Letovanje Bugarska

Bugarska, predrasude o kvalitetu mora

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 16.05.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Tomislav

Svi znamo da su najpopularnije destinacije za srpske turiste, Grčka, Turska, Crna Gora, Hrvatska a u poslednje vreme je i Albanija jako interesantna ljudima, međutim, Bugarska se u poslednjih par godina vratila na velika vrata. To je učinila tako što u svojoj ponudi ima najluksuznije hotele sa dosta povoljnom cenom koji privlače ne samo turiste iz naše zemlje već i turiste iz čitave Evrope. Voda Crnog mora je niskog saliniteta i umerne temperature preko leta, od 22 do 34°C, sto stvara idealne uslove za kupanje. Plime i oseke su neznatne i ne postoje jake struje.

Bugarska ima najveću ponudu od svih zemalja koje izlaze na Crno more. Dužina crnomorske obale u Bugarskoj iznosi 380 km, sa dugim peščanim plažama od kojih je osam dobilo plavu zastavicu. Rt Emine je mesto gde se planina Balkan susreće sa morem i ovo mesto deli obalu Crnog mora na severni i južni deo.

Južni deo je popularniji za naše turiste. Počevši od Burgasa nižu se letovališta: Pomorie, Ravda, Nesebar, Sunčev Breg, Sveti Vlas, Elenite.

Burgas

Burgas je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi je po veličini pomorski grad odmah posle Varne. To je veliki lučki, industrijski grad ali i letovalište sa peščanom plažom.Burgas ima nekoliko plaža, Centralna plaža se nalazi uz primorski park. Severna plaža je prekrivena crnim peskom, a južna finim belim peskom. Pored plaža Burgas je grad koji nudi svojim posetiocima mnogo toga. Neke od atrakcija u Burgasu su: ostaci drevnog grada Deultuma, spomenik sovjetske armije, Katedrala Sv. Ćirila i Metodija, crkva Uspenja Presvete Bogorodice i najpoznatiji park “Primorski park”.

Pomorje

Na samo par kilometara od Burgasa dolazimo do mesta Pomorje, koje je poznato i po blatu koje se koristi za lečenje i kozmetiku. Slana jezera koja se nalaze u njegovoj okolini jedna su od glavnih atrakcija. Deo obale je prekriven kamenjem a deo peskom.

Nesebar

Nesebar, drevni evropski grad, poznat je po svom bogatom kulturno istorijskom nasleđu koji sačinjava veliki broj srednjovekovnih crkava. Nesebar je podeljen na stari i novi grad. Novi grad u kome letuje najveći broj turista dok se stari grad nalazi na poluostrvu dugom 850 m. U gradu se nalaze 2 predivne peščane plaže čija je dužina 8km. Plaža je prekrivena finim zlatnim peskom, odlično organizovana i na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Često se organizuju igre na vodi i pesku, jedna od najvećim atrakcija je iznajmljivanje džet skija i krstarenja na jahti. Nesebar kao veće turističko mesto na crnomorskoj obali je idealno za one koji ne žele provesti ceo dan na plaži. ovo može biti idealna kombinacija za one koji pored uživanja na plaži žele da obiđu i osete kulturu i istoriju države u kojoj se nalaze, što im može ponuditi Stari grad Nesebar. Smeštaj u samom letovališu je povoljniji od smeštaja u Sunčevom Bregu, koji se na njega nadovezuje. Dobru lokaciju, u blizini starog i novog grada ima hotel Elena Palace. Hotel je kategorizacije 3*, ima izuzetno dobru cenu. Hotel koji se izdvaja uslugom i kvalitetom, Svojim severnim delom Nesebar je spojen sa Sunčevim Bregom pa zajedno predstavljaju najpopularnije bugarske destinacije, na samoj granici sa Sunčevim Bregom nalazi se hotel Kotva. Hotel je kategorizacije 4* i nudi uslugu all inclusive. Pogodan za letovanja sa decom zbog neverovatnog aqua parka, dečijeg bazena i igrališta za decu.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Kotva, bazen
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Kotva, bazen

Sunčev Breg

Sunčev Breg, smešten u zalivu oblika potkovice jedno od najvećih i najpopularnijih letovališta u Bugarskoj. Krasi ga plaža duga 9 km, široka 40 m sa predivnim zlatnim peskom, otuda i sam naziv letovališta Sunny Beach. Plaža Sunčevog Brega poseduje plavu zastavicu. Postoji slobodan deo plaže gde možete sami postaviti svoj suncobran i peškire, dok naravno postoji i deo plaže gde možete iznajmiti suncobran i ležaljke uz doplatu. Duž plaže se nalazi mnoštvo atrakcija kako za decu tako i za odrasle i ovde možete pronaći dosta široku ponudu sportova na vodi (skijanje na vodi, surfovanje, vožnja džet skijeva, jedrenje na talasima). Za sve uzraste tu je i Aqua park u samom centru Sunčevog Brega. Aqua park poseduje bazen sa talasima, dečiji bazen, razne vrste tobogana, sve vrlo lepo organizovano i zanimljivo. Za one koji vole dobru zabavu i noćni provod, Sunčev Breg je pravo mesto za to. Poznat je po dobrim žurkama i provodu. Klubovi su prepuni tokom letnje sezone, muzika je raznovrsna tako da će svako pronaći za sebe nešto što voli. Kada su u pitanju cene kako u restoranima, kafićima tako i u marketima može se reći da su cene kao kod nas. Što se tiče smeštaja Sunčev Breg uglavnom nudi hotelski smeštaj, mesto broji oko 100 hotela. Mogućnost izbora je dosta velika od luksuznih hotela sa 5* na samoj obali do nekih povoljnijih varijanti sa 2* u centralnom delu mesta. Ako tražite dobar hotel sa uslugom All inclusive onda ste na pravom mestu. Jedan od meni omiljenih hotela koji je dosta tražen i sa vrlo malo slobodnih termina tokom letnje sezone je veličanstveni Imperial Palace hotel sa 5*.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Imperial Palace, panorama
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Imperial Palace, panorama

Nalazi se u mirnijem delu Sunčevog Brega na samo 30ak metara od plaže. Hotel za svoje goste svake večeri priređuje zabavu pored bazena u vidu tematskih večeri ali i popodnevna druženja sa animatorima, za najmlađe goste. Dobar all inclusive nudi i hotel Dunav, kategorizacije 4* koji se takođe nalazi u mirnijem delu Sunčevog Brega na samom početku mesta.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Dunav, izgled hotela
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Dunav, izgled hotela

U centralnom delu promenade nalazi se hotel Chaika Beach resort, kategorizacije 3* sa uslugom All inclusive. Ima izuzetnu lokaciju i jedan je od popularnijih hotela ove kategorizacije. Za one koji žele da probaju i nacionalnu kuhinju i uživaju u bugarskim specijalitetima u obližnjim restoranima biraju uslugu polupansiona. Ovde se izdvaja mali porodični hotel Sea Breeze 3*, smešten u centralnom delu šetališta, na samoj obali.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Sea Breeze, spoljasnji izgled
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Sea Breeze, spoljasnji izgled

Turiste privlači i hotel Sunny Day iste kategorizacije, 100m od obale, za one koji žele da izbegnu gužvu na samoj obali. Mlađa populacija bira hotel Jupiter, koji ima dobar položaj u odnosu na plažu i centar samog mesta sa izuzetnom doborm cenom za uslugu polupansiona. Kada je u pitanju apartmanski smeštaj svakako se izdvajaju Efir apartmani, u sklopu kompleksa se nalazi i otvoreni bazen.

Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Efir apartments, eksterijer
Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Efir apartments, eksterijer

Generalno gledano Bugarska sa svojom rivijerom nudi zaista veliki izbor svojim turistima, svakako , prvo mesto zauzima Sunčev Breg sadugom, zlatnom plažom, velikim izborom smeštaja i aktivnostima za sve uzraste gostiju.

 

Vidimo se na sunčanoj plaži!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas