Letovanje Drač Albanija, leto Drac, centralna plaža

Drač

Broj ponuda: 6

Letovanje Drač je prava destinacija  za svačiji ukus. Ovaj severnog deo albanske rivijere  koji izlazi na Jadransko more poznat je kako po peskovitim plažama i plitkoj vodi, što je naročito pogodno za porodice sa malom decom , tako po obiljem restorana, kafića koji su tu da svoje letovanje u Albaniji upotpune noćnim provodom.Ukoliko ste se odlučili da letovanje u Draču bude Vaš izbor za letovanje Albaniji čeka Vas 10 kilometara dugačka plaža koja u kombinaciji sa pristupačnim cenama privlači turiste od ranog proleća do kraja avgusta. Duž plaže prostire se široka riva koja je posebno pogodna za šetnju sa malom decom jer je u potpunosti izolovana od saobraćaja , a ukoliko se umorite od dužine ovog putovanja tu su i brojni restorani i kafei gde možete napraviti predah. Ko je bio u Italiji na letovanju možemo napaviti paralelu između Drača i Italijanskih letovališta kao što su Lido di Jesolo ili Rimini.

Letovanje Drač

Malo istorije . . .

Drač, najveća morska luka u zemlji, nalazi se 34km od Tirane. To je najstariji grad u Albaniji ili večiti grad nad Jadranskim morem, sa skoro 3.000 godina istorije. Datira iz 627. p.n.e.. kada su Korinćani i doseljenici sa Kerkire napali ilirsku teritoriju Taula. U gradu se nalaze mnoga drevna arheološka nalazišta. Najzapaženija turistička atrakcija Drača je amfiteatar rimskog cara Hadrijana sa 15.000 mesta, drugi po veličini amfiteatar na Balkanu. Amfiteatar je već godinama na UNESCO-voj okvirnoj listi, verovatno na putu ka listi svetske baštine. Ako ne želite da platite ulaz,dok ućivate u svom letovanju u Draču možete dobro da pogledate unutrašnjost i izvan amfiteatra.
U 9. veku u blizini je izgrađena crkvica sa zidovima prekrivenim mozaikom. Takođe možete videti kupališta iz 2. veka nove ere i obližnji vizantijski forum od 5. do 6. veka sa mermernim stubovima. Trećina prvobitnog zida gradskog zamka još uvek stoji, mada je znatno oštećen u zemljotresu 2019., a možete čak i hodati istim putem kojim je nekada hodao i sam Cezar. Arheološki muzej nalazi se u novoj zgradi na putu Taulantia, jednoj od najvažnijih te vrste i koja izuzetno zanima posetioce. Najpoznatija arheološka građevina pronađena u Draču je „Bukuroshja e Durresit“, mozaik iz 4. veka p.n.e. Danas je izložen u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani. Etnografski muzej je kuća istorijskog poznatog glumca Aleksandra Moissija rođenog u blizini Drača. Umetnička galerija grada nalazi se na glavnom trgu Ilirije.

Letovanje Drač  – danas

Grad se može podeliti na dva dela : centar grada i 10 km dugačka plaža koja se prostire južno od luke.Između ove dve oblasti nema atrakcija, pa je bolje odabrati jedno od ta dva. Najlepši restorani, istorijska mesta i mogućnosti kupovine nalaze se u centru grada, dok je deo plaže prepun hotela i restorana i kafića.
Uticaj komunističke ere još uvek traje u Draču, jer oko grada postoje blok kuće u sovjetskom stilu. Međutim, arhitektura centra grada je drugačija; To je odraz rastuće ekonomije sa modernim kafićima i restoranima u italijanskom stilu.Centar Drača je mali, ali sa istorijske tačke gledišta veoma atraktivan.

Pored svoje istorijske vrednosti, Drač je i lepo mesto za predah zbog peščanih plaža, hotela i urbanog osećaja. Pronaći ćete izvrsne restorane i smeštaj duž ivice mora.U centru Drača postoji osnovni izbor prodavnica odeće. U martu 2018. Adidas & Intersport su bili jedini međunarodno poznati brendovi koji su imali svoje prodavnice. Međutim, neki drugi međunarodni brendovi su dostupni u malim prodavnicama.Iako su lokalni brendovi odeće vrlo pristupačni, cene međunarodnih brendova su slične u poređenju sa drugim mestima u Evropi.

Plaže u Draču

Glavni deo plaže odvija se južno od luke. Peščana obala dostiže preko 10 kilometara dužine i predstavlja najpopularniju plažu u celoj Albaniji. Morsko dno je plitko uz plažu, što ga čini idealnim za porodice sa malom decom.Plaže Golemi i Mali Robi poznatije su od plaža Drača i vrlo su blizu jedna druge. Ono što oduševljava goste koji se odluče za letovanje Draču i posetioce plaža su kristalno čisto more, beli pesak, mogućnost za dugačke šetnje ili vožnju bicikla, ali i sportove na vodi. U blizini centra grada, zapadno od luke, nalazi se još jedna plaža koja se zove Kallm Beach ili „Vest End Beach“. Plaža je uža i mnogo kraća od glavne plaže, pa je veća gužva.
Što se tiče temperature mora tiče ona varira od 22 do 26 stepeni, zavisno od perioda godine. Nije neuobičajno da tokom vašeg letovanja u Draču plaže dugačke kilometrima budu preplavljene gostima i turistima jer je Drač, osim po odličnoj lokaciji, prepoznat i kao mesto za dobru zabavu i izlaske.Morsko dno je blagog nagiba – odlične za goste koji u Albaniju dolaze na letovanje sa decom.
Spilje je još jedna od lepših plaža Albanije koji mnogi nazivaju rajskom plažom jer je okružena izvanrednim prirodnim predelima i četinarima. Spilje je blizu Drača, a idealna je za one koji vole perfektno čistu morsku vodu i okruženost prirodom i mirom.
Ukoliko želite posetu plažama sa dubljom morskom vodom, možete posetiti plaže severno od Drača.
Turistička agencija Euroturs Vam je obezebedila da ovog leta sebe smestite u epicentar novog turističkog dešavanja i  provedete letovanje na nekoj od plaža Drača. U ponudi za letovanje u Albaniji su hoteli u Draču na najboljim lokacijama, kategorije 3 do 5* , na bazi 7/8 dana, sopstvenim prevozom ili autobusom. Uvereni smo da ćete poželeti da ponovite svoje letovanje u Draču ,.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas