Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, zalazak sunca

Letovanje u Paraliji

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 23.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Ivana

Zašto je Paralija omiljeno grčko letovalište među srpskim turistima?

Gotovo da ne postoji srpski turista koji ukoliko, nije letovao u Paraliji, makar ju je na kratko posetio ili na kraju krajeva dosta čuo o njoj. Iako je bila popularna i pre raspada Jugoslavije, sredinom 90- tih godina XX veka, ovaj deo Grčke postao je najbliže, najčešće i ( po mnogima ) najeftinije mesto letovanja ljudi iz Srbije. Ni u jednom drugom mestu nećete se osećati kao “ kod kuće “ kao u Paraliji a razlog je, što na sa svakom koraku možete čuti srpski jezik: u kafićima, restoranima, prodavnicama čak i vlasnici vila govore srpski jezik. Osim cene i domaće atmosfere, još jedan od razloga letovanja u Paraliji je taj što se ovo predivno i šarmantno mesto na Olimpskoj rivijeri nalazi na samo 70 km južno od Soluna u podnožju impozantne grčke planine Olimp (Olympos), poznatija kao obala Olimpos koja se proteže na nekoliko kilometara sa zlatnim, finim i bistrim peskom; i plitkim, toplim morem, već nekoliko godina nagrađivana Plavom zastavom Evrope. Letovanje u Paraliji zadovoljava potrebe različitog profila turista, pa da krenemo redom..

Smeštaj u Paraliji

Klikom na sajt “www.euroturs.rs” možete naći širok dijapazon ponude koju smo primpremili za Vas. Ponuda je raznolika samo se treba opredeliti za apartmanski ili hotelski smeštaj. Prednost koju apartmani imaju je pre svega cena, privatnost i adaptacija po sopstvenim kriterijumima. Sve vile su na savršenoj lokaciji, blizu plaže i centra. Što se smeštaja tiče, takođe imamo sve pohvale. Izdvojiću Vilu Vetu , koju godinama imamo u ponudi. Vila Veta je u samom centru Paralije, tik do same plaže. Vila poseduje lift i besplatan WI-FI za goste. Vlasnica živi na poslednjem spratu i govori srpski jezik. Posteljine se menjaju na 5 dana. Neke sobe gledaju na ulicu i crkvu, a neke gledaju na susedne dve vile.

Paralija sadržaji

U Paraliji se može naći mesto za provod za sve generacije i to je ono što da je prednost letovanja u Paraliji. U samom mestu postoji nekoliko trgova, koje krasi zelenilo, klupe za odmor, parkići kao i zabava za decu, poput klackalica, tobogana, ljuljaški i bezbroj dugih sadržaja. U toku dana sve ulice su prohodne, međutim u centralnom delu, u poslepodnevnim satima, ulice se zatvaraju za saobraćaj pa postaju pešačka i šopping zona. U tom delu se može naići na veliki broj suvenirnica, prodavnica zlata, kože pa je Paralia pravi raj za one koji vole shopping.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia
Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, market

Gurmani u Paraliji mogu da uzivaju u fast food restoranima, tavernama, poslastičarama, kojih ima u izobilju, bukvalno na svakom koraku. Takođe, tu je i mnoštvo italijanskih restorana za ljubitelje italijanske kuhinje. Letovanje u Paraliji ne može proći bez girosa, negde je bolji, negde lošiiji, ali su generalno dosta dobri. Cena je od 2.5 do 3.5 evra. Izdvojiću restoran brze hrane ,,Popaj’’ koji se nalazi odmah pored glavne autobuske stanice u Paraliji i poznat je po dobrom girosu. Ukoliko želite da se snabdevate hranom iz super marketa ima ih puno i jako su dobro snabdeveni a svakako je najpopularniji Lidl. Za one koje vole da pecaju, pecanje u Paraliji je najbolje na ulazu u marinu i to sam početak marine. Prodavnicu opreme za ribolov možete naći na raskrsnici kod Lidla. Paralia je poznata po noćnom provodu, postoji nekoliko diskoteka. Međutim, ima puno kafića i barova na plaži koji organizuju dnevne žurke, jednom rečju Paralija nudi sve što je potrebno da obezbedite sebi savršeno letovanje, koliko kod da ste izbirljivi.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, zalazak sunca
Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, zalazak sunca

Plaža

Postoji mnoštvo malih plaža do kojih možete stići pešice ili biciklom koji se iznajmljuje na ceo dan. Plaže se protežu na obali dugačkoj oko 10 km. Pesak na plažama je zlatnožut, prilaz moru je peskovit i postepen pa je plaža u Paraliji idealna za malu decu, voda je čista i topla na pojedinim mestima se nalaže tuševi i kabine za presvlačenje. Plaže su opremljene ležaljkama i suncobranima koje možete iznajmiti ukoliko naručite piće iz kafića ili restorana koji se nalaze u pozadini a postoje i plaže malo izvan Paralije ka Olympic Beachu gde možete postaviti svoje peškire i suncobrane i tu nema muzike i gužve, namenjena za one koji više vole privatnost, mir i tišinu. Plaže su u ovom delu prostranije i široke.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, plaža
Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, plaža

Aktivni turisti mogu obratiti pažnju na spektar vodenih aktivnosti, skijanje na vodi, jedrenje, ronjenje, vožnja čamcima. Ukoliko želite, vaše letovanje u Paraliji može upotpuniti vožnja brodićem, cena karte je oko 15 do 20 evra, brodić vozi do obližnjih plaža a jedna od tih je plaža Gritsa u podnožju mesta Litohoro, poznata po kristalno čistoj vodi i peskovitoj plaži.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, plaza
Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, plaža

Izleti

Zbog činjenice da se Paralia Katerini nalazi u podnožju legendarnog Olimpa, postoji prekrasna prilika za penjanje pod nadzorom iskusnih instruktora i sa potrebnom opremom. Ovo bi mogli iskoristiti kao jednodnevni izlet autobusom. Na ovoj planini ćete naći fantastičan, svež vazduh, netaknutu prirodu i uređen nacionalni park za šetnju, pešačenje ili planinarenje.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, Olimp, pesacenje
Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, Olimp, pesacenje

Većina autobusa dolazi do vidikovca Stavros ( na gr. Krst ) sa kojeg se pruža predivan pogled na celu oblast Pieria,tu se nalazi i mali restoran pa će te uz kafu upotpuniti uživanje.Takođe, u restoranu možete kupiti origano u teglicama koji fenomenalno miriše i domaći planinski čaj.  Predložila bih i izlet do Soluna, zatim grad Katerini na 6km od Paralije koji možete posetiti i redovnom autobuskom linijom cena karte je oko 1,70 e. U blizini Katerinija su bitna arheološka mesta poput antičkog grada Diona iz V v.pne. i Venecijanskog zamka u Platamonu. Ukoliko obiđete Platamon tokom Vašeg letovanja u Paraliji, nemojte propustiti etno selo Stari Pantalejmon koji je zaista vredan pažnje. Selo je prepuno prelepih, starih i potpuno sređenih seoskih kamenih kućica. Karakteriše ih crveni crep sa popločanim, kamenim kaldrmisanim uličicama, a centrom dominira obnovljena crkva Sv. Pantelejmon.U samom cetru sela u zelenilu ogromnog platana i senci vinove loze, smeštena su 4 mala restorana, odlično mesto da se odmorite i ručate. Ne propustite priliku dok ste tamo da popijete tradicionalnu grčku kafu, uz domaću slanu ili slatku pitu.

Ukoliko se odlučite da letujete u Paraliji, sigurni smo da ćete se sa odmora vratiti puni nezaboravnih trenutaka i pozitivnih utisaka. Nadamo se da smo pružili dovoljno informacija da Paralija ove godine bude Vaš izbor za letovanje. Vaše je samo da izaberete smeštaj, a tu vam možemo mi pomoći!

 

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas