KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani, KRF letovanje

Za sat vremena do Krfa

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.02.2022.
Vreme čitanja: 10 min
Autor: Ivana

Za sat vremena do Krfa

Putovanje avionom je nešto magično, lepo i jedna od stvari koju ne zaboravljate. Za neke je novo iskustvo koje pruža prijatnu i avanturističku dimenziju putovanja. Garantuje nezaboravno iskustvo a potreban vam je samo pasoš i avionska karta. Veliko je uzbuđenje kada stanete na stepenice aviona, ali do tog željenog trenutka potrebno je uraditi nekoliko stvari: Prijava, bezbednosna provera, pasoška kontrola i čekanje na kapiji do ukrcaja. Veoma je bitno da stignete na vreme, minimum dva sata pre leta sa svom potrebnom dokumentacijiom. Javljate se šalteru Rayanair kompanije. Let do Krfa traje tačno sat vremena i 10 minuta, svake srede i nedelje. Rayanair je najpopularnija kompanija u Evropi i jedna od najvećih u svojoj oblasti. Nudi avionske karte po veoma niskim cenama bez dodatnih pogodnosti kao što su obroci, grickalice, pića i td. Ako želite bilo šta od ovoga moraćete da platite dodatno i isključivo kreditnom karticom, keš ne primaju. Takođe, čekiranje na aerodromu se naplaćuje ali je besplatno čekiranje u agenciji 24 sata pre leta.

A ako vam je potreban udoban boravak, besprekornu ponudu hotela i vila za sve budžete možete pronaći na sajtu www.euroturs.rs

Kada kročite na tlo najzelenijeg Jonskog ostrva ostalo je da se odradi pasoška kontrola i transfer do hotela, onda krenite u otkrivanju svih lepota ovog čarobnog ostrva jer Krf je mnogo više od mora plavih nijansi i peščanih plaža, ima šta da ponudi svima.

Porodice ga biraju zbog gostoprimstva i topline meštana, parovi zbog romantičnih mesta, a istraživači zbog očaravajućih predela i raznih aktivnosti koje ostrvo nudi. Zelena brda, zlatni pesak i more tirkizne boje, kruženo borovima i čempresima, Krf je san svakog ljubitelja prirode.

Na zapadnoj obali su jednistvene plaže kao što je čuvena peščana plaža Agios Georgios, impresivna Plaeokastrica, Glifada, sakrivena i tajanstvena Mirtiotisa.

I istočna obala nema na čemu da zavidi, očaravajući Barbiti sa šljunkovitom plažom, kosmopolitska Dasia i Ipsos, zivopisna oklona sela Kato i Ano Korakiana, krivudavi putevi kroz mesta za ljubitelje pešačenja a ako volite jahanje Guvija i Avlaki nude divne rute.

Jugozapadno od ostrva dominira pravi raj za avanturiste, plaža Halikunas koja se proteže na više od 3 km i smatra se jdnim od najlepših obalnih područja u jonskom kompleksu a zelena severoistočna obala vas poziva da posetite jedinstvena i tradicionalna mesta gde dominira Agios Stefanos sa dugom peščanom plažom i plitkom vodom.

Moj predlog ja da se potrudite i oslušnete što više delova ovog čarobnog ostrva i uživati u raznolikost koju nudi.

Krf avionom iz Niša
Krf avionom iz Niša

Istraživanje atomsferskog grada Krfa

Nema boljeg mesta za početak istraživanja od glavnog grada (Krf ili Corfu town) i njegove istorijske stare četvrti, gde drevne crkve, razbacane istorijske znamenitosti i pregršt muzeja znače da se slojevi istorije Krfa mogu naći skoro svuda.

Kada posetite Krf jedna od prvih stvari koje ćete sigurno primetiti je njegov kosmpolitski karakter. Ovo je proizvod bogate i raznolike istorije ostrva i raznih uticaja onih koji su ga okupirali.

Grad je veoma sadržajan, i svako će pronaći nešto za sebe. Jednom kada kročite u atmosferski Stari grad Krfa , koji je pod zaštitom UNESCO – a , bićete preneti u svet bajke. Šetnju možete započeti od Starog grada, koji čuvaju dve moćne Vencijanske tvrđave. Stari grad je raskrsnica puna ulica i sokaka koja pulsira tokom celog dana. Odvojite vreme da da vidite svaki kutak.

Grad, posebno u svom starom delu predstavlja primer antičke vizantijske i venecijanske umetnosti. Uživajte u kafi u kosmopolitskom Listonu koji su izgradili francuzi. Prošetajte Spinadom, Posetite i Kampijelo, najstariji i najšarmantniji kvart starog grada. U gradu možete otkriti ručno rađene kreacije i tradicionalne proizvode i ne propustite priliku da probate lokalne đakonije poput meda, ulja, i likera od kumkvata koji se poistovećuje sa Krfom.

Grcka hoteli letovanje, Krf, ,Kanoni, Corfu Holiday Palace,panorama
Grcka hoteli letovanje, Krf, ,Kanoni, Corfu Holiday Palace,panorama

Na vrhu obliženjeg brda Analipsi u blizini Kanoni oblasti, na samo 3 km od grada Krfa nalazi se zeleno područje sa bujnom vegetacijom koje obuhvata i impresivnu palatu Mon Repo sa beskranjinim pogledom na more. Ova divna zgrada u prelepoj šumi izgrađena je 1820- tih za britanskog komesara i njegovu ženu sa Krfa. Posetioci su oduševljeni baštom koja kružuje palatu, procenjeno je da sastavljena od više od 2000 vrsta biljaka, od najmanjih saksija i cveća do veoma visokog drveća. Ogromno drveće pruža hladovinu od sunca a ako volite da skačete u more, možete i to. U zadnjem delu parka je mala plaža sa dugačkim molom ugrađenim u more.

Mon Repo je i ugostio Austrijsku caraicu Elizabetu pre izgradnje Ahiliona.

Teren Mon Repoa je je priroda Krfa u svom najboljem izdanju.

Za ljubitelje kulturno istorijskih znamenitosti predlažemo:

  • Muzej ” Srbi na Krfu 1916 – 1918″ koji se nalazi u samom centru grada Krfa (Kerkyra) a iz Stare luke na svakih pola sata polazi brodić za ostrvo Vido na kom se nalazi spomen- kosturnica srpskih vojnika iz Prvog Svetskog rata,
  • Crkva Svetog Spiridona je najvažnija crkvu na Krfu u kojoj se nalaze mošti Svetog Spiridona, izgrađena 1850 – tih godina. Ima najviši zvonik na Jonskim ostrvima a nalazi se u srcu samog grada Krfa.
  • Staru tvrđavu iz Venecijanskog perioda, srednjovekovna građevina izgrađena 1546 godine.
  • Hram Svetog Đorđa
  • Opština ( Dimarhio) zgrada je podignuta 1691. kao mesto okupljanja krfskog plemstva
  • Nova tvrđava na brdu Svetog Marka
  • Liston niz zgrada na trgu Spijanada ( jedan od najprostranijih trgova u jugoistočnoj Evropi) čije su arkade francuskog porekla i podsećaju na Rue de Rivoli, tu su najbolji kafei i najsrdačniji konobari.

    KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani Krf, KRF letovanje
    KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani Krf, KRF letovanje

Najbolja mesta za boravak na Krfu

Krf je neverovatan i prilično se razlikuje od mnogih drugih grčkih ostrva. Svako mesto ima svoju priču i razlikuje se od susednog mesta.

Dasia je tradicionalno najpopularnije letovalošte na Krfu među srpskim turistima. Razlozi su, pre svega, u izuzetnoj pitomoj prirodi (dasos, gr. šuma) i verovatno najboljoj lokaciji na ostrvu.

Dovoljno daleko od morskih luka što čine more čistim, dovoljno blizu grada Krfa (12km), koji neizbežno treba posetiti nekoliko puta. Plavi bus (br 7), saobraća na svakih 20 minuta. Osim toga, zelenim autobusom moguće je posetiti sve najlepše plaže na ostrvu, posebno na istočnoj obali ( Barbati, Nisaki, Kerasia, Kasiopi) što je i prednost letovanja u Dasiji jer predstavlja odličnu početnu poziciju za obilazak. Uz peščano – šljunkovitu plažu dugu jedan kilometar je i šetalište, udaljenost od centralnog puta je nekoliko stotina metara, a delimično postoji i prirodna hladovina. Plaže se sastoji se od nekoliko uvala, smatra se idealnom za porodice sa malom decom zbog postepenog ulaska u vodu i na bezebednoj je udaljenosti od glavnog puta. Idealna je za sve koji žele da se opuste i bave vodenim sportovima, popust skijanja na vodi. More je na ovom delu obale mirno, gotovo ravno, a sa plaže se možete diviti planinama Albanije. Takođe, usred mora izgrađena je platforma odakle možete roniti a možete čak i iznajmiti čamac da biste posetili susedne zalive.

Ako su na severozapadnim delovima ostrva najlepši zalasci sunca , iz Dasije je još lepši prizor rađanje sunca u ranim jutarnjim satima između albanskih planina i grada Krfa.

Ipsos se nalazi u velikom zalivu, u podnožju planine Pandokrator, najvišeg vrha Krfa. Živahno je mesto sa sportovima na vodi i školom ronjenja. Na južnoj strani mesta nalazi se mala luka sa ribarskim čamcima i čamcima za iznajmljivanje. Barovi taverne i prodavnice nalaze sa na jednoj strani glavnog puta na severu, a plaža na drugoj strani . Na severnom kraju Ipsosu se pridružuje malo selo Pirgi pa je posetiocu teško da napravi granicu između ta dva mesta.

Ovde ima mnogo barova i taverni, posetioci se stalno vraćaju a mesto ostaje živo čak i zimi.

Plaža u Ipsosu se odlikuje svojom dužinom, odmah ispod glavnog puta, malo je uža ali je prekrivena šljunkom i ima plitku i čistu vodu za koju je dobila Plavu zastavu Evropske unije. Plaža je organizvana sa suncobranima i ležaljkama. Takođe, ima široki zbor vodenih sportova. Sa plaže se pruža pogled na planinu Pantokrtator i njegove zelene padine. Iznad mora se nalaze kafiči, restorani, marketi i prodavnice.

Naravno tu su barovi i diskoteke, jer je Ipsos poznat po intezivnoj zabavi kiju nudi svojim gostima.

Preporuka za smeštaj

https://euroturs.rs/leto/grcka/grcka-apartmani/krf-ostrvo/ipsos/eleni/

Sidari je jedan od najvećih turističkih destinacija na ostrvu i nalazi se na severnoj i zapadnoj obali Krfa. Udaljen samo 32 km od glavnog grada ostrva, potiče od spajanja dva primorska sela.

Reč je o živahnom letovalištu u kom glavnu ulogu ima Canal d’Amour ( Kanal Ljubavi ) koji je pravo remek delo prirode i fenomen. Šetnjom duž obale stižete do njega. Kanal ljubavi posećuju svakodenevno hiljadu posetilaca. Tradicija kaže ako plivate sa partnerom među ovim stenama, kroz kanal, vaša ljubav će živeti zauvek.

Svakodnevne aktivnosti se vrte oko plaže, jedne od najvećih i najlepših na Krfu, koja blago zalazi u more, što je čini idealnom za decu. Zbog gline tj .priridnog blata koji se nalazi, videćete na veliki broj posetilica tim blatom zaglađuju svoja tela.

Plaže su uređene ležaljkama i barovima a ima i restorana. Mesto bruji od Britanaca.

Sidari ima dobru vezu sa mestom Arilas i Agios Stefanos koja se svakako treba obići, lepe su plaže, duge i peščane sa koje možete posmatrati zalazak sunca. Idealan izbor je za one koji vole da se opuste ali i ukoliko žele zabavu jer i noćni život ima puno opcija.

Benitses je jedno od prvih turističkih odmarališta na Krfu i mesto gde je započeo turizam, nalazi se na 12 km južno od grada Krfa na istočnoj obali. Malo mesto tradicionalnog duha, okruženo je šumom i privlači svoje posetioce iz više razloga. Pre svega, zbog neverovatne kombinacije zelenih planina i mora, zbog sklonosti koju su mu iskazivali poznati posetioci prošlosti, zbog svoje istorije, intezivnog noćnog života… Šetajući starim ulicama imate osećaj da ste u nekom planinskom selu u Grčkoj osim što je i more blizu. Počevši od sela, na planinskim padinama postoji mnogo staza do kojih se može doći pešice ili biciklom. Ove staze su skrivene u zelenoj vegetaciji i vode do sela Gasturi, Stavros a neke staze vode i do izvora. Duž ovih staza nalazi se mnogo malih crkava razbacanih po obroncima planine.Ukoliko ovoj jedinstvenoj kombinaciji prirode dodamo i gostoprimstvo stanovnika koji su upoznati sa raličitim kulturama, saznaćemo zašto posetioci vole ovo mesto.Obalni put mesta koji vodi ka Lefkimiu sadrži veliki broj kafića, prodavnica, restorana i hotela koji nude najpovoljniji godišnji odmor. Preporuka za smeštaj je hotel Potamaki Beach koji se nalazi na 150m od centra i 50m od plaže. Hotel je sa tri zvezdice, pruža uslugu nocenja sa doručkom ili polupnasion ( doručak i večeru), sadrži otvoreni bazen sa baštom.

Na samo 3 km od Benitses, pored planinskog sela Gasturi, nalazi se prelepa palata i muzej Ahilion koju je izgradila carica Austrije Elizabeta koja je postala poznata kao tužna kraljica Sisi. Kraljica, čiji je život postao film, izdvojila je Krf da se ovde nastani pokušavajući da prevaziđe tugu zbog tragičnih gubitaka koje je pretrpela njena porodica i bolesti koju ju je pogodila. Palata je sagrađena 1890 godine, sagardio je arhitekta Rafel Karitos i dobila je ime po junaku Ahilu iz grčke mitologije. Dekoraciju je izradila sama Elizabeta i odražava njeno divljenje i ljubav prema staroj Grčkoj , a spoljašne deo i bašte kao i unutrašnjost zgrade ukrašene su statuama antičkih filozofa, mitskih heroja i antičkih bogova. Od palate se pruža panoramski pogled na grad i obalu.

Na samo 6 km od mesta Benitses na jugu ostrva, ma magistralnom putu smešteno je primorsko mesto Moraitika. Izgrađeno je na obalama reke Mesongi, koja odvaja Moraitiku od susednog mesto Mesongi. U poredjenju sa Mesongijem, Moraitika je živahnije mesto sa više sadržaja. Između glavnog puta i plaže nalazi se ogroman prostor gde je poslednjih godina uglavnom ispunjen apartmanima i hotelima, restoranima, tavernama, poslastičarama, prodavnicama, barovovima i noćnim klubovima koji polako stiču titulu najživljeg dela sela.

Međutim, iza glavnog puta, u unutrašnjosti, Moraitika menja svoje lice. Tu je prelepo naselje, tipično za selo Krfa sa tradicionalnom arhitekturom, kamenim kućama, uskim ulicama i mnogim crkvama. Tu su kuće meštana sa tradicionalnim restoranima a uočljive su i ruševine rimskih termi.

Plaža u Moraitici je velika, sa peskom, idealna za porodce sa malom decom jer je njena voda topla i plitka, što privlači ne samo turiste već i meštane.

Obližnje plaže su Agios Joanis Peristeron na severu i plaža Mesongi na jugu.

Grcka hoteli letovanje, Krf, Perama, Hotel Oasis,noću
Grcka hoteli letovanje, Krf, Perama, Hotel Oasis,noću

Korisne informacije :

Pre svega, morate znati da voda na Krfu nije za piće, a čak se i ne preporučuje upotreba prokuvane vode. Prema tome, vodu svakodnevno morate kupovati u prodavnicama, kako za piće tako i za spemanje kafe i hrane.

Međutim, dobra vest je da je voda na Krfu u supermarketima zapravo jeftinija nego kod nas, u Srbiji. Najpopularnija je voda Zagori, odnosno paket od 6 flaša koje sadrže 1.5 litara vode, a cena tog paketa se kreće od 1,5 evra do 1,7 evra, u zavisnosti od mesta kupovine.

Cene hrane na Krfu su relativno pristupačne za naš standard. Iako su cene hrane u Grčkoj nešto više nego kao kod nas, ta razlika nije toliko drastična. Ukoliko možete, hranu kupujte u velikim supermarketima poput Lidla, A&B kojih ima u blizini mesta Dasije, Ipsosa i Guvije a i u samom gradu Krfu. Male prodavnice u manjim mestima imaju visoke cene u odnosu na cene u ovim marketima. Gurmani na ostrvu mogu pronaći stotine rastorana i taverni gde mogu da uživaju u najpoznatijim jelima grčke kuhinje i tradicionalnim receptima Krfa.

Kada je o kupovini reč, za sve vas koji želite da upoznate lokalne prozvode Krfa svuda na ostrvu možete pronaći bezbroj prodavnica koje se prate jedna za drugom nudeći sve poput suvenira, ručno rađenih proizvoda, zlatarskih radnji,butika sa kožnom galanterijom, garderobom. Iako na Krfu ima za svakog po nešto uglavnom se sa ostrva obično ponesu tradicionalni proizvodi, maslinovo ulje koje je odličnog kvaliteta, ali i zaštitni znak Krfa kumkvat, najmanji agrum na svetu (narandžast, veličine pola palca) od koga se proizvode likeri, džemovi, slatka… Tu su naravno i sapuni od masline, jasmina i lavande, srebro i zlato, keramičke posude, čuveni med i, naravno,vina.

Iskoristite piliku da iznajmite skuter ili automobil kako biste lakše cirkulisali ostrvom, međutim,ukoliko niste u mogućnosti koristite bus prevoz. Svaka autobuska stanica je nazančena i postoji tabla sa redom vožnje, za neke plaže i mesta biće potrebno promeniti dva busa, verujte mi, isplatiće se. Uostalom, čemu žurba, ipak ste na godišnjem odmoru. Tu ste da uživate. Mapu u ruke i idemo. Za više informacija obratite se agentima agencije euroturs.rs

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas