Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

KUŠADASI – VAŠA KARTA ZA AVANTURU

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 02.10.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Jovanka

Svako putovanje ostavi neku posebnu čar, široku lepezu fotografija, puno koferče sjajnih suvenira, morskih zvezda, školjki i divnih razgledica. Izabereš pravu agenciju, u mom slučaju ,,Euroturs,, ,kupiš kartu, spakuješ kofer, aparat, nabaciš osmeh i uputiš u avanturu – čuveni Kušadasi. Put je bio manje-više naporan. Poneseš neki časopis, beležnik i cafu da se relaksiraš, zapišeš po koju misao i ubiješ vreme.

Dolazak u Kušadasi,na prvi pogled sve je čudno i nepoznato, nova lica, bezbroj radnji i reči jednog trgovca: „Where are you from?“ Odgovorih oduševljeno: „From Serbia!“ „O ja voli Srbiju, Srbija mnogo lep narod i za Srbiju odma’ popust.“

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

Iskustvo

Nekada malo ribarsko naselje danas je destinacija koja privlači mlade željne provoda, ali i one koji žele da upoznaju ovu magičnu zemlju i njene atrakcije. Ukoliko odlučite da posetite Kušadasi putovanje će vam obeležiti dani na prelepim plažama, noći u odličnim klubovima, čuveni turski burek i zanimljivi obilasci praćeni fenomenalnim fotografijama.

Kušadasi nudi sadržaje za sve od 7-77 godina. Bilo da ste od onih koji bi ceo dan da provedu na plaži i u vodi, bilo da ste kupoholičari ili željni da naučite nešto novo i obiđete neke antičke lokalitete, ovo mesto je pravi izbor za Vas.

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

Korisni saveti za letovanje u Kušadasiju

Stigli ste i smestili ste se. Prvo što trebate da uradite je da promenite novac. U celom Kušadsiju imate mnogo menjačnjica, tako da je preporuka da novac menjate kod njih jer je svuda istaknut kurs.

Gradski prevoz je organizovan dolmušimamalim minibusevima koji voze na svakih 10 do 15 minuta do neke od plaza ili do centra. Dolmuš broj 5 vozi do Ladies Beach, a broj 6 do Long beacha. Cena karte je obično oko 0,5 evra po pravcu. Staju gde god vama odgovara i nemaju stanice već kada dignete ruku, staju.

Za one koji su u gradu postoji gradska plaža. Od hotela u centru preferiram ,,Rox Royal Hotel,, .Dosta povoljni hoteli su :Anadolu, Dabaklar, HBS Abem, Tecimen

Od hotela u centru do plaže treba nekih 15 minuta laganog hoda.

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

Plaže u Kušadasiju

Ladies beach, Kuštur, Long beach, Green, Silver…samo su neke od plaža. Treba pomenuti da je Kušadasi jedan od lidera u broju plavih zastavica u Turskoj, sa 15 plaža koje poseduju istu.

Ladies Beach – najpopularnija, duga je 1km, peščana, sa providnom bojom vode…na njoj se nalaze brojni restorani, barovi kao i najbolji klub koji je otvoren do ranih jutarnjih časova. Deo plaže je sa ležaljkama i suncobranima koji se naplaćuju (7 eur-2 ležaljke i suncobran), ali možete naručiti i piće i tako imate gde da leškarite. Ostatak je sa gradskim suncobranima za koje morate malo poraniti da bi bili vaši. Ima veliki izbor hotela za svačiji džep. Na početku je hotel ,,Sunday,, , na kraju se hotel ,,Marti,,. Dosta povoljni hoteli su:Ayma, Melike, Blue Sea, Asena, Ponz.

Long beach – udaljena je 7 km od Kušadasija, duga oko 20km, idealna je za ljubitelje vodenih sportova (džet ski..).Mnoštvo hotela sa 4* I 5* učiniće Vaš odmor nezaboravnim. Hotel ,,Flora Family Suites,, (pravi porodični hotel sa svim animacijama za decu) ,,Grand Sahin,,(od hotelskih sadržaja, gostima su na raspolaganju: besplatan parking, bazen na otvorenom, bar pored bazena, dečji bazen, restoran. Hotel nudi koncept all inclusive usluge. Hotel ,,Arora,, (restoran, lobi bar, bar kod plaže, otvoreni bazen, mini market i stoni tenis). Animacioni tim organizuje večerenji program jednom ili dva puta nedeljno. Hotel ,,Batihan Beach Resort &Spa,, ima privatnu peščanu plažu. Ležaljke i suncobrani su besplatni dok se peškiri i piće iz bara plaćaju.

Kustur beach– udaljena je 3 km od centra grada; pesčana je (u nekim delovima šljunkovita), poznata je po čistoći; pogodna je za porodice sa decom. Pravi izbor hotela ,,Pigale Family Club,,

Green beach – nalazi se posle Ladies beach plaže,spuštate se stepenicama do nje, mala uvalica koja ima peščanu plažu i restoran gde možete da se okrepite (postoji opcija i ležaljki i suncobrana da se uzme – 7€-dve ležaljke i suncobran.

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

Šoping u Kušadasiju

Što se kupovine tiče, ovaj grad je raj za šoping. Prodavnica ima na svakom koraku. Ovde možete pronaći sve – odeću, turske začine,keramiku…Prodavnice nemaju radno vreme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. Retko ko se vrati iz Turske, a da ne donese pune kofere.

Hrana – Afiyet olsun – prijatno i Şerefe – živeli!

Odlična hrana i to u izobilju! Možete birati jela od tradicionalne preko internacionalne kuhinje. Hrana je raznovrsna u svakom smislu te reči. Probajte dolme, mantije, doner kebab, burek, kofte…Priuštite sebi zadovoljstvo da pravu tursku kafu popijete na terasi hotelske sobe ili na ležaljci gledajući u izlazak ili zalazak sunca. A ukoliko vam padne šećer, ne brinite, slatkiša je pregršt, od baklava do dondurma koji možete pronaći kod uličnih prodavaca. Za piće sem kafe preporučujemo da probate salep ili nazdravite uz rakijicu.

Izleti u Kusadasiju, šta videti?

Pamukkale – pamučna tvrđava, pravo čudo prirode. Nalazi se blizu grada Denizlija. Poznate bele kaskade sa malim bazenima sa kojih se sliva voda nastala prirodno taloženjem minerala.

Na samom izvoru nekada je ležao antički grad Hierapolis, posvećen kraljici Hieri.

Efes – antički grad na samo 10-tak kilometara od Kušadasija. Potvrdu značaja ovog lokaliteta, pored mnogobrojnih ostataka iz grčkog i rimskog perioda, daje i Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda.

Krstarenje – Kao i svuda na moru, i u Kušadasiju je krstarenje jedan od celodnevnih izleta koji se nude turistima. Za one koji žele da uživaju u kupanju u uvalama sa prozirnom vodom i ručku na brodu , onda je ovaj izlet pravi izbor. Turci se uvek trude da naprave dobru zabavu tokom plovidbe, pa možete očekivati i žurku na brodu.

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja

Tursko kupatilo poznato i kao Hamam iskustvo je koje se ne sme propustiti prilikom posete Turskoj. Opustite se u parnom kupatilu na zagrejanom kamenom stolu zvanom „gebektasa“, dok „telak“ (član osoblja) grubom rukavicom masira i skida sloj mrtve kože. Hamam bi trebalo da posetite tokom prvih nekoliko dana vašeg odmora, jer priprema vašu kožu za sunce i čini da Vaša preplanula boja duže traje.

Stoga krenite na ovaj put i dopustite da Azija ovaja i Vas. Kreni u predivnu avanturu sa najboljima ,,Euroturs,,

Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja, Euroturs ekipa
Kušadasi, Turska, utisci sa letovanja, Euroturs ekipa
Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas