Letovanje Turska , Kumburgaz, hotel Blue World, eksterijer

Kumburgaz – Dragulj Mramornog mora – AVIONOM

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 09.02.2022.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Miljana

Dragulj Mramornog mora

Kumburgaz- AVIONOM

Ne znam koliko vas se zapitalo gde se nalazi Kumburgaz, u kojoj zemlji, šta to tamo privlači turiste. Mogu vam reći da je upravo Kumburgaz neotkriveni dragulj Mramornog mora. Da, baš tako, u jednom od zaliva Turskog dela mramornog mora smešteno je ovo malo mesto. Pokušaću bar na kratko da Vam približim i prenesem sve njegove čari.

Kumburgaz– gradić nedaleko od Istanbula, ušuškan je u zalivu Mramornog mora. Karakterišu ga duge peščane plaže i čisto more. Ono što je mene privikulo da istražim i letujem na ovoj destinaciji je, moram da priznam, i blizina Istanbula. Spoj sunčanja, plivanja ali i poseta jedne od najlepših metropola za mene je bio pun pogodak.

Kumburgaz, iako malo mesto, ima svoje čari. Odiše šarmom orijenta, gostoprimstvom domaćina i skrivenim peščanim plažama u južnom delu mesta. Bez obzira na to što je manje mesto, Kumburgaz može zadovoljiti potrebe svih turista. Tu su fenomenalne plaže, toplo more, dovoljan broj suvenirnica i restorana. U blizini su i Silivri i Bujukčekmedže, takođe primorska mesta na obali Mramornog mora, dobro povezani sa Kumburgazom, koje možete obići za vreme svog boravka.

Pored kupanja i sunčanja, ovde možete uživati u jednoj od najpoznatijih kuhinja na svetu. Obavezno probajte kebab, dolme, mantije ali i turske slatkiše. Počnite sa alvom koja se topi u ustima, tu su naravno i ratluci, baklave, urmašice, tufahije, kunefe, tulumbe. Što se tiče napitaka, pored tradicionalne turske kafe i čaja, probajte nešto sasvim drugačije, piće po imenu ayran (hladan jogurt, voda i so)..

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža
Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža

Kumburgaz – Avionom sa kućnog praga

Ove godine naša letnja destinacija će ponovo biti Kumburgaz, biser Mramornog mora. Međutim, na našu veliku radost putovaćemo avionom. Turistička agencija Euroturs ove godine ima u ponudi avio aranžman i to baš iz našeg grada- NIŠa 🙂 Prošle godine smo putovali autobusom i mogu reći da je put zaista odličan, nije nam trebalo više od 8 sati vožnje. Ali ove godine, na svoje putovanje idemo avionom, sa kućnog praga 🙂

Direktan let Niš – Istanbul traje oko 1 h i 20 minuta i let je avio kompanije Air Serbia. Sleće se na aerodrom Istanbul (novi aerodrom, otvoren 2018. godine) koji je glavni međunarodni aerodrom u Istanbulu. Na aerodrom se dolazi 2 sata ranije u odnosu na objavljeno vreme letenja. U cenu aranžmana je uračunata i povratna karta sa aerodromskim taksama, čekirani prtljag do 23 kg, ručni prtljag do 8 kg i lap top torba. Takođe u cenu je uračunat i transfer od aerodroma do hotela i kasnije od hotela do aerodroma. Let je oko podneva tako da već posle podne možete da uživate na obali mora. Sve u svemu, za vrlo kratko vreme stužete u Istanbul, i još oko 40ak min vožnje do Kumburgaza.

Prethodne godine smo bili smešteni u hotelu Blue world, kategorizacije 4 zvezdice i bili apsolutno zadovoljni uslugom. Hotel je na samoj obali, ima svoju plažu, zatvoreni bazen, fitness centar, saunu a usluga je na bazi polupansiona. Ove godine bićemo smešteni u hotelu Diamond city, na preporuku agenata iz agencije Euroturs. Hotel je odmah pored hotela Blue world, nudi uslugu polupansiona i nalazi se na samoj plaži. Posebna pogodnost jeste blizina mora, prostrana plaža i korišćenje ležaljki i suncobrana bez dodatne doplate.

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Marin Princess, izgled plaže
Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Marin Princess, izgled plaže

ŠTA OBIĆI, GDE ŠOPINGOVATI?

Svakako ono što je možda i najinteresantnije jeste blizina svetske metropole- Istanbula. Za vreme svog boravka u Kumburgazu, makar jedan dan namenite za obilazak ovog izuzetnog grada koji leži na dva kontinenta. Sami predstavnici na destinaciji ponudiće organizovan jednodnevni obilazak Istanbula. Svejedno da li se odlučite da posetite Top Kapi palatu, Aja Sofiju, Dolmabahče palatu ili odlučite da sami istražujete grad i šetate ulicama, Istanbul će vas očarati i ostaviti bez daha.

Ja bih vam preporučila vožnju Bosforom, imaćete izvanredan pogled na grad. Ovo je jedna od najlepših fakultativa koju grad može ponuditi. Brod polazi sa Zlatnog roga i onda plovi dalje ka Bosforu. Vozićete se i evropskom i azjskom stranom. U toku vožnje, uzivaćete u pogledu na velelpne vile (duž obale se nalazi oko 600 vila), Topkapi palatu, Galata most, Dolmabahče palatu, mnogobrojne džamije.. Ovaj sjajni grad, podignut na mestu gde se susreću istok i zapad i 4 snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigde ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Kumburgaz plaža
Hoteli Turska letovanje -Rane rezervacije hotela u Turskoj za leto, lastminute, Kumburgaz specijalne cene ,povoljno letovanje Tuska hoteli, letovanje avionom Kumburgaz

Kada je u pitanju šoping verujem da u Turskoj svako za sebe može da pronađe baš ono što mu nedeostaje. Ukoliko želite dobre čajeve ili začine tu je Egipatska pijaca u Istanbulu, ukoliko želite interesantan nakit ili neku dobro ešarpu od svile prošetajte do Kapali čaršije, a za one koji vole brediranu garderobu, u organizaciji agencije je i poseta velikom tržnom centru- Marmara park.

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, eksterijer
Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, eksterijer

Sve u svemu, letovanje u Turskoj je pristupačno i za ne tako puno novaca možete da odsednete u zaista odličnim hotelima. Letnja sezona u Turskoj počinje u aprilu i završava krajem oktobra. More je skoro svuda kristalno čisto i veoma toplo.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas