Evia apartmani, letovanje Pefki Grcka, zalazak sunca

Ostrvo Evia – Dragulj aktivnog odmora

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 27.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Srđan

Letovanje – moji prioriteti

Radim, i većinu svog radnog vremena provodim u direktnom kontaktu sa ljudima. Bude tu svega i svačega, i bogami, zna da vremenom bude prilično frustrirajuće. Dani u toj godini između dva letovanja generalno su kao pod indigom. I ja tu ne mogu ništa, jednostavno je tako, sviđalo se to meni ili ne. Ali kad je letovanje u pitanju, to je već druga priča. To je isključivo moje, a kad je tako „indigo“ dani nemaju tu šta da traže. Želim aktivan odmor. Videti što više. A ostrvo Evia je savršena lokacija za to. Položaj, priroda, istorija… Grci su mnogo toga dobili od bogova, ali Evia mu dođe kao premija.

Osnovne informacije

Evia (ili Eubeja, kako ga Grci češće zovu) najveće je ostrvo u Egejskom moru i drugo je po veličini u Grčkoj (prvo je Krit). Dugačko je preko 180 km, a široko od 6 km u najužem delu do skoro 50 km na severu ostrva, gde je najšire. Prostire se duž istočne obale kopnene Grčke, na svega 80 km severoistočno od Atine. Najdetaljnije, zaista sjajno objašnjenje kako iz Srbije stići do njega možete videti ovde. Iako je Evia ostrvo, Grci su ga sa kontinentalnim delom povezali pomoću dva mosta, pa Evija odiše koliko ostrvskim, toliko i kontinentalnim duhom. Ima (u obimu) više od 900 km obale! To rezultuje ogromnim brojem plaža, od kojih su mnoge sačuvale netaknutu, divlju prirodu. More je, naravno, kristalno čisto. A na kopnu – maslinjaci na jugu, planine u centralnom delu, guste borove šume na severu. Dani su topli, kao i svuda na moru, ali noći su svežije nego bilo gde. Savršeno je l’ da? Iako je Evia oaza skoro netaknute prirode, urbanosti joj ne manjka. Agia Anna u centralnom delu ostrva, kao i Eretrija, Limni, PEFKI ili banja Edipsos na obali su mesta koja jednostavno morate videti. Naravno, tu je i glavni grad ostrva, Halkida, udaljen od Atine svega jedan sat vožnje. Upravo ta blizina učinila je žitelje Atine redovnim posetiocima Evie. Redovni posetioci su i turisti iz Britanije, Amerike i Kanade. U poslednje vreme, sve je više turista iz naše zemlje.

Evia apartmani, letovanje Pefki Grcka, zalazak sunca
Evia apartmani, letovanje Pefki Grcka, zalazak sunca

Smeštaj – odaberite Pefki – Evia apartmani

Evia je svetski poznata turistička destinacija, pa obiluje smeštajnim kapacitetima svake vrste i svih kategorija. Sever ostrva ima znatno bogatiju ponudu. Prekriven je gustim borovim šumama, ravniji je i gušće naseljen u odnosu na južni deo. Preporuka našim turistima je upravo severni deo ostrva. Najbliži je nama i pruža kombinaciju prelepih plaža i urbanih mesta, što je srpskim turistima mnogo važnije nego drugim posetiocima. Takav idealan spoj je mesto PEFKI, na krajnjem severu Evije. Plaža duga preko 4 Km, širine od 20 do preko 50 metara, počinje sitnim peskom, pa kako pratite plažu duž mesta, prelazi postepeno u šljunkovitu, na kraju. Birajte, plaža bukvalno za svačiji ukus! Ako je nekome bitno, u mestu postoje lekarske ordinacije i par apoteka. Sjajnu ponudu hotela, apartmana i studia, već godinama, ima agencija „Euroturs“, upravo za ovo mesto. Mislim da su među prvima u Srbiji, ako ne i prvi, uvrstili Eviu i Pefki u svoju ponudu. U svakom slučaju, iskustvo im ne manjka.

Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Marina, terasa sa pogledom na more i ulicu
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Marina, terasa sa pogledom na more i ulicu
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Melikari, Eksterijer
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Melikari, Eksterijer
Vila Feggeros , strana ka ulici
Vila Feggeros , strana ka ulici
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Kleopatra, pogled ulica
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Vila Kleopatra, pogled ulica

Aktivni odmor

Kao što rekoh, želim tokom letovanja kombinaciju sunčanja na plaži (ali ne samo jednoj) i aktivnosti koje se mogu svrstati pod kategoriju „videti što više“. Pefki je idealna početna stanica. Bukvalno, svakog dana boravka možete da birate – ostati tu ili otići na neki od sjajnih izleta. A ponuda je neverovatna! U daljem tekstu navešću samo neke, koje po meni nikako ne smete da propustite. Ako ih i propustite prilikom vašeg prvog boravka, nemojte prilikom sledećih, jer se na Eviju sigurno ponovo vraćate!

Izleti – nezaboravno

* Celodnevni izlet brodićem do Skiatosa

Kreće se iz luke u Pefkiu, plovidba traje oko sat i po, uz neizbežnu pratnju delfina. Pristajete u luku glavnog grada ostrva, koji se takođe zove Skiatos. Imate nekoliko sati da istražite uličice prelepog grada, ali obavezno prošetajte glavnom ulicom, Papadiamandis. Nakon toga imate nekoliko sati slobodnog vremena za kupanje na Kukunaries plaži, koju svrstavaju u jednu od 10 najlepših plaža na svetu. Predveče se vraćate u Pefki.

* Celodnevni izlet do vulkanskih ostrva – Lihadonisija

Zovu ih “Grčki Sejšeli“!! Ovo je zapravo grupa nenaseljenih ostrva nastala vulkanskom erupcijom. Stalni gosti – foke i delfini. Najveće je ostrvo Manolija, sa prelepom peščanom plažom, vulkanskim kamenjem i neverovatnim tirkiznim morem. Raj za ljubitelji ronjenja, budući da je dno jako bogato prirodnim fenomenima ali i starim brodskim olupinama zanimljivih priča.

* Celodnevni izlet do Atine

Autobusom iz Pefkija. A T I N A. Sve je rečeno.

* Edipsos – banja na obali mora

Kolima ili autobusom. Edipsos ili Lutra Edipsos, kako je zovu Grci, nadaleko je poznata po svojim lekovitim termalnim vodama (sa temperaturom od 34 do čak 70 stepeni) koje se direktno ulivaju u more. Lečile su se ovde i mnoge poznate ličnosti, poput Grete Garbo, Vinstona Čerčila, Onazisa, pa čak i naš kralj Petar I Karadjordjević. Spominje se i u delima Plutarha i Aristotela.

Nažalost, poznatije plaže su van grada, ali Edipsos svakako treba videti.

* Plaže

Kolima ili autobusom. Jedna od najlepših – Eliniki Beach (Grci je zovu Agios Nikolaos), pa redom Sarakiniko Beach, Agia Anna, Limnionas Beach… Nema kraja.

* Dirfi – planinarenje na moru

A što da ne? Kad mogu stranci, možemo i mi. Dirfi je visok 1.743 metara, skoro uvek pod snegom.

* Bajkovita AGIA ANNA, drevno selo u srcu ostrva

Ovde kao da je vreme stalo. Selo je izgrađeno u obliku amfiteatra, nalazi se na planini, na 243 metara nadmorske visine. Narodni muzej u selu obavezno posetite. A onda se spustite na plažu, najdužu na ostrvu. Fascinantno. Usput posetite fosilizovanu šumu blizu sela Kerassia i naravno pećinu Bolovinena.

* Kuća ZMAJEVA

Na samom jugu ostrva nalaze se ogromne konstrukcije pod nazivom „Drakospita“, što u prevodu znači „kuća zmajeva“. Svrha ovih ogromnih konstrukcija do danas nije razjašnjena. Neka predanjankažu da su to bila svetilišta posvećena bogovima, druga da su drvoseče jednostavno samo htele da naprave zaklon, kako bi služile u odbrambene svrhe. Najbolje je da posetite ovo mesto i sami procenite šta bi to moglo da bude. Arheolozi i antropolozi nisu uspeli da objasne kako su napravljene, niti zašto je nekome trebalo ovoliko sklonište na 1.400 metara nadmorske visine.

Za kraj

Kao što rekoh, naveo sam samo deo onoga što Evia pruža za videti. I da, obavezno posetite Halkidu, pa Eretriju… Ne zaboravite Khalkis most… Obavezno videti… pa, još mnogo toga. Ukratko, obavezno posetite E V I U, jer je ona sve ono što vidite, pa mnogo toga još! Destinacija na koju se uvek vraćate.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas