Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil

Valona, Saranda, Ksamil – nedovoljno otkriveni biseri albanskog primorja

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 11.05.2023.
Vreme čitanja: 7 min
Autor: Miloš

Albanija, neotkriveni biseri Jadranskog mora

Albanija je jedna od najzanimljivijih zemalja na Balkanskom poluostvru, zbog izrazitog kontrasta kontinentalnog i primorskog fela zemlje. To je svakako vrhunska destinacija za sve gurmane, sa brojnim, pristupačnim, prijatnim restoranima i ukusnim lokalnim jelima. Ova mala zemlja izlazi na dva mora: Jadransko i Jonsko more. Poseduje veliki broj uredjenih plaža u mestima kao što su Drač, Saranda, Valona, koje turistima pružaju mogućnost da uživaju u pesku, suncu i slanoj vodi, barovima i restoranima. Neke od plaža su uređene po svetskim standardima. Ukoliko želite dinamičniji odmor, možete pronaći dodatnu avanturu u kontinentalnom delu, tako što ćete iznajmiti automobil i voziti se po brdovitim i planinskim predelima, ili ćete pešaka savladavati najveće uspone na albanskim planinama.

Postoji dobar razlog zašto većina turista koji posećuju Albaniju dolazi upravo zbog njenih plaža: albanska rivijera ima neke od najlepših delova obale u Evropi. Ove šljunkovite i peščane obale zapljuskuje kristalna voda,a plaže bi mogle da se uporede sa najlepšim plažama Italije, Grčke ili Hrvatske. Najbolje plaže na rivijeri su Drimades (u blizini mesta Saranda i Valona), sa čistom vodom, živom muzikom i barovima na plaži. U blizini mesta Ksamil, se takođe nalaze plaže sa bistrom plavom vodom, a ujedno ovaj prostor prirada i delu Nacionalnog parka Butrint. Pored peskovitih, možete naići i na stenovite plaže, kao što je plaža Palasa, koja je okružena stenovitim liticama i zelenim brdima i pruža izuzetne mogućnosti za opuštanje.

Saranda – prestonica albanske rivijere

Saranda je nezvanična prestonica albanske rivijere, a tokom letnjih meseci čini se da se polovina Tirane preseli ovde da bi uživala u prelepim plažama i živahnom noćnom životu duž njenog šetališta na obali punog gužve. Ono što je nekada bilo uspavano ribarsko selo sada je prelep grad, i dok je Saranda u poslednje dve decenije izgubila veliki deo svoje autentičnosti, zadržala je veliki deo svoje harizme.

Burna istorija i mnogi različiti strani uticaji ostavili su traga na izgled današnje Sarande. Brojna  arheološka nalazišta dominiraju ovim područjem. Saranda ima značajan broj grčkog stanovništvo. U stvari, to je jedan od dva centra grčke manjine u Albaniji. Grčki uticaj se može videti svuda. Ovo je takođe zbog njegove lokacije u blizini popularnog grčkog ostrva Krf, sa kojim ima direktnu trajektnu vezu.

Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil
Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil

Jedna od prvih stvari koje treba da uradite u Sarandi je da prošetate Bulevarom Hasan Tašini. Ova prelepa pešačka ulica uz more se nalazi na severnoj obali malog zaliva Saranda. Bulevar nudi pristup plaži, dok mnogi barovi i kafići služe razna pića i grickalice. Tu su i male pijace, koje su izuzetna mesta za pronalaženje suvenira. Ovo stvara vrhunski prvi utisak o gradu.

Istorijski gledano, relativno velika jevrejska zajednica je Sarandu i južnu Albaniju vekovima nazivala domom. Jedno od najboljih mesta za obilazak u Sarandi da biste istražili ovo fascinantno nasleđe je stari kompleks sinagoge u blizini Gradske kuće. Ovaj drevni kompleks zgrada datira iz 5. veka i uključuje školu, društveni centar i različite verske objekte. Nakon što je uništena u zemljotresu, sinagoga je ponovo izgrađena kao bazilika u 6. veku.

Kupanje na Mirror beach plaži je jedno od brojnih nezaboravnih iskustava koje ćete imati u Sarandi. Smeštena neposredno pre Ksamila, Mirror beach je relativno osamljena plaža koja nudi odlične mogućnosti za ronjenje i prilično je tiha i mirna. Međutim, pitanje je koliko će to ostati tako jer se ova plaža stalno pominje u pregledima najboljih plaža u Sarandi u Albaniji. Imajte u vidu velike gužve tokom leta.

VALONA

Valona je lučki grad koji ima posebno značenje za Albance, jer je tu zemlja proglasila svoju nezavisnost od Otomanskog carstva početkom 20. veka, i proglasila prvu vladu državnika Ismaila Kemalija.

Glavna džamija u Valoni je otomanska zgrada i očuvana je skoro pola milenijuma, čak je uspela da preživi i posleratni komunistički režim u Albaniji koji je zagovarao zatvaranje mnogih verskih objekata. Muradie džamija je albanski nacionalni spomenik koji je izgradio Mimar Sinan 1537. godine. Sinan je bio među najhvaljenijim otomanskim arhitektama i ostao je turska kulturna ikona do danas. Nadgledao je bezbroj radova širom carstva i čak je učestvovao u dizajnu Tadž Mahala u Indiji.

Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil
Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil

Nedaleko od Valone počinje planinski venac Ceraunian. Možete se upustiti u divljinu Logara, u zaštićeno područje koji je dom evropske divlje mačke. Ako ste neustrašive prirode, onda vas ništa ne sprečava da se popnete na razne vrhove u regionu, poput planine Čika koja se uzdiže iznad 2000 metara i ima pogled koji se proteže čak do Italije. Ovde su jaki i uskovitlani vetrovi iskrivili drveće u neobične oblike.

Valona poseduje neke od najlepših plaža na Jadranskom moru. Plaža Ri se nalazi južno od grada. To je bez sumnje glavna gradska plaža sa brojnim sadržajima, barovima, restoranima i živom atmosferom. To je peščana plaža, na kojoj može biti malo gužve tokom visoke sezone. Još jedna plaža koju vredi posetiti je plaža Hidrovor. Iako morate da izađete iz grada da biste je pronašli, to je jedna od najlepših plaža u ovoj oblasti. Hidrovor je ogromna peščana plažu koja se proteže kilometrima. To je opušteno mesto, sa samo nekoliko barova i restorana, tako da je najbolje da ponesete svoju hranu i piće da biste bili pokriveni tokom dana.

Ksamil

Ksamil je mesto koje može da se pohvali plažama kao što imaju poznata mesta San Trope ili Kapri, zbog svoje lepote. Smešten u najjužnijem delu Albanije, i ubrzo postaje jedna od najrazvijenijih turističkih destinacija na Balkanu. Kristalno čisto tirkizno more, netaknute plaže i bogata istorija čine Ksamil jedinstvenim i nezaboravnim ,estom koje morate posetiti. Mesto ima manje od 5.000 stanovnika, ali privlači veliki broj turista koji traže šarmantno utočište bez skupog komercijalizma koji se često nalazi u obližnjim turističkim mestima većih evropskih zemalja. Ksamil sa svojim malim priobalnim ostrvima privlače strane turiste kako bi uživali u njegovom opuštajućem ambijentu i pogledu na more koji oduzima dah. Iako se ubrzano razvija turistički, Ksamil je zadržao svoj stari šarm i gostoprimstvo. Ako tražite pristupačno mesto za odmor bez nedostatka zabavnih aktivnosti na plaži, poželećete da posetite Ksamil.

Glavna atrakcija Ksamila su njegove zadivljujuće plaže sa kristalno čistom tirkiznom vodom, savršene za plivanje, sunčanje i ronjenje. Plaža Paskira, plaža Ksamil i plaža Kshino su dobro poznate plaže u Ksamilu koje nude zadivljujući pogled na obližnja ostrva i obalu. Osim plaža i nacionalnog parka, Ksamil nudi nekoliko aktivnosti koje zadovoljavaju različite interese i sklonosti. Posetioci mogu da probaju vožnju kajakom, veslanje ili obilaske čamcem kako bi istražili obližnja ostrva i obalu ili iznajmili bicikl ili skuter da bi otkrili okolinu sela.

Još jedna atrakcija koju morate posetiti u Ksamilu je Nacionalni park Butrint, nalazi se na listi svetske baštine UNESCO, i jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Albaniji. Kao što su mnoga obližnja grčka ostrva poznata po svojim arheološkim ruševinama i iskopanim nalazištima, oblast Ksamila takođe sadrži dokaze o prošlosti. Datira iz 7. veka pre nove ere, Butrint je bio naseljen Grcima, Rimljanima, Vizantijcima i Osmanlijama. Posetioci mogu istražiti ruševine grada, uključujući rimski amfiteatar, venecijansku kulu i vizantijsku baziliku, i naučiti o istoriji i kulturi regiona.

Albanska kuhinja je spoj mediteranskih i balkanskih uticaja, a Ksamil nudi raznovrsna lokalna jela i delikatese koje vredi probati. Punjene paprike, baklava i burek su popularna jela koja odražavaju istoriju i kulturu regiona, dok restorani služe svežu morsku hranu. Ksamil je domaćin nekoliko festivala godišnje koji predstavljaju albansku tradiciju i kulturu. Festival maslina, koji se održava u novembru, najpopularniji je festival koji odaje počast Ksamilovoj proizvodnji maslinovog ulja i obuhvata kulturne događaje, izložbe i degustacije. Nacionalni albanski folklorni festival je još jedan festival koji se održava u avgustu i predstavlja tradicionalne igre, muziku i odeću zemlje.

Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil
Albanija, letovanje, hotelski smeštaj, Drač, Saranda, Valona, Ksamil

Mnoge od najpopularnijih plaža Ksamila imaju mogućnost iznajmljivanja opreme za veslanje, jet skije i skijanje na vodi. Turisti uživaju u drugim aktivnostima na bazi vode: plivanje, ronjenje i jednostavno, izležavanje na plaži. Takođe možete uživati u izletu katamaranom ili jedrilicom. Ako ne plovite, možete se odlučiti za jedrenje da biste posetili obližnja ostrva Ksamila sa zadivljujućim pogledom.

U blizini obale Ksamila nalaze se četiri ostrva poznata kao ostrva Ksamil ili Tetranisi. Kao deo Nacionalnog parka Butrint, ova ostrva su zaštićena i čuvaju svoj prirodni sjaj. Poseta ovim ostrvima je omiljena aktivnost među turistima u Ksamilu, ali morate ići čamcem da biste ih istražili. Dva ostrva su dovoljno blizu da doplivate ako ste spremni za avanturistički izlet, a neka imaju stolice i male barove za uživanje u osveženju.

Sve u svemu, albanska rivijera je odlična opcija za idealni odmor, koji će vam pružiti mogućnost da uživate u prelepim plažama, osetite kulturu i tradiciju ovog prostora, i probate neke od najukusnijih jela. Za detaljnije informacije, pogledajte sajt turističke agencije Euroturs, i izaberite neki od hotela u Ksamilu, Sarandi ili Valoni.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas