Grcka apartmani letovanje

Letovanje na Krfu – smeštaj Dasia

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 18.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Ivana

Čarobni Krf, letovanje na Krfu

Svi mi imamo omiljenu destinaciju, treba je samo pronaći. Odabir omiljene destinacije zavisi od mnogo toga, kakav ste tip putnika, sa kim putujete, šta od odmora očekujete, vaša interesovanja i slično. Mi smo se odlučili za letovanje na Krfu i pronašli Dasiu, oduševljeni plažama, prirodom i smeštajem na savršenoj lokaciji u vili Hermes. Dasia je tradicionalno najpopularnije letovalošte na Krfu među srpskim turistima. Razlozi pre svega u izuzetnoj pitomoj prirodi (dasos, gr. šuma) i verovatno najboljoj lokaciji na ostrvu. Dovoljno daleko od morskih luka što čine more čistim, dovoljno blizu grada Krfa (12km), koji neizbežno treba posetiti nekoliko puta. Plavi bus (br 7), saobraća na svakih 20 minuta. Osim toga, zelenim autobusom moguće je posetiti sve najlepše plaže na ostrvu, posebno na istočnoj obali (Barbati, Nisaki, Kerasia, Kasiopi) što je i prednost letovanja u Dasiji jer predstavlja odličnu početnu poziciju za obilazak tokom letovanja na Krfu.

Grcka apartmani letovanje, Krf
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, Dasia

Uz peščano – šljunkovitu plažu dugu jedan kilometar je i šetalište, udaljenost od centralnog puta je nekoliko stotina metara, a delimično postoji i prirodna hladovina. Plaža je nagrađena je plavom zastavicom i uređena ležaljkama i suncobranima koje možete da koristite uz piće koje se može naručiti iz kafica i restorana koji se nalaže u pozadini. Cene pića nisu preterano skupa tako da za 3 € se može popiti frappe (kafa koju grci vole) sa flašicom obične vode. Plaže se sastoji se od nekoliko uvala, smatra se idealnom za porodice sa malom decom zbog postepenog ulaska u vodu i na bezebednoj je udaljenosti od glavnog puta. Idealna je za sve koji žele da se opuste i bave vodenim sportovima, popust skijanja na vodi. More je na ovom delu obale mirno, gotovo ravno, a sa plaže se možete diviti planinama Albanije. Takođe, usred mora izgrađena je platforma odakle možete roniti a možete čak i iznajmiti čamac da biste posetili susedne zalive.Ako su na severozapadnim delovima ostrva najlepši zalasci sunca, iz Dasije je još lepši prizor rađanje sunca u ranim jutarnjim satima između albanskih planina i grada Krfa. U neposrednoj blizini, obližnjim brdima su živopisna sela Donja i Gornja Korakiana sa tradicionalnim trgovima a iznad njih ukazuje se vrh ostrva sa istoimenim manastirom Pantoktrator. U blizini su tri crkvice od ukupno 800 koliko ih ima na ostrvu, Etnografski muzej, dvorac Kastelo. U mestu postoje sportske aktivnosti koje nisu povezane sa morem, poput jahanja i golfa.

Grcka apartmani letovanje, Krf, plaža
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, plaža

Sadržaj u mestu

  • Bolnica (Kondokali)
  • Medicnski centri
  • Apoteke
  • Supermarketi
  • Plavi i zeleni bus ( red polazaka se menja u odnosu na sezonu)
  • Kafići
  • Restorani
  • Taverne

Tokom svog letovanja na Krfu, pre svega, morate znati da voda nije za piće, a čak se i ne preporučuje upotreba prokuvane vode. Prema tome, vodu svakodnevno morate kupovati u prodavnicama, kako za piće tako i za spemanje kafe i hrane. Međutim, dobra vest je da je voda na Krfu u supermarketima zapravo jeftinija nego kod nas, u Srbiji. Najpopularnija je voda Zagori, odnosno paket od 6 flaša koje sadrže 1.5 litara vode, a cena tog paketa se kreće od 1,5 evra do 1,7 evra, u zavisnosti od mesta kupovine. Cene hrane na Krfu su relativno pristupačne za naš standard. Iako su cene hrane u Grčkoj nešto više nego kao kod nas, ta razlika nije toliko drastična. Ukoliko možete, hranu kupujte u velikim supermarketima poput Lidla, A&B kojih ima u blizini mesta Dasije, Ipsosa i Guvije a i u samom gradu Krfu. Male prodavnice u manjim mestima imaju visoke cene u odnosu na cene u ovim marketima. Gurmani na ostrvu mogu pronaći stotine rastorana i taverni gde mogu da uživaju u najpoznatijim jelima grčke kuhinje i tradicionalnim receptima Krfa.

Kada je o kupovini reč, za sve vas koji želite da upoznate lokalne prozvode Krfa svuda na ostrvu možete pronaći bezbroj prodavnica koje se prate jedna za drugom nudeći sve poput suvenira, ručno rađenih proizvoda, zlatarskih radnjibutika sa kožnom galanterijom, garderobom. Iako na Krfu ima za svakog po nešto uglavnom se sa ostrva obično ponesu tradicionalni proizvodi, maslinovo ulje koje je odličnog kvaliteta, ali i zaštitni znak Krfa kumkvat, najmanji agrum na svetu (narandžast, veličine pola palca) od koga se proizvode likeri, džemovi, slatka… Tu su naravno i sapuni od masline, jasmina i lavande, srebro i zlato, keramičke posude, čuveni med i, naravno,vina. Noćni život u Dasiji maltene i da ne postoji, osim ako izuzmemo šetalište sa brojnim pabovima i barovima. Veću gužvu i više barova i klubova ima u Ipsosu ( 2km) severno od Dasije. Koji se nadovezuje na Dasiju i preporučuje se mladima zbog burnog noćnog života, plaža tik pored centralnog puta. Omiljeno mesto gostima Dasije je restoran “Limun žut“, poznat po srpskim i grčkim specijalitetima.

Šta obići tokom letovanja na Krfu?

Kao što sam spomenula na početku, glavni adut Dasije je blizina prestionice Krf, koju obavezno treba posetiti. Cena autobuske karte je okvirno 1.70 evra. Po dolasku, putnik se prvo upoznaje sa panoramom grada kojom dominiraju dva najprepoznatljivija simbola grada Krfa, Stara trvrđava i crevena kupola zvonika crkve Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva. Grad Krf neodoljivo podseća na Napulj. Osim Venecijanaca, Krfom su tokom XIX veka kratko vladali Francuzi, a zatim i nešto duže Englezi. Krf je jedno od najznačajnih mesta stvaranje nove srpske istorije pa je i nezaobilazna tačka poseta muzeju ” Srbi na Krfu 1916 – 1918″ koji se nalazi u samom centru grada Krfa (Kerkyra) a iz Stare luke na svakih pola sata polazi brodić za ostrvo Vido na kom se nalazi spomen- kosturnica srpskih vojnika iz Prvog Svetskog rata. Grad je veoma sadržajan, i svako će pronaći nešto za sebe. Za ljubitelje kulturno istorijskih znamenitosti neizostavno je obići najvažniju crkvu na Krfu u kojoj se nalaze mošti Svetog Spiridona, Staru tvrđavu iz Venecijanskog perioda i hram Svetog Đorđa, Opština (Dimarhio) zgrada je podignuta 1691. kao mesto okupljanja krfskog plemstva, Nova tvrđava na brdu Svetog Marka , Liston niz zgrada na trgu Spijanada (jedan od najprostranijih trgova u jugoistočnoj Evropi) čije su arkade franskuskog porekla i podsećaju na Rue de Rivoli, tu su najbolji kafei i najsrdačniji konobari. Razgled grada možete nastaviti nakon pauze za kafu na trgu Spijanade (ili kugle sladoleda koji je fenomenalan i treba probati ) i uputiti se ka pijaci. Pijaca u gradu kao na dlanu pruža istorijski duh i atmosferu s kraja 17. i 18. vekanudeći u izobilju asortiman kvalitetnih lokalnih proizvoda. Ov je jako uticalo na to da se odlučim za letovanje na Krfu.

Grcka apartmani letovanje, Kerkira
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, Kerkira

Koje plaže obići tokom letovanja na Krfu?

Jedna on najboljih stvari vezanih za boravak na ostrvu je što možete ga vrlo lako možete obići. Postoje više načina za realizaciju, uplatom izleta u nekoj od lokalnih turističkih agencija (na pr. Tamo daleko) ili iznajmiti auto u nekoj rent- a -car agenciji, u zavisnosti od broja dana najma i tipa cene se kreću od 30 – 70 evra, a skutera od 10 -15 evra. Svaka plaža je jedinstvena sa očaravajućom lepotom. Ima ih puno ali nabrojaću svoje omiljene.

  • Sidari (kanal ljubavi)
  • Plaža Barbati
  • Paleokatsrica
  • Mirtiotisa
  • Glyfada
  • Agios Gordios
  • Marathias
  • Rovinia
  • Halikunas
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, kristalno čisto more
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, kristalno čisto more

Ukoliko se odlučite za letovanje na Krfu sigurna sam da nećete pogrešiti.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas