Letovanje Albanija, hoteli Albanija

ALBANIJA – POGREŠNE PREDRASUDE

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 26.05.2021.
Vreme čitanja: 3 min
Autor: Srđan

Šta me je navelo da napišem ovaj tekst? Pa, moje predrasude! Moje, priznajem, potpuno pogrešne predrasude!
Kao i za ogroman broj mojih sunarodnika, Albanija kao mesto gde ću provesti svoje toliko očekivano i željeno letovanje nikada do sada nije bila ni u razmatranju, a još manje uzeta kao ozbiljna mogućnost. Krive su pomenute predrasude. Kako sam ih stekao? Kao i svi tokom proteklih godina – zbog ratova, kriza, društvenih mreža, nametnutih strahova, imaginarne slike neprijateljstva, siromaštva….. Jednostavno, Albanija se nije mogla meriti sa Grčkom ili Turskom, bio sam uveren u to. Grčka je zapad“, ima svega, Grci nas vole, ili tačnije rečeno, bar nas ne mrze. Turci isto. Za razliku od Albanaca… Samo, da li je zaista tako? Godinama praktikujem da za Uskrs negde otputujem, da iskoristim tih par neradnih dana za „punjenje baterija“, da praznik bude pravi praznik, za dušu i telo. Promena sredine i okruženja, tako potrebna svima nama. Prošla „kovid“ godina – ništa! A ova „kovid“ godina – ograničenja. Listam po sajtovima agencija, sva putovanja pod znakom pitanja, treba ovo, obavezno ono… Na sajtu „Euroturs“-a sjajna objava, baš kakvu tražim – siguran polazak! A u nastavku – Albanija, Drač.

Letovanje Albanija
Letovanje Albanija

Priznajem, prva moja reakcija je bila razočaranje. Albanija! Pa zar od svih mogućih destinacija jedini siguran polazak je baš za Albaniju. Predrasude počinju da rade. Ali velika želja za putovanjem odnosi prevagu, na sreću!!

Letovanje Albanija, Hoteli Albanija, Drač
Letovanje Albanija, Hoteli Albanija, Drač

I pođem na to turističko putovanje – dve noći u Draču, poseta Tirani, Kruji, Skadru i Beratu. Ne trebaju ti nikakvi testovi, potvrde i slični kovidpapiri i obrasci! Sjajno. Prvi veliki plus. Putujem putovanja radi. Ne očekujem mnogo, skoro ništa.
A šta sam dobio?
Ukratko, tri nezaboravna dana!
Tirana – čist, uređen i prijatan grad. Restorani i bašte na svakom koraku, moderno uređeni, po najvišim evropskim standardima. Zelenilo i parkovi na svakom koraku. Na ulicama nasmejani ljudi. Još prijatniji kad čuju da ste iz Srbije! Drač – plaža dokle ti pogled dopire. Hotel do hotela, predivno šetalište pored plaže. Prva asocijacija – preslikan Rimini ili Lido di Jesolo! U hotelu („Albanian Star“) svi nasmejani i beskrajno ljubazni. Uveče, uz večeru, diskretna „živa“ muzika sa sjajnim repertoarom.

Letovanje Albanija, Hoteli Albanija,Hoteli Drač, Albanian Star
Letovanje Albanija, Hoteli Albanija,Hoteli Drač, Albanian Star

Hrana izuzetna, svega u izobilju. Barovi i restorani na šetalištu kao u najpoznatijim letovalištima sveta. Cene? Kao u Srbiji, negde i niže!!
Kruja i Skadar – biseri koje treba videti. Poređenja radi, glavno šetalište u Skadru nestvarno liči na Zmaj Jovinu u Novom Sadu.
A šta tek reći o Beratu!? Zovu ga „grad sa hiljadu prozora“. Na obalama reke Osum važi za najtopliji grad u Albaniji. Velika, predivna pravoslavna crkva u centru grada. Još nasmejaniji i prijatniji ljudi. Šta ćeš više na Uskrs u stranoj zemlji. Sve u svemu, prijatna iznenađenja ređala su se iz dana u dan. Saobraćaj je malo haotičan, gužve i zastoji bez razloga, ali dobro, uvek stigneš gde si naumio, ranije ili kasnije. Ah,da, obožavaju „Mercedes“ u svim varijantama. Imam utisak da je polovina svih vozila upravo taj brend. Šta da kažem za kraj? Pa, jednostavno odbacite sve predrasude koje imate o ovoj zemlji. Ništa od onog što ste umislili nije tačno. Albanija je zemlja koja se neverovatno brzo gradi. Sve je novo i moderno. Najveći plus su upravo ljudi. Nigde nisam video više nasmejanih lica. Neverovatno su ljubazni. I da, ne mrze nas, to je sigurno. Baš naprotiv!!
Dilema oko letovanja ostaje, prvenstveno zbog navike da se putuje u Grčku, Tursku, Italiju, Egipat… Ali da Albanija više nije „autsajder“ destinacija, to je sasvim sigurno.
Sve ozbiljnije će se uzimati u obzir, iz godine u godinu. Povoljni utisci svih onih koji su letovali u Albaniji vremenom će i one, pogrešnim predrasudama okovane putnike, naterati da promene destinacije za letovanje na koja su navikli. Veliki aduti Albanije su ljudi, cene i prelepe plaže. Ovo treće imate širom sveta.
Ali razmislite o prva dva. To je retkost.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas