Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina

ATINA IZ PRVE RUKE

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 07.12.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Jovanka

ATINA IZ PRVE RUKE

Ukoliko Vam je interesantno da za sekund pređete iz starog u moderan grad ili Vam je interesantno da na hrišćanskom hramu vidite ostatke paganske bogomolje, a sve to je ujedno u samom centru grada i besplatno je, onda se uputite ovde.

Atina je glavni grad Grčke i jedan od najpoznatijih gradova Evrope. Atina se vodi kao jedan od najstarijih svetskih gradova, čija se istorija beleži više od 3400 godina.

Savremena Atina je veliki kosmopolitski grad, dok je antička Atina bio moćni grad-država i poznati obrazovni i filozofski centar. Grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini. Danas metropolitensko područje Atine broji 3,7 miliona stanovnika, što je stavlja na drugo mesto na listi najvećih evropskih prestonica (iza Londona).

Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina
Grčka, evropski gradovi, putovanja, Solun, Atina

Atina je popularna destinacija za putnike. Grčka vlada, uz pomoć EU je uradila velike infrastrukturalne projekte, pa su se gradska infrastruktura i socijalni običaji popravili. Grad je povezan novom mrežom puteva.

Atina se naziva kolevkom zapadne civilizacije zbog kulturnih doprinosa tokom 5. i 4. veka pre nove ere. Iz tog razdoblja u Atini je ostalo mnogo antičkih zgrada, umetničkih dela itd. Najpoznatiji je Akropolj, koji je priznat kao jedan od najboljih primera klasične grčke umetnosti i arhitekture.

Antička Grčka je bila centar umetnosti, učenja i filozofije, domovina Platonove Akademije i Aristotelovog Liceja. Atina je, takođe, rodno mesto Sokrata, Perikla, Sofokla I drugih značajnih filozofa, pisaca i političara.

Najstariji poznati tragovi života ljudi u Atini potiču iz perioda između 11. i 7. milenijuma pre nove ere. Prvi organizovani život u Atini potiče iz neolita, negde oko 4000—3000. godine p. n. e., kada su se prvi stanovnici nastanili na Akropolju i u dolini reke Ilis (danas Olimpijon).

Atina, Plaka
Atina, Plaka

Znamenitosti:

Najveći trg u Atini – Sintagma

Najveći trg i glavna ulica u Atini se zove Sintagma. Grčki parlament je smešten na tom trgu. Građevina parlamenta datira iz 19. veka. Svakoga dana ovde možete ispratiti smenu stražara u tradicionalnoj grčkoj nošnji.Epicentar svih većih dešavanja u Atini, uključujući i proteste, se dešava na trgu Sintagma. Vrlo često ga Atinjani nazivaju i Trgom Ustava. Trg je postavljen ranih godina 19. veka.

Drugi bitni trg koji je sagrađen u isto vreme je Omonia. Omonia je danas malo ozloglašen zbog „divljeg“ noćnog života (narkomanija i prostitucija). Trg Sintagma je okružen luksuznim hotelima. Zbog toga što je glavno gradsko čvorište, sa trga možete bilo kojim prevozom da se povežete sa drugim delovima Atine.U neposrednoj okolini trga se nalaze mnoge značajne turističke atrakcije.

Akropolj

Atinski akropolj je konačan oblik dobio u 5. veku pre nove ere u vreme jednog od najvećih i najznačajnijih državnika, Perikla. U doba njegove vladavine Atina je postala demokratska republika.

Perikle je nametnuo bogatašima visoke poreze, a novac se koristio za uređenje Atine, a posebno akropolja. U tom periodu su izgrađeni velelepni hramovi, kao i veličanstvena umetnička dela, pa se razdoblje vladavine Perikla naziva zlatnim dobom Atine, jer su tada podignuti hramovi:

  • Partenon
  • Erehtejon, hram boginje Nike
  • Propileji — Svečani ulaz

Partenon

Partenon se nalazi na visoravni visokoj oko 70 m. i predstavlja okosnicu arhitektonskog rešenja Akropolja. Partenon je tako urbanistički rešen da se vidi sa velike udaljenosti, ali, kako se približavate Akropolju i počinje penjanje, on postepeno nestaje da bi se vidio tek kada se dođe do njega. Kada se stupi na plato ispred njega, on se mora obići da bi se ušlo u sam hram, jer je ulaz sa druge strane prilaza.

Partenon je uzdužna građevina u čijem se predvorju nalazi reljef koji prikazuje panatenejske svečanosti. Reljef (440. i 437. p. n. e.) je djelo Fidija i njegovih učenika.

Atina, putovanja, evropski gradovi, covek u pokretu
Atina, putovanja, evropski gradovi, covek u pokretu

Erehtejon

Hram, koji je sagrađen oko 421. p. n. e., zbog nagiba terena, podeljen je na nekoliko nivoa koji su povezani stepeništem. Visinska razlika između svetilišta Atini i drugih djelova hrama je oko 3 m. Hram, kao većina drugih hramova, nije, u osnovi pravilnog oblika, i u njemu se nalazilo svetilište Atine, Posejdona i prvog atinskog kralja Erehteja.

Propileje

Propileje — svečani ulaz, su činile široke stepenice između dva zida. U samom podnožju stepeništa stajalo je, povezano na gornjoj strani gredama, šest dorskih stubova, a na vrhu, stepenište se završavalo visokim zidom u kojem je bio prolaz širine središnjeg dela stepeništa.

Šoping u Atini

Odmah pored trga Sintagma se nalazi ulica i šetalište Ermou. Ermou je najposećenija trgovačka ulica u Atini. Nema tog brenda na koji nećete naleteti ovde. Ako ne u ulici, onda u tržnom centru Atika (Aticca).

Kvart Kolonaki je zadužen za juvelirnice i luksuzne prodavnice kako velikih, svetskih proizvođača tako i grčkih.

Radno vreme prodavnica je specifično u odnosu na ono koje smo navikli.

Ponedeljkom i sredom se radi od 9:00 do 14:30; utorkom, četvrtkom i petkom se radi od 9:00 do 13:30 i od 17:30 do 20:30; subotom od 9:00 do 15:00.

Na periferiji Atine se nalaze veliki tržni centri The Mall Athens i Golden Hall.

Grad zabave i dobrog provoda

Atina je uzbudljiv grad u kome Vam nikada ne može biti dosadno. Moderni i unikatni kafići idealan su kontrast kulturnoj i istorijskoj strani grada i savršena mesta za predah. Neke od najzanimljivijih, iz kojih se pružaju prelepi panoramski pogledi, možete pronaći na Monastirakiju, Plaki i Tisiju.

Sve popularniji rooftop barovi idealni su za posmatranje zalaska sunca i pripremu za još jednu nezaboravnu atinsku noć.

Noćni život je podjednako raznovrstan i interesantan, pa u ludim žurkama do ranih jutarnjih sati možete uživati u brojnim klubovima, barovima i pabovima. Tu su i nešto svedenija mesta gde možete uživati uz kvalitetno domaće vino i tradicionalnu grčku muziku.

Atina, putovanja, evropski gradovi, crkva
Atina, putovanja, evropski gradovi, crkva

Idealna klima

Zbog umerene mediteranske klime koja garantuje duga, topla leta, vrlo blage zime, i prijatne temperature sa minimalnim brojem kišnih dana u međuperiodu, Atinu mozete posetiti u bilo koje doba godine I uzivati.

 

Utisak je na kraju itekako pozitivan. Grčka je divna zemlja za sjajnim ljudima ,a Atina je grad sa dušom. Ako imate vremena, otisnite se i do Glifade, Marusija i nekih drugih delova grada van centra, jer je Atina mnogo širi pojam od onoga što možete da zamislite. Krenite u avanturu sa turističkom agencijom ,,Euroturs,, I posetite predivnu Atinu.

Celokupnu ponudu evopskih gradova možete pogledati na sajtu turističke agencije Euroturs.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas