Vrahos apartmani, letovanje Vrahos

Letovanje Vrahos, letovanje Kanali

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 08.04.2021.
Vreme čitanja: 10 min
Autor: Katarina

LETOVANJE VRAHOS

O Vrahosu

Vrahos je mirno letovalište koje se nalazi na jonskoj obali, u oblasti Epir, na oko 35 km od Parge I Preveze.

Zapravo ovo je jedno ribarsko seoce koje je do skoro imalo svega 4 kuće. Tokom 80-ih i 90-ih godina, Grci iz okolnih naselja (Janjine, Kanalakija, Preveze…) poceli su da se vracaju iz inostranstva gde su radili i izgradili studie i apartmane i preuredili plažu. Vrahos se deli na Vrahos beach i Loutsa bitch, a ime je dobilo po selu Vrahos, sto na grckom znaci stena. Kada sa magistralnog puta pogledate ka selu Vrahos, izgledaće vam kao da se ono stvarno nalazi na nekoj steni. U mestu Vrahos, imate jednu ulicu odmah pored plaže, koja je dugačka oko 3 km. Duž ulice zapazićete veliki broj restorana, kafića, plažnih barova i taverni. Iznad tih objekata nalaze se i apartmani sa pogledom na more. Nemojte brinuti zbog buke, jer muzika u kafićima uglavnom prestaje oko ponoći. U okolini ima par restorana koji organizuju uživo muziku ili rade i posle ponoći, ali o tome ću vam pričati kasnije. Na nepunih 50 metara od smeštajnih jedinica, uz samo šetalište, nalazi se prelepa plaža. Plaža u Vrahosu je dugačka 4 km i nagrađena je plavom zastavicom, što govori o njenom kvalitetu i lepoti. Boja peska je beličasto – zlatna, pesak je izuzetno mekan a plaža prostrana. Voda je prozirna i tirkizno plave boje. Plićak je dugačak, te je ovo letovalište pogodno za porodice sa malom decom. Na samoj plaži možete videti bezbroj ležaljki iz obližnjih kafića koje se ne na plaćuju, ali je obavezna konzumacija pića. U ovim kafićima možete naručiti poznati grčki frape, domaću grčku kafu, sladoled, uzo… Ukoliko ste ljubitelj slatkih napitaka, moja preporuka je Fredo – Cappucino. Cene pića su prikladne i kreću se u proseku 3 do 4 eura. Tokom dana, turisti vreme provode na plži uglavnom igrajući odbojku na pesku u blizini Cuba bara. Cuba bar je inače bar koji organizuje u sezoni dnevne zurke uz lokalne DJ-eve. Za ljubitelje ekstremnih sportova, čak i u ovom mirnom mestu možete naći jedan štand na plaži kod hotela Haris. Možete izabrati razne aktivnosti poput paraglajdinga čija je cena oko 25 eura po osobi.

PLAŽE U BLIZINI

Pored plaže u Vrahosu, mnogi su posećivali plažu Alonaki koja je udaljena nepunih 14 km od Vrahosa, ka Pargi (15 do 20 minuta vožnje kolima). Plaža Alonaki nalazi se u uvali, sa predivnom smaragdnom bojom mora. Okružena je šumom te se lako može naći prirodni hlad, a ima i sasvim dovoljno mesta za parkiranje. Na plaži i pri samom ulasku u vodu nalazi se sitan šljunak. Dubina mora je postepena, a na 2 m od obale nalaze se stene. Dosta turista ovde dolazi na ronjenje kako bi istražili podvodni svet Jonskog mora. Plaža Ligija nalazi se 5 km od Vrahosa, ka Prevezi. Plaža je pretežno peščana, dok je jedan manji deo šljunkovit. Delom je organizovana sa kafićima i restoranima koji poseduju ležaljke na plaži. Na početku samog mesta, nalazi se crkva Svetog Tomasa i mala luka. Najbolja strana ove plaže je što je izuzetno blizu Vrahosa i možete doći i pešaka do nje. Amudia je malo naselje u zalivu ka Pargi, udaljeno oko 12 km od Vrahosa. Plaža je prostrana i peščana a more plitko. Reka Aheron se baš ovde uliva u Jonsko more, pa je zbog toga i voda malo hladnija. Uz obalu sde nalaze mnogi ribarski i turistički brodići, pa možete uživatu u pecanju ili plovidbi ka izvoru reke. Jedan deo plaže pokriven je šumom, i odličan je za prirodni hlad. Kerenca plaža ili Odisejev zaliv, nalazi se između plaže Amudia i Alonaki. Kao i ostale plaže u blizini, nalazi se u zalivu, sa plitkim morem, peščanom plažom i dosta prirodnog hlada. Prema mitologiji, Odisej je ovde sa svojom posadom često boravio, kako bi se odmorili od plovidbe. Plaža nije organizovana, ali se u blizini nalazi jedan bar u kome se mogu poručiti piće i sendviči.

VRAHOS SMEŠTAJ SA POGLEDOM NA MORE

Većina vila i hotela nalazi se u prvom redu na samo 50 metara od plaže. Terase i prozori gledaju direktno ili bočno na more, te ne morate strepeti da će vaš prozor gledati na zid neke druge vile. Smeštaj je jako uredan i možete odabrati studio ili apartman sa kuhinjom. Grci u ovom delu Grčke su ljubazni i uvek će vam izaći u susret šta god da vam je potrebno. Većina vila ima sopsvene taverne i barove. Ono što je najbitnije je da bilo da ste se odlučili za smeštaj u centru Vrahosa ili pak želite mirniji kvart, u oba slučaja vam je plaža ispred vile i nije bučno, bez obzira na blizinu centra.
Evo I nekih predloga:

Kyma – ako vam je potreban potpuni mir što dalje od većine dešavanja, sa ovom vilom nećete pogrešiti. Nalazi se u delu Luca. Studi su uglavnom sa direktnim I bočnim pogledom na more.

Grcka apartmani letovanje,Vrahos, Kyma, vila spolja
Grcka apartmani letovanje,Vrahos, Kyma, vila spolja

Parking je prostran I uvek možete naći mesta za parkiranje. Nalazi se iznad kafića Optimus, koji radi samo tokom dana, dokle god na plaži ima gostiju. Pored vile se nalazi jedna manja prodavnica I nekoliko kafica, koji uglavnom rade samo preko dana. Od centra Vrahosa je udaljena oko 1 km do koga možete doći šetalištem pored plaže.

Jannis – Vila Jannis nalazi se u samom centru letovališta, a ispod apartmana I studia nalazi se omiljeni fast food naših gostiju. Iza vile se nalazi parking sa ograničenim brojem mesta, a možete koristiti I parking pored samog šetališta. Nemojte da vas zavara to što je vila u centru, pa je izložena buci. Mesto je samo po sebi veoma mirno, jedino što se tu nalazi glavno šetalište pa ćete biti u centru dešavanja.

Grcka apartmani letovanje,Vrahos, Jannis, izgled vile
Vrahos, Jannis, izgled vile

U neposrednoj blizini nalazi se jedini noćni klub u mestu ali je dovoljno udaljen, te buku nećete ni osetiti. Takođe, sve sobe imaju bočni ili direktni pogled na more. Moram napomenuti da je vila skoro renovirana I održavana.

Nitsa – nalazi se odmah pored vile Jannis. Parking se nalazi Iza vile za određeni broj automobila, a možete koristiti I parking pored šetališta. Svi studiji I apartmani imaju direktan pogled na more.

Grcka apartmani letovanje, Vrahos, Nitsa, eksterijer
Vrahos, Nitsa, eksterijer

U sastavu vile ne postoji nijedan kafić niti restoran, osim Jannisa iz susedne vile. Takođe je vila renovirana sa preglednim terasama i prelepim pogledom.
Argo – vila koja se nalazi u neposrednom centru, u blizini vile Jannis. Ispod same vile nalazi se plažni bar, koji radi samo tokom dana. Vila je skoro renovirana I opremljena novijim stvarima. Terase gledaju bočno I direktno na more.

Grcka apartmani letovanje, Vrahos, Argo, eksterijer
Vrahos, Argo, eksterijer

Velika prednost ove vile je što se na prvom spratu nalazi jedna velika zajednička terasa koja gleda direktno na more, pa su mnogi gosti provodili večeri zajedno na njoj.

TAVERNE SA DOBROM HRANOM

Često se gosti savetuju sa mnom gde je kvalitetna hrana i gde su povoljne cene, a posebno gde naći dobar giros. Bez ustručavanja vam mogu reći da dobar giros možete okusiti u fast food-u Jannis kao i mnoge druge slasne obroke poput slatkih, slanih pa i vegetarijanskih palačinki, salata, kuvanih jela… Pored Jannisa, na drugom kraju Vrahosa nalazi se jedan manji fast food Paradiso. Najbolja riblja taverna je Velissarios gde ćete osetiti pravi duh Grčke. U samom centru Vrahosa zapazićete restoran White Sands koji je luksuzniji ali svakako ima dobru atmosferu, zatim restoran Siarbas sa raznovrsnom hranom gde mozete probati kalamari, punjene paprike na grčki nacin, grčku salatu… Restoran Vanila gde takođe spremaju kuvanu domaću grčku hranu, piceriju Coco gde se pretežno služe najukusnije pice, paste I vafle, kao I niz drugih restorana I taverni. Na samom kraju Vrahosa se nalazi kafic Moonshine u kome se jednom nedeljno održava grčko-srpsko veče u modernom stilu koji vam svakako preporučujem da posetite. Kafić radi kao plažni bar tokom dana, a uveče posle 21h do 2 ujutru organizuju razne zabave. Nalazi se na početku Luce i kafić je ovorenog tipa uz plažu. U svakom slučaju, Vrahos je više nego odmor za dušu I telo.

ZANIMACIJA ZA DECU

Sledi i pitanje “Ali kako sa malom decom na letovanje Vrahos, čime ih zanimati?”
Internet u vilama zna biti jako slab ukoliko svi odjednom počnu da surfuju, pa tako i nije baš najbolje rešenje animirati vaše mališane crtanim filmovima i pesmicama. Ali nema razloga za brigu. 2019. napravljen je mali luna park za decu koji je u potpunosti bezbedan i gde se mogu igrati jedni sa drugima, takmičiti u raznim igrama a negde im možete i vi pomoći da osvoje nagrade i igračke. To bi ih svakako usrećilo, a vama pružilo mirniji odmor.

GDE IĆI?

Možda budete poželeli da izađete malo iz Vrahosa, i ukoliko dolazite u sezoni možete se osloniti na autobuski prevoz koji vozi do PargePreveze. Jedina mana je što su polasci neredovni te se može desiti da duže čekate autobus koji ima do 3 polaska dnevno. Ukoliko ste u prilici, preporučujem i obilazak grada Janjine koji se nalazi na severozapadu Grčke, u oblasti Epir, 90 km od Vrahosa. U Janjini živi oko 70.000 stanovnika, a grad je poznat i po proizvodnji feta sira.
U centru Janjine nalazi se stari grad u kome se nalaze stambene kuće i jedan muzej, a posebno je zanimljivo ostrvce sa tvrđavom iz turskog perioda do koga možete doći iz centra.

Letovanje Kanali

Kanali je novonastalo mesto izmedju Vrahosa (oko 20 km) I Preveze (oko 15 km), a od Parge je udaljeno oko 50 km. Administrativno pripada gradu Preveza. Smešteno je ispod magistrale, na jednoj od najdužih plaži u Grčkoj, čak 16 km. Deo pored mora je novi deo i tek se turistički razvija. Uz samo šetalište nalaze se brojni kafići i restorani u kojima možete iznajmiti ležaljku uz konzumaciju pića. Zanimljivo je da se tokom noći, ovi plažni barovi pretvaraju u noćne klubove gde se pušta popularna grčka i strana muzika pa tokom sezone ovde dolaze Grci iz okolnih sela. Cene su mnogo povoljnije nego u Vrahosu. Pozitivna strana je što i ako smeštaj uglavnom nije u prvom redu do plaže, izolovan je od noćne buke a opet dovoljno je blizu. Ispod smeštaja Hasakis koji nudimo nalazi se i veća prodavnica koja je dobro snabdevena, a odmah pored nje je i pekara.

Grcka apartmani letovanje, Kanali, Chassakis, eksterijer
Kanali, Chassakis, eksterijer

U blizini vile, koju imamo u ponudi nalazi se i Rent a car gde možete iznajmiti vozilo, a cene se kreću od 25 – 35 eura po danu. Moram napomenuti da se u blizini vile nalazi taverna Terastios gde služe dobar giros, a pri samoj plaži imate nekoliko barova gde se možete preko dana osvežiti kafom, grčkim pivom, sladoledom… U starom delu, koji se nalazi malo dalje od plaže, sa druge strane magistrale, možete naći mali trg u kome se nalazi skup radnjica, pekara, apoteka, kafića… Turistički nije razvijen kao novi deo. Ovde je i polazak autobusa malo češći za Prevezu, koju vam preporučujem za obilazak. Autobus ne ide direktno do Preveze, već do glavne autobuske stanice odakle imate polaske do Soluna, Atine… Odatle možete uzeti taksi koji nije skup i odvešće vas pravo do centra.

NIKOPOLIS

Grad Nikopolis nalazi se na svega 7 km od Kanalija i prostire se sve do samog podvodnog tunela koji spaja Prevezu sa Lefkadom. Nikopolis je grad podignut u znak pobede Oktavijana nad Antonijem i Kleopatrom. Dobro nam je svima poznata priča o velikoj ljubavi izmedju Marka Antonija i Kleopatre, koji su bežeći od Oktavijana stigli u ove delove Grčke. Sam naziv potiče od grčkih reči niki-pobeda polis-grad. Nekada je bio glavni grad provincije Epir sa 30.000 stanovnika. U Prevezi nalazi se i muzej grada Nikopolis čije je radno vreme tokom letnje sezone od 8 ujutru do 8 uveče. Prolaskom pored Nikopolisa ulazite u prelepu Prevezu. Odmah sa leve strane, pri ulasku, nalazi se Lidl i niz drugih većih marketa. Ukoliko nastavite pravo stižete do glavne ulice gde se nalaze brojne radnje, butici, prodavnice bele tehnike, pošte, parfimerije… Ulicu niže nalazi se prelepi stari grad koji se naziva Šejtan pazar. Naziv je dobio još dok su Turci boravili na ovim prostorima. Grci su mazali kaldrmu starog grada sapunom kako bi se Turci, jahajući konje, ovde klizali i padali. Samim tim Turci su verovali da je taj grad zaposeo đavo. U starom gradu imate dosta radnjica i butika koje možete posetiti a česta su i sniženja. Samo vodite računa, jer Grci veoma poštuju popodnevni odmor od 14 – 17 h pa tada većina radnji ni neće biti otvorena. Ulica paralelna sa Šejtan pazarom je zapravo veliko šetalište pored luke gde možete naići na veliki broj luksuznih jahit. Takođe je u blizini jedan luna park kao i bezbroj mesta gde možete popiti kafu ili naručiti neki obrok. Na kraju same luke su 2 noćna bara na otvorenom i plaža koja je prilično mala i sa prirodnim hladom.

PLAŽE

Plaža u mestu Kanali je pretežno peščana, ponegde sa šljunkom. Organizovana je i možete dobiti ležaljku uz konzumaciju pića. Nedaleko od Kanalija nalazi se Aqua park Kanali koji je pogodan za vaše mališane. Opremljen je sa 4 bazena, 4 tobogana, 5 dečijih tobogana, lenjom rekom i đakuzijem. Ukoliko nastavite ka Prevezi, samo 2 – 3 km od centra Kanalija, stići ćete do plaže Monolithi. Plaža je tako nazvana po brojnim stenama koje su još davne 1943. godine uništili nemački i italijanski vojnici. Pri samom plićaku počinje dubina pa je preporučujem dobrim plivačima. Takođe ovde imate jedan plažni bar koji poseduje ležaljke. Plaža je uglavnom peščana (ponekgde možete naići i na sitan šljunak) a nagradjena je, kao i Vrahos, plavom zastavicom, pa nije ni čudo što mnogi kamperi biraju baš ovo mesto za odmor. U blizini Preveze, ispod magistrale možete videli još nekoliko plaža koje su uklavnom šljunkovite (sitan šljunak) I delom peščane. Među najpopularnijim plažama u Prevezi je Mitikas. Odlikuje je gusta šuma eukaliptusa gde možete naći prirodan hlad. Na ovoj plaži nema ležaljki te je preporučujem za odmor, a u naselju Mitikas, iznad plaže, možete se počastiti u nekoj od tradicionalnih grčkih taverni.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas