Kušadasi, Turska

ŠARM ORIJENTA – KUŠADASI, RAJ ZA KUPOHOLIČARE

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 04.10.2021.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Ljiljana

KUŠADASI – ŠARM ORIJENTA, RAJ ZA KUPOHOLIČARE

Generalno, cela Turska, pa samim tim i Kušadasi, prava su „Meka“ za šoping. Mogu slobodno reći da je za kupoholičare (svi smo mi to pomalo!) Kušadasi prvenstveno uzbudljiv, i ono što smatram vrlo važnim – drugačiji. Zato se prepustite orijentalnom šarmu grada i krenite u „šetnju“ po brojnim prodavnicama i autentičnim bazarima. Obilje robe, boja i mirisa, „šarenilo“ na sve strane, ulični prodavci… to je ono u čemu se ogleda turska kultura trgovine. Sigurna sam da nećete ostati ravnodušni kada prošetate tim šarenim, uskim ulicama Kušadasija. Sva ka ulica sa sobom nosi miris prave turske kafe, ratluka, baklave… Naravno, tu je i tradicija ispijanja čuvenog turskog čaja.

Kušadasi, Turska, letovanje, evropski gradovi
Kušadasi, Turska, letovanje, evropski gradovi

Šoping u Kušadasiju

Sigurno ste do sada barem jednom čuli da su Turci „rođeni trgovci“! Verujte, jesu! Trgovanje je

ovde podignuto na neki novi nivo, nama još uvek pomalo stran. Uprkos vekovnoj tradiciji bazara i pijace, prihvatili su i „zapadnjačku“ formu trgovine – otvorili su šoping-molove, za one kojima su

navike od kuće bitne. Ma, samo da se prodaje, način nije bitan! A za ono pravo, originalno iskustvo orijentalnog šopinga preporučujem „Veliki Bazar“. Nalazi se na svega pet minuta hoda od luke i ako su vam cilj povoljne cene, to je glavna destinacija! Radno vreme prodavnica je… U stvari, nema ga! Rade od ranog jutra do kasno u noć. Cenkanje je sastavni deo njihove kulture, pa se podrazumeva.

U cenkanju lokalni prodavci najviše uživaju. A od vas se očekuje da savladate tu veštinu! Verovali ili ne, to nije nimalo lako. Šta cenkanje njima zapravo znači? Što više ulazite u raspravu oko cene, više uživaju u vašem društvu jer im time dajete na znanje da su dobri trgovci. A šta cenkanje znači vama, osim novog iskustva? Videćete kad se vratite kući i pričate o tome poznanicima!

U svakoj radnji na Velikom Bazaru trgovci su uslužni, ljubazni, spremni su na sve samo da vam prodaju robu, bilo da je to kožna jakna, neki suvenir, dobar začin…. Mnogi bi rekli da su navalentni i dosadni jer vas, ponekad bukvalno, vuku za rukav ne bi li ušli u njihov lokal. Ja se ne bih složila sa tom konstatacijom. Ovakva vrsta šopinga je za ljude otvorenog srca i slobodnog duha. Ako vam to smeta, eto vam šoping-molova.

Nemojte se iznenaditi kada vam u radnji ponude čaj ili kafu! Čak i neku baklavu, sve zarad dobre prodaje. Tu ste vi kao kupac glavni „boss“, sve zavisi od vas – koliko ste se prepustili veštini cenkanja kako bi kupili robu po ceni koju ste zacrtali u glavi. Kupoholičarima kao što sam ja sve to ne samo da je zanimljivo, već i vrlo korisno! Pravi „Eldorado“ za džepove!

Letovanje Turska autobusom, Kusadasi, Hotel Melike,restoran
Letovanje Turska autobusom, Kusadasi, Hotel Melike,restoran

Izuzetno cene turiste iz Srbije, te će vas obavezno pozdraviti na našem jeziku. Naravno, gramatički neispravno ali vrlo simpatično, sa puno truda i neizostavnim osmehom na licu! Ima li prevara? Da, kao i svuda u svetu. Generalno su vrlo korektni. Sve ostalo, kao što rekoh, zavisi od vas.

Ono što takođe toplo preporučujem je i pijaca. Postoji stalna zatvorena pijaca koja radi svakog dana, najčešće samo prepodne. Nalazi se van starog gradskog jezgra, pa je pomalo nedostupna turistima. Ali zato, kao vrsni trgovci, Turci jednostavno, tri puta nedeljno, zatvore za saobraćaj par ulica u samom centru grada i eto spektakla!

– Pijaca voća i povrća – utorkom. Neverovatna ponuda znanih i nama nepoznatih vrsta flore.

– Pijaca odeće i poznatog turskog džinsa – sredom. Veoma je posećena i možete da pronađete vrlo povoljno različitu vrstu garderobe. Naravno, uz obavezno cenkanje. Nađe se tu svašta, čak i originalna „markirana“ roba…

– Kombinovana pijaca- petkom. Održava se na istom mestu kao i utorkom i sredom, ali sa osetno

slabijom ponudom nego prethodnih dana.

Ako posetite pijacu, pripremite se da provedete najmanje nekoliko sati razgledajući tezge koje su prepune i raznovrsne. Gužve su velike, pa pripazite na novčanik. Džeparoši su pravi umetnici!

A ako spadate u grupu turista koje zanima ona „klasična“ varijanta šopinga, onda posetite nekoliko

tržnih centara i šoping-molova u okolini (van starog gradskog jezgra) Kušadasija.

To su „AVM“,Scala Nuova“ i „Soke autlet. Do njih je najlakše stići taksijem, koji nije skup.

Spoj kulture i tradicije

Ako birate mesto za vaše letovanje sa brojnim mogućnostima za obilazak kulturno-istorijskih spomenika, prelepim plažama i neizostavim dobrim šopingom, onda je to Kušadasi….

Kušadasi, Turska
Kušadasi, Turska

A ako vam je isključivo do odmora (ma šta to značilo), onda odaberite drugu destinaciju.

Kušadasi, jednostavno, nije za svakoga. Orijentalni šarm ne deluje na sve isto. U koju kategoriju

spadate Vi? Ima li u vama ono „pusto Tursko“, opisano u našim književnim delima? Proverite…

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas