Panorama Bodruma sa utvrđenjem

Egejska Turska

Broj ponuda: 323

Egejska Turska

Egejski region (tur. Ege Bolgesi) jedno je od 7 geografskih regija Turske. Nalazi se u zapadnoj Turskoj, graniči se sa Egejskim morem na zapadu, Mramornom regijom na severu, Centralnom Anatolijom na istoku i Sredozemnom regijom na jugu. Među četiri obalna regiona, Egejsko područje ima najdužu obalu.

Egejska Turska

Egejska Turska je među najlepšim regijama u zemlji po lepoti pejzaža. Ovu obalu zapljuskuje čista voda Egejskog mora i obiluje prostranim i netaknutim plažama okruženim maslinicima, kamenitim stenama i borovom šumom. Ukrašen idiličnim ribarskim lukama, popularnim turističkim selima i ostacima drevnih civilizacija koji svedoče o nasleđu više od 5.000 godina istorije, kulture i mitologije, ovaj region nudi odmor za svakoga – ljubitelje prirode, ljubitelje sunca, fotografe, sportske entuzijasti, mornare i arheologe. Duž cele obale mogu se pronaći smeštajni kapaciteti za svačiji ukus, različitog kvaliteta i cena.

Egejska Turska ima izuzetno blagu klimu, toplim letima, sunčanim jesenima i toplim zimama koje karakterišu povremeni pljuskovi. Mediteranska klima dopire do unutrašnjih delova regiona, iako neke od provincija u unutrašnjosti imaju karakteristike kontinentalne klime. Letnji meseci su idealni za sunčanje, kupanje i sportove na vodi; dok su za istraživanje drevnih ruševina i živopisne unutrašnjosti, proleće i jesen najprivlačniji meseci.

Region zauzima 11% ukupne površine Turske sa svojih 79.000 kvadratnih kilometara (30.500 kvadratnih milja) zemlje. Većina stanovništva i gradova koncentrirani su na obalnoj liniji zbog pogodnosti za pomorski transport i turizam. Egejski region je takođe industrijalizovan i poljoprivredan. Glavni proizvodi su; tekstila, kože, tkanja tepiha, hrane, mašina i rezervnih delova, mermera, duvana, šećera, maslinovog i maslinovog ulja. Oko polovine ukupnih stabala maslina u Turskoj nalazi se u ovom regionu. Egejsko more hrani mnoge važne reke.

Poznatija turistička mesta u Egejskoj Turiskoj su Kušadasi, Sarimsakli, Bodrum, Efes, Izmir

Bodrum marina
Bodrum letovanje , Turska Letovanje, Hoteli , autobuski prevoz do bodruma

Grad Izmir: Biser Egejskog mora

Ako vam je dosta Istanbula, krenite u Izmir koji je treći po veličini grad u Turskoj. Nekada poznata kao Smirna, njena reputacija kao centar kosmopolitskog načina života uključuje mnoštvo kafića, barova, klubova na plaži i tržnih centara. U centru, zvanom Konak, nalaze se neke divne stare zgrade koje prikazuju minula doba Izmira, ali možda biste želeli i da izađete u okolna primorska odmarališta koja su Turci već vekovima favorizovali.

Letovanje Kusadasi autobusom, Turska hoteli, Efes, Celzijusova biblioteka
Letovanje Kusadasi autobusom, Turska hoteli, Efes, Celzijusova biblioteka

Ruševine drevnog grada Efes

Nijedan članak o egejskoj obali Turske ne bi bio potpun bez pominjanja ruševina drevnog grada Efesa. Da je ovaj bivši grčko-rimski grad nastavio svoju ekspanziju, mogao bi vrlo lako preuzeti primat Rimu.

Nažalost, opadanje morskog dna umanjilo je njegov primarni izvor bogatstva kao trgovačka luka. Znamenite zgrade su veliko pozorište, rimske kuće sa terasama sa spektakularnim mozaicima, javne toalete i Celzijusovu biblioteku koja je držala treću najveću zbirku svitaka u drevnom svetu.

Selčuk i Sirince

Većina ljudi ostane u Efesu dan, a zatim ide dalje. Međutim, vredi produžiti posetu preko noći kako biste istražili okolne atrakcije Selčuka. Muzej čuva artefakte otkrivene iz Efesa ili se uputite u brda da vidite kuću Device Marije. Marija je provela neko vreme u Efesu, a i hrišćani i muslimani godišnje hodočaste u ovu kuću.

Vinsko selo Sirince, takođe u brdima, poznato je širom Turske po domaćim voćnim vinima, ali dve lokacije u centru Selčuka koje bi trebalo da budu na vrhu vaše liste su bazilika Svetog Jovana, navodno gde se nalazi njegova grobnica i obližnji drevni Isa Begova džamija sa impresivnom seldžučkom arhitekturom.

Putovanje Turska, Pamukkale, Velika turska tura,evropski gradovi
Turska, Pamukkale, Velika turska tura

Pamukkale

Odlazak u unutrašnjost u ruralno područje Denizli, Pamukkale, jedno od remek dela majke prirode, mora se videti makar jednom u životu. Bazeni sa vodom oivičeni naslagama kalcijuma su se stotinama godina formirali na padini kako bi ponudili prizor nalik pamučnom dvorcu, pa otuda i prevod njegovog imena.

U blizini, drevne gradske ruševine Hierapolisa nalaze se divne znamenite građevine za istraživanje, uključujući i pozorište. Muzej takođe sadrži artefakte otkrivene iz Hierapolisa, kao i drugih drevnih gradova u Egejskoj Turskoj.

Ipak, mnogima je omiljeni način da završe dan kupanjem u Kleopatrinom bazenu. Mnogi stručnjaci kažu da je kupanje u toplim banjskim vodama preko srušenih drevnih stubova dobro za vaše zdravlje i dobrobit, ali da li verujete da je to i dalje jedno od najsvežijih plivanja koje ćete ikada imati.

Bodrum: Središte rivijere

Na kraju, od svih mesta za posetu u Egejskoj Turskoj, preporučujemo vam da uživate u boemskim vibracijama centra grada Bodruma, koji je decenijama davao inspiraciju zanatlijama svih zanimanja. Takođe je poznat po svojoj raznovrsnoj ponudi jako zanimljivih krstarenja. Dvorac koji su izgradili vitezovi Svetog Jovana nudi veličanstven pogled na obalu. Tu se nalaze i muzeji podvodne arheologije izloženi u Uluburunu, najstarijem brodolomu ikada pronađenom.

Inače, život u Bodrumu fokusiran je na hedonizam, pa se prepustite neobičnim ribljim restoranima na obali mora, velikim otvorenim noćnim klubovima ili prskanju obalnih odmarališta, od kojih svaki ima prepoznatljive karakteristike koje su postale vrhunske turističke destinacije i za Turke i za strance.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas