Ksamil, AKsamil, Albanija letovanje, hoteli i apartmani, vidikovac

Letovanje u Albaniji, luksuzni hoteli ili apartmani, Drač, Ksamil ili Saranda?

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 25.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Saša

Albanija dugo skrivano blago

Verovatno ste u proteklih godinu dana često čuli da je neko koga poznajete svoj odmor iskoristio za letovanje u Albaniji. Ova turistička destinacija postaje sve popularnija među turistima sa naših prostora. Albanija je, sa naše strane, dugo ignorisana kao potencijalno mesto gde bismo želeli da provedete svoj odmor, ali ako pitate bilo kog stanovnika okolnih zemalja, možete da čujete totalno suprotnu priču. Albanija se u protekle dve decenije potpuno otvorila evropskom tržištu i velika ulaganja u hotelske kapacitete na primorju, doveli su je do jedne od destinacija za letovanje koju morate posetiti. Postoji nekoliko bitnih razloga za to.

Blizina albanskog primorja

Za turiste sa naših prostora, Albanija je turistička destinacija koja nije toliko udaljena od Srbije. Za samo nekoliko sati vožnje možete uživati na prelepim plažama Jadranskog i Jonskog mora. Od Srbije do albanskog primorja možete doći iz tri pravca. Jedan vodi preko Republike Severne Makedonije, drugi je preko Crne Gore, i treći, najkraći je preko teritorije Kosova. Od Prištine počinje autoput kojim se brzo dolazi do Tirane. A na samo 40km od centra Tirane se nalazi poznato letovalište i velika luka na Jadranskom primorju – Drač. Od Niša je udaljeno nekih 450km, tako da se kolima dolazi za 6-7 sati, a autobusom za 9-10 sati. Ako se odlučite za neko mesto na Jonskoj obali, nastavite južno još nekih 300km do Sarande ili Ksamila.

Leto Drač Albanija, letovanje Drac, široka peščana plaža 2
Leto Drač Albanija, letovanje Drac, široka peščana plaža

Veliki izbor luksuznih i pristupačnih hotela za letovanje u Albaniji

Drugi razlog je veoma povoljan i kvalitetan hotelski smeštaj. Drač ima veliku i peščanu obalu koja se pruža u dužini od 10ak km, većina hotela je na obali mora. Hoteli su uglavnom načičkani malo dalje od centra Drača (na 5-10km) zato što je voda čistija, plaže su lepše, a ulazak u vodu je postepen. Za one „lenje“ turiste, hotelski smeštaj u Draču je pravi izbor. Sve vam je na „izvol’te“ i hotel i plaža, pa vam za pravi odmor i ne treba više. Ono što je karakteristično sa Drač jeste veliki broj luksuznih hotela (sa 4 i 5 zvezdica) po pristupačnim cenama, koji se nalaze na samoj obali mora.

Letovanje Albanija autobusom, Drač Hotel Grand Blue Fafa, pogled iz hotela
Letovanje u Albaniji, autobusom, Drač Hotel Grand Blue Fafa, pogled iz hotela

Pre svega bih izdvojio Fafa Premium resort 5*, Grand blue Fafa 5*, Albanian Star 4*, hotel Horizont 4* i hotel Mel Holiday 4* čiji će sadržaji ispuniti očekivanja i najzahtevnijih gostiju (otvoreni bazeni, saune, fitnes centri, parno kupatilo, beach bar, restorani na plaži).

Letovanje Albanija autobusom, Drač, Hotel Albanian Star, eksterijer
Letovanje Albanija autobusom, Drač, Hotel Albanian Star, eksterijer

Blizina centra Drača vam pruža mogućnost da se bliže upoznate sa kulturom Albanije i Drača, ili da šetate sporednim ulicama i šopingujete u lokalnim radnjama.

Letovanje Albanija autobusom, Drač Hotel Grand Blue Fafa , eksterijer
Letovanje Albanija autobusom, Drač Hotel Grand Blue Fafa

Za one malo „živahnije“ bih svakako preporučio pre svega mesto Ksamil a zatim i Sarandu.

Letovanje Saranda Albanija, šarmantna marina

Ova dva letovališta se nalaze na jugu Albanije, odmah preko puta grčkog ostrva Krf, na Jonskom moru. Za razliku od Drača, koji ima jednu ogromnu peščanu plažu, ova dva mesta poseduju veliki broj malih uvalica, gde ćete naći veliki broj manjih peščanih plaža koje će vas ostaviti bez daha.

Ksamil, Albanija letovanje, hoteli i apartmani, avio fotografija rta
Ksamil, Albanija letovanje, hoteli i apartmani, avio fotografija rta

Da je Ksamil jako popularno letovalište, govori veliki broj kafića, restorana, hotelskih kapaciteta, uređenih plaža, ali i veliki broj turista iz inostranstva, a pre svega iz zapadne Evrope. Ovde preovladavaju hoteli sa 3 i 4 zvezdice, pa bih pre svega izdvojio hotele Sole Mare 4*, i Heksamil 4*, a zatim i hotele Ilio 3* i Murati 3*.

Letovanje Albanija hoteli, Ksamil, autobus,Heksamil,eksterijer
Letovanje Albanija hoteli, Ksamil, autobus,Heksamil,eksterijer

Prelepe peščane plaže, tirkizna boja mora, restorani i kafići na plaži će vam svakako ispuniti dan, a možete i otići do grčkog ostrva Krf na jednodnevni izlet, iznajmiti kajak ili „pedalino“ i voziti se oko manjih ostrva nedaleko od same plaže. Obavezno posetite nacionalni park Butrint, koji se nalazi jako blizu Ksamila gde ćete se upoznati sa istorijom ovog kraja i uživati u prelepim pejsažima okoline. Hoteli su na bazi usluge noćenja sa doručkom ili polupansiona, tako da, ukoliko želite da više eksperimentišete sa albanskim specijalitetima, možete izabrati hotele na bazi usluge noćenja sa doručkom, a u koliko ste za neku „sigurniju“ varijantu, izaberite hotele na bazi usluge polupansiona.

Ksamil, AKsamil, Albanija letovanje, hoteli i apartmani, plaža u centru sa hladovinom
Ksamil, AKsamil, Albanija letovanje, hoteli i apartmani, plaža u centru sa hladovinom

Relativno niska cena vanpansionskih usluga

Ono što me je jako začudilo jesu cene vanpansionskih usluga. Navikli smo da u drugim zemljama plaćamo ležaljku ili piće, kafu ili frape po 5 i više eura, ali u Albaniji je nešto drugačije. Cene pića i hrane su iste kao i u Srbiji. Većina hotela ima privatnu plažu, gde možete besplatno koristiti suncobrane i ležaljke u koliko ste gost hotela. Valuta u Albaniji je LEK, i odnos dinara i leka je od prilike 1:1, tako da vam računanje cene proizvoda neće predstavljati problem, jer smo već navikli da sve što kupujemo u inostranstvu „menjamo“ u dinare.  Na nekim mestima možete plaćati i u eurima, ali budite spremni da vam kusur vraćaju u lokalnoj valuti.

Ljubazni domaćini

Sledeći razlog zašto treba letovati u Albaniji jeste gostoljubivost domaćina. Većina turista iz naše zemlje smatra da će možda imati „problem“ ako kažu da su iz Srbije, ali u realnosti to nije tako. Srdačnost i gostoljubivost domaćina možete osetiti na svakom koraku, u hotelu, u restoranu, kafiću, na ulici, prodavnicama i marketima. Albanci se zaista trude da vaš odmor bude što ugodniji, kako biste apsolutno uživali u letovanju i učiniće sve da zadovoljni napustite njihovu zemlju i poželite opet da se vratite. Sigurnost je svakako bitna stavka svakog putnika, ali verujte mi da je albansko primorje „proevropski“ orjentisano, tako da ćete se osećati sigurno gde god da se nalazite. Srbi su dobrodošli, a u nekim kafićima možete čuti srpsku muziku, od Cece pa do Dragane Mirković.

Hrana i piće

Albanska kuhinja je slična Balkanskoj, ali se takodje osećaj uticaj Mediterana. Tako u restoranima možete jesti morske plodove, grčku salatu, italijanske specijalitete (pice i paste), ali i roštilj meso, sarmice, musaku ili pite. Cena hrane u restoranima je pristupačna. Komplet obrok koji se često nalazi na meniju restorana pored mora se kreće od 1200 – 2400 leka (što je od 10-20€) po osobi, a obrok se sastoji od supice, salate, parčeta hleba i parčeta mesa po izboru. Cene pića su ista kao i kod nas. Kafa se kreće od 50-150 leka, sokovi oko 100 leka, a kokteli na plaži od 300-800 leka.

Letovanje Drač Albanija, leto Drac, centralna plaža
Letovanje Drač Albanija, leto Drac, centralna plaža

Sve u svemu, svakako da treba posetiti Albansko primorje iz gore navedenih razloga, a kao adut jesu luksuzni hoteli po pristupačnim cenama i prelepe plaže.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas