Grcka, odmor - letovanje, grcka apartmani, grcka hoteli, smestaj

Hotelski i apartmanski smeštaj Grčka – Kvalitet za nisku cenu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 02.04.2021.
Vreme čitanja: 7 min
Autor: Srđan

Hoteli u Grčkoj, apartmani u Grčkoj, nezaboravno letovanje u Grčkoj

Grčka je iz godinu u godinu jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije. Osim mora i plaža, cena igra veliku ulogu prilikom odabira destinacije za odmor. Jeftino letovanje u Grčkoj je jedna od najvećih pogodnosti za naše turiste, jer ogromna većina nije u mogućnosti da sebi priušti luksuz. Da odmah razjasnimo, luksuzan smeštaj u Grčkoj ne postoji kao posebna kategorija, nigde nisu definisani uslovi koje smeštaj u Grčkoj treba da ispunjava kako bi se mogao svrstati u nju. Zbog toga ponekad dolazi do nesporazuma i izneverenih očekivanja turista koji letuju u Grčkoj. Pojam luksuzan može se dosta rastegnuti, pa Grci to obilato koriste. Ponekad podrazumeva i obične studije koji imaju nešto skuplji (luksuzniji) nameštaj, ali i luksuzne apartmane u okviru hotela, kao i zasebne objekte sa sopstvenim bazenom, saunom… Da ne ulazimo dublje u tu temu, pozabavićemo se ovde „normalnim“ smeštajem za svačiji džep. Moram napomenuti da je osnovni kriterijum ovog predstavljanja odnos cena – kvalitet, bez namere da prejudiciram neku određenu destinaciju ili određeno mesto. Jednostavno, destinacija je cela Grčka, a mesto odaberite sami. Postoje, generalno, dve vrste smeštaja – hotelski i privatni. Pokušaću da vam obe vrste predstavim preko bogate ponude jedne od najstarijih agencija u Srbiji, agencije „Euroturs“ čiji sam dugogodišnji putnik. Ponavljam, osnovni kriterijum je šta i koliko dobijete za novac koji date. Možda ima i jeftinijeg smeštaja, ali ne i kvalitetnijeg, i obrnuto. Cena – kvalitet. Dakle, najviše za najmanje.

Letovanje Grčka – Grčka apartmani

Najpopularniji smeštaj u Grčkoj za turiste iz Srbije i regiona. Dobijete „na korišćenje“ tih desetak dana smeštajnu jedinicu sa kompletno opremljenom kuhinjom i naravno sopstvenim kupatilom. Neki standard kod Srba je četvoročlana porodica, 2+2, kako u šali znam često da strancima opisujem naš način porodičnog života. Deca su u zapadnom svetu do 10-12 godina. Kod nas su deca do 20-25 godina. Zato je ovaj prikaz baziran na četvorokrevetnim smeštajnim jedinicama-dupleksima, apartmanima ili klasičnim studijima. Razlika – broj prostorija. Studio je isključivo jedna prostorija u kojoj je sve, i kuhinja i kreveti. Dupleksi maju više prostorija, kao i apartmani, s tim da je kod apartmana dodatna prostorija obično mala kuhinja, koja je vratima odvojena od spavaćeg dela i nema krevete, mada to nije pravilo. Ovo objašnjenje smatram nužnim, jer je bitno za kvalitet smeštaja. Kod naših ljudi vlada pogrešno mišljenje da su ostrva skuplja od kontinentalnog dela, što jednostavno nije istina. Zato ću ovaj prikaz početi upravo sa dva predivna ostrva, Eviom i Lefkadom. Napominjem da uz navedene, „Euroturs“ ima u ponudi i druge vile, pa je na vama šta odabrati. Ostrvo Evia, mesto Pefki, smeštaj Pefki apartmani – vila „Feggeros“. Smeštaj – četvorokrevetni apartman (A4). Mirna poprečna ulica, na 40 m od mora, oko 170 m od plaže. Kompletno opremljena kuhinja, terasa. Split klima, čija je upotreba uračunata u cenu! Cena (po osobi) za najam od 10 noći zavisi od perioda boravka, i kreće se već od 23 eura za sopstveni prevoz. Ako se odlučite za autobuski prevoz, cene kreću od 62 eura. Čak je i trajekt uračunat u tu cenu.

Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Feggeros, pogled ulica, letovanje u Grčkoj
Grcka apartmani letovanje, Pefki Evia, Feggeros, pogled ulica, letovanje u Grčkoj

A ako ste ljubitelj pogleda na more („sea view“ – SV) sa vaše terase, tu je vila „Marina“, u istom mestu (Pefki). Smeštaj – četvorokrevetni dupleks (Dplx4). Prvi red kuća na šetalištu pored mora, praktično na samoj plaži. I ovde je upotreba klima uređaja uračunata u cenu! Cena od 28 eura za sopstveni, odnosno od 67 eura za autobuski prevoz, sa trajektom!

Grčka apartmani letovanje, Pefki Evia, Marina, pogled sa terase, letovanje u Grčkoj
Grčka apartmani letovanje, Pefki Evia, Marina, pogled sa terase, letovanje u Grčkoj

Pređimo na drugo ostrvo – Lefkadu, uz napomenu da ovde nema vožnje trajektom, jer je ostrvo spojeno sa kopnom veštačkim nasipom. Mesto Nidri, vila „Andreas 2“. Smeštaj – četvorokrevetni studio (S4). Kuća na 50 m od male plaže a na 500 m od glavne, velike plaže Nidria. Naravno, kompletno opremljena kuhinja, terasa.

Grcka apartmani letovanje, Nidri Lefkada, vila Andreas 2, eksterijer, letovanje u Grčkoj
Grcka apartmani letovanje, Nidri Lefkada, vila Andreas 2, eksterijer, letovanje u Grčkoj

Split klima, ali se upotreba doplaćuje. Možete koristiti i bazen susednog hotela „Athos“. Cena, za sopstveni prevoz, od 33 eura po osobi za 10 noćenja, za autobuski prevoz od 69 eura. Nadam se da vam je sada jasno da je fama o skupim ostrvima pogrešna! Uporedite sa cenama na kontinentalnom delu, koje slede u nastavku. Halkidiki, mesto Polihrono, vila „Green gardens“. Vila je u vlasništvu agencije Euroturs“ i kompletno je renovirana, pa spada u kategoriju onog luksuznijeg smeštaja u Grčkoj. Ponosni je vlasnik „Traveller Review Awards 2021.“ sa prosečnom ocenom 9,1 (od 10) od strane korisnika platforme „Booking.com“!!

Polihrono Halikidiki Grčka, Apartmani Green Gardens
Polihrono Halikidiki Grčka, Apartmani Green Gardens

Smeštaj – četvorokrevetni apartman (A4). Prelepo, ograđeno dvorište, sjajno opremljena kuhinja, sopstveni bojler, terasa, mini recepcija… Sve na 150 m od plaže, u mirnom delu Polihrona. Cena? Proverite ako ne verujete – od 34 eura za sopstveni prevoz, odnosno od 61 eura za autobuski prevoz! Po osobi za 10 noći, 11 dana! U celom ovom mom prikazu, ovo je ubedljivo NAJVIŠE ZA NAJMANJE!! A kad smo već na kontinentalnom delu Grčke, spomenuću još 2 mesta i vile. Prva je u mestu Leptokaria, Olimpska regija. Vila „Eleni“. Smeštaj – četvorokrevetni studio (S4). Trospratni apart-hotel sa uređenim, ograđenim dvorištem, na 200 m od plaže.

Grcka apartmani letovanje, Leptokaria, Eleni, zgrada
Grcka apartmani letovanje, Leptokaria, Eleni, zgrada

Kuhinja, terasa, split klima. Cene od 32 eura za sopstveni prevoz, za prevoz autobusom od 59 eura. Druga je u mestu Nei Pori („Novo mesto“), takođe Olimpska regija. Vila „Nataša“. Smeštaj – četvorokrevetni dupleks (Dplx4). Velika kuća na 150 m od fantastične plaže Nei Poria, jedne od najlepših u tom delu Grčke, vrlo popularnom kod nas.

Grcka apartmani letovanje, Nei Pori, Natasa, Eksterijer
Grcka apartmani letovanje, Nei Pori, Natasa, Eksterijer

Cene od 29 euro za sopstveni prevoz, a za prevoz autobusom od 56 eura. Sve navedeno je lični izbor. Vaši kriterijumi se možda razlikuju, pa dobro pogledajte šta se sve nudi na tržištu. Shvatite ovo kao neku smernicu, kao bazne informacije, osnov za upoređivanje cena sa vašom omiljenom destinacijom. Možda je vreme da probate nešto novo, neku novu destinaciju.

Letovanje Grčka -Hoteli Grčka

Ako potenciramo jeftino letovanje, ili preciznije, jeftinije letovanje, tu je privatni smeštaj neprikosnoven. Hotelski smeštaj je, naravno, skuplji. Osim noćenja, uvek uključuje makar jedan obrok – po običaju doručak. I to je osnovna ponuda svakog hotela bilo koje kategorije – noćenje sa doručkom (BB – „bed and breakfast“). Ako u ponudu uključi još jedan obrok, po pravilu večeru, onda je to polupansion (HB – „half board“). Ako je uključen i treći obrok – ručak, mada je to izuzetno retko, onda je ta usluga puni pansion (FB – „full board“), ili samo pansion, kako se ćešće obeležava u Srbiji. Umesto punog pansiona, hoteli sve češće koriste drugu uslugu, sve uključeno (AI – „all inclusive“), koja osim tri osnovna obroka – doručak, ručak, večeru, obično sadrži i dodatne međuobroke (užine), a obavezno obuhvata i konzumaciju svih vrsta pića tokom dana. Sve ovo navodim da lakše razumete skraćenice koje vidite u ponudama agencija. Ono što smatram vrlo važnim da znate je da vrsta usluge koju hotel nudi i pruža nije striktno vezana za kategoriju hotela. Jedino je primetno, ali ne kao pravilo, da uslugu AI – sve uključeno nude hoteli sa „više“ zvezdica. Mada primamljivo zvuči, naročito našim turistima, ta vrsta usluge ne znači automatski i kvalitet, niti neku ekskluzivu ili luksuz. Kao što reče jedan moj prijatelj, inače poznati turistički radnik, kad već imam para da platim cenu za AI, onda je bolje da te pare trošim gde ja hoću i za šta ja hoću, a ne po tuđem (hotelskom) izboru. Lično mislim da je u pravu. A po kriterijumu „najviše za najmanje“ izdvojiću tri hotela u Grčkoj, dva na ostrvima i jedan na kontinentalnom delu, blizu Soluna. Ostrvo Krf, mesto Benitses (Benica), hotel „Potamaki Beach“. Nalazi se na samoj obali, kategorije 3* (tri zvezdice). Možete birati između usluga noćenja sa doručkom (već od 27 eura) ili nešto skuplji (od 40 eura) polupansion.

Grcka hoteli letovanje, Krf, Benitses, Hotel Potamaki Beach, dvorište
Grcka hoteli letovanje, Krf, Benitses, Hotel Potamaki Beach, dvorište

Obroci se služe u formi švedskog stola“, sa fantastičnim izborom jela, neuobičajeno za Grčke prilike. Sadrži otvoreni bazen sa baštom, ležaljkama i suncobranima čija je upotreba uključena u cenu, dečiji restoran, bar, bilijar, stoni tenis… Sobe su klimatizovane i imaju balkon, fen za kosu, mini frižider, telefon, satelitsku televiziju… Ostrvo Evia, mesto Pefki, hotel „Galini“. Takođe na samoj obali, u centru Pefkia. Kategorije 3* (tri zvezdice). Pruža uslugu noćenja sa doručkom, uz zaista sjajnu cenu već od 21 Euro. Uz recepciju i bar, tu je jedan od najpoznatijih restorana u Pefkiju.

Grcka hoteli letovanje, Evia, Galini, spolja
Grcka hoteli letovanje, Evia, Galini, spolja

Sve sobe su klimatizovane, imaju fen, telefon, terasu, frižider… I za kraj, moj apsolutni favorit među hotelima, prema zadatom kriterijumu, je hotel sa novodobijenih 5* (pet zvezdica), u mestu Agios Trios (Agia Triada). Na svega 25 km od centra Soluna, u zalivu Termaikos, na samoj plaži koja je nosilac čuvene „plave zastave“ za kvalitet. To je hotel „Wellness Santa“ – old bulding. Bio je hotel sa 4*, ali dogradnjom novog dela – wellness centra sa 5*, dobio je još jednu zvezdicu, uz dodatak u imenu „old bulding“ (stara zgrada).

Grcka hoteli letovanje, Agia Triada, Wellness Santa old building,spolja
Grcka hoteli letovanje, Agia Triada, Wellness Santa old building,spolja
Grcka hoteli letovanje, Agia Triada, Wellness Santa old building,bazen
Grcka hoteli letovanje, Agia Triada, Wellness Santa old building,bazen

Pruža tu, nama tako primamljivu, uslugu AI (sve uključeno), za neverovatnu cenu koja kreče već od 45 eura. Definitivni pobednik „najviše za najmanje“ među hotelima u celoj Grčkoj. Ponavljam, kao stalni putnik agencije „Euroturs“, u ovom predstavljanju koristio sam smeštajne objekte koje oni imaju u ponudi, a ta ponuda je zaista impresivna, za obe vrste smeštaja. Verovatno vi imate svoje favorite među agencijama. Ovim nisam želeo da vas ubeđujem u bilo šta vezano za izbor agencije, jednostavno sam želeo da vam pružim osnovne, bazne podatke, koji će vam poslužiti u upoređivanju cena i određivanju šta je jeftino a šta skupo. A jeftino i skupo su pojmovi koji su vrlo, vrlo relativna stvar, u pravom smislu te reči. U svakom slučaju, srećno vam bilo u odabiru agencije, destinacije i smeštajnog objekta. Ipak je to, samo i isključivo, vaša odluka.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas