Turska leto avionom, letovanje turska, turska leto autobusom, Kusadasi, Sarimsakli, Marmaris, Bodrum, Kumburgaz

Prvi put u Tursku automobilom

Kategorija: Vodič
Datum objave: 25.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Zoran

Najbrži i najkraći put

Na put za Tursku automobilom potrebna vam je vozačka i saobraćajna dozvola, kao i zelena karta.Vozilo ne sme da bude starije od 20 godina i mora da se vodi na vlasnika.U slučaju da se koristi tuđe vozilo potrebno je izvaditi ovlašćenje (tzv DTV obrazac-žuta karta) kod nadležne službe AMSS.
Putarina od Novog Sada do Dimitrovgrada (430km) iznosi trenutno 1550,00 dinara po pravcu, od Beograda do Dimitrovgrada(340km) putarina je 1310,00 dinara, a od Niša do Dimitrovgrada (100km) trenutna cene putarine iznosi 360,00 dinara.Za izlazak iz zemlje potreban je važeći pasoš ( minumum još meseci od datuma povratka), vozačka i saobraćajna dozvola. Pre nego što uđete u Republiku Bugarsku putarinu -vinjetu možete kupiti online putem sajta https://web.bgtoll.bg/. Putarina za automobil se plaća za 7 ili mesec dana. Vinjeta za 7 dana iznosi 11,85 €, dok je vinjeta za mesec dana 20,95 €, tako da za one koji ostaju duže od 7 dana isplati se više kupiti mesečnu vinjetu.Vinjeta se može kupiti na granici na šalteru BG toll odmah posle carine ili na automatu koji se nalazi pored šaltera ali u tokom letnje sezone moguće su gužve, pa je bolje vinjetu kupiti online. Kada ste završili graničnu proceduru pratite pravac Sofia i posle cca 50 km dolazite na veliki kružni tok. Držite levu stranu i pratite prevac Svilengrad – Plovdiv. Pravac Svilengrad vam je stalan orijentir tokom čitave vožnje kroz Republiku Bugarsku nekih 360 kimometara. Kada ste na kružnom toku skrenuli levo put vas vodi na obilaznicu oko Sofije i posle nekih cca 30 km uključujete se na autoput A1 koji vodi ka Varni, Burgasu, Plovdivu i vašoj odrednici Svilengradu. Autoput je dobro pokriven pumpama i restoranima. Na pumpama možete napraviti kraću pauzu za odmor gde imate restorane brze hrane kao što su McDonalds, KFC ili restoran Happy na Shell pumpi (naša preporuka). Trenutna cena goriva u Bugarskoj je oko 1€ (0,97€) bilo da se radi o benzinu ili dizelu. Na nekih 170 km od uključenja na autoput A1 dolazite do skretanja na kome piše Svilengrad – Istanbul i tu se skreće desno na autoput A4.Granični prelaz Kapetan Andreevo nalazi se na 110 km od skretanja sa puta A1. Za izlazak iz Bugarske potrebni su vam isti dokumenti vozačka i saobraćjana dozvola kao i pasoš. Završavate proceduru izlaska iz Bugarske i dolazite na najveći granični prelaz Evrope – Kapikule.

Prva kontrola na koju ćete naići (ukoliko se u međuvremenu ne ukine) je daljinsko merenje temperature (bez izlaska iz vozila). Nastavljate pravo i dolazite do policijske kontrole. Policija proverava važnost vaših pasoša i kada ih očita nastavljate 10-tak metara napred do carine (Gumruk na turskom-čita se đumruk).Tu se predaju saobraćajna i vozačka dozvola, zeleni karton i (DTV obrazac ukoliko vozite tuđi automobil), kao i pasoš onog na koga se automobil vodi. Moguće je skeniranje vozila ukolko to odredi carinska kontrola ali to nije obavezna granična kontrola. Carina će vam objasniti kome se javljate i gde uzimate nalepnicu HGS za putarinu. Putarina u Turskoj se plaća elektronski, ne može se plaćati gotovinom.Takođe nalepnica za putarinu može se kupiti i na ovlašćenim pumpama (Shell i Petrol) koji imaju veliki znak HGS odmah iza granice. Postoji i aplikacija u Google play prodavnice preko koje se može kupiti nalepnica, ali je ona na turskom. Minimum za kupovinu je 60YTL što je ekvivalent od nekih 7-8 €. Za kupovinu nalepnice potreban vam je pasoš i saobraćajna dozvola. Kada vam carina da znak da možete da nastavite dalje na poslednjoj „kućici“ vozač pokazuje pasoš kako bi se policije na izlasku uverila da ste završili sve procedure. Čitava granična procedura traje obično dvadestak minuta. Letnji špicevi su svako izuzetak i granična procedura ponekad može da potraje i duže u zavisnosti od broja vozila na granici.

Kada ste završili graničnu proceduru u zavisnosti od toga gde je vaše letovalište nastavljate putovanje. Ukoliko je vaše odredište Kumburgaz pratite tablu Istanbul i na 194 km od graničnog prelaza Kapikile dolazite do isključenja za Kumburgaz. Od tog isključenja Kumburgaz do hotela ima još nekih 15-tak kilometara. Čitavim putem od granice pa do izabranog letovališta nalaze se dobro snabdevene pumpe.Cena goriva je trenutno 0,77 € za dizel odnosno 0,99 € za benzin.

Novi Sad, Kumburgaz, mapa
Novi Sad, Kumburgaz, mapa

Ako je vaša destinacija neki od gradova na egejskoj obali Turske (Sarimsakli,Kušadasi,Marmaris ili Bodrum), onda posle graničnog prelaza nastavljate pravo autoputem do table koja koja pokazuje Čanakkale ( cca 50 km od granice) i nastavljate putem E87.

Novi Sad, Sarimsakli, mapa
Novi Sad, Sarimsakli, mapa
Novi Sad, Kusadasi, mapa
Novi Sad, Kusadasi, mapa

Put je ustvari brza magistrala sa po dva trake u oba smera dobrog kvaliteta. Na 208 kilometru nalazi se prva mogućnost prelaska trajektom Gelibolu (evropska strana) – Lapseki (azijska strana), dok je drugi Eceabat (evropska strana) – Čanakkale (azijska strana) na 240 km. Linija Gelibolu – Lapseki je više opterećen kamionskim prevozom tako da je preporuka da se koristi prelaz Eceabat – Čanakkale.Od 08:00 do 23:00 na svaki sat polaze trajekti. U noćnim časovima red vožnje trajekta je na svaka 2 sata. Sama vožnja trajektom traje oko 30 minuta. Cena za automobil je cca10 € po pravcu.
Ukoliko ste rešili da tu naparavite odmor i prenoćite u Čanakkaleu postoji veliki izbor pristupačnih hotela (npr.hoteli Anzac,Grand Anzac,Helen). Ukoliko ste spremni za nastavak putovanja po napuštanju trajekta pratite putokaz Izmir ( međunarodni put E87). Na deonici između Ajvačika i Edremita, na nekih 90 km od trajekta postoji deonica sa puno krivina u dužini od cca 5 km. Kada se prođe ta deonica nadalje je brza magistrala, odnosno autoput. Pošto je autoput Izmir Čanakkale u izgradnji trenutno je završena deonica od Bergme nadalje do Aydina. Putnici koji letuju u Sarimsakliju se isključuju kod napisa Sarimsakli i posle par kimometara su na odredištu. Putnici koji nastavljaju dalje za Kušadasi, Marmaris i Bodrum na cca 180 km od trajekta prelazi na moderan autoput koji vodi do Izmira i Aydina. Kada se dođe da Izmira sledeći orijentir je Aydin. Kod mesta Selčuk je isključenje za Kušadasi odnosno vožnja narednih 20 km do odredišta. Putnici koji koji idu za Bodrum i Marmaris se ne isključuju kod Selčuka već nastavljau dalje ka Aydinu. Narednih 60 km. Putnici koji letuju u Bodrumu prate pravac Milas i posle 140 km su na izabranoj destinaciji.

Novi Sad, Bodrum, mapa
Novi Sad, Bodrum, mapa
Novi Sad, Marmaris, mapa
Novi Sad, Marmaris, mapa

Putnici koji imaju aranžman u Marmarisu od Ajdina prate putokaz Mugla a zatim Marmaris u koji se dolazi posle 150 km.

Instrukcije za letovanje u Kumburgazu automobilom.

Instrukcije za letovanje u Sarimsakliju ili Kušadasiju automobilom.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas