji. Doživećete i uživati u nekim dobro očuvanim crkvama isklesanim u stenama sa freskama i slikama koje datiraju iz 10. veka i najboljim primerima vizantijske umetnosti u Kapadokiji. Regija formira dolinu sa crkvama, kapelama, trpezarijama i dnevnim sobama u kamenim blokovima. U muzeju na otvorenom Goreme nalaze se najvažnije vizantijske pećinske crkve na svetu u kojima su monasi i monahinje vodili monaški život. Posetioci mogu videti najbolje očuvane vizantijske pećinske zidne slike i freske od ikonoboračkog perioda do kraja seldžučke ere, zajedno sa ikonama sa scenama iz Starog i Novog zaveta iznad portreta crkvenih otaca i svetaca koji prikazuju strukturu Vizantije univerzum.

Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja
Kapadokija, Turska, Velika tururska tura, putovanja

Dvorac Uchisar je najviša tačka u regionu, a takođe i najveći i najlepši ostenjak u regionu gde možete uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na Kapadokiju.

Zelena tura po Kapadokiji je popularno razgledanje koje obuhvata atrakcije i znamenitosti jugozapadnog dela Kapadokije, kao što su doline, stenovite kule, podzemni gradovi, dvorci, vidikovci, sela i dolina Ihlara.

Podzemni grad Derinkuiu jedno je od najdubljih i najfascinantnijih podzemnih naselja na više nivoa u Kapadokiji i takođe se može smatrati inženjerskim čudom. Ovaj grad ima 8 nivoa pod zemljom isklesanih od mekog vulkanskog kamena koji su međusobno povezani uskim tunelima.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas